Αρθρογραφία

Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου: Στην Ελλάδα θρηνούμε θύματα αναίτια! Δεν δικαιολογείται μια μέτρια βροχόπτωση να καταλήγει σε τραγωδία!

Ακούστε το άρθρο

Η Δρ. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, Αντιπρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Παγκοσμίου Οργανισμού για το Νερό, πρ. Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής και της Υπο-επιτροπής Υδατικών Πόρων και τ. Βουλευτής Ν. Ηλείας, έκανε την ακόλουθη δήλωση για την τραγωδία της απώλειας των συμπολιτών μας από τη χθεσινή νεροποντή στην περιοχή της Δυτικής Αττικής:

«Μας συντρίβει η τραγική απώλεια τόσων συμπολιτών μας οι οποίοι έχασαν την ζωή τους άδικα. Συμπαραστεκόμαστε σε όλες τις οικογένειές των θυμάτων για ό,τι χρειαστούν από εδώ και πέρα. Η απώλεια αγγίζει και τους Ηλείους συμπολίτες μας, καθώς ένας από τα τραγικά θύματα καταγόταν από την Ηλεία και ήταν συμπατριώτης μας, ενώ ο αδελφός του ακόμα και σήμερα αγνοείται και είμαστε όλοι οι γνωστοί του σε βαθιά αγωνία για το τι μέλλει γενέσθαι

Δεν δικαιολογείται μια μέτρια βροχόπτωση να καταλήγει σε τραγωδία!Δεν δικαιολογείται στην εποχή μας να χάνονται ανθρώπινες ζωές αναίτια, λόγω της αμέλειας της Πολιτείας τόσο του να λάβει προληπτικά μέτρα για τις πλημμύρες και να φροντίσει να διορθώσει τις πολεοδομικές παραβάσεις, όσο και του να διαχειριστεί τα περιβαλλοντικά στοιχεία, υδατορρέματα, ποτάμια και δασικό περιβάλλοντα χώρο, με τέτοιο τρόπο, ώστε να αποφεύγονται οι φυσικές καταστροφές με τόσο χαμηλή στάθμη και ένταση βροχής!

Ήδη, με αλλεπάλληλες συνεδριάσεις, τόσο το 2013 όσο και το 2014, ενώ διατελούσα Πρόεδρος της Μόνιμης Ειδικής Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής και της Υποεπιτροπής Υδατικών Πόρων, είχαμε με την Υποεπιτροπή επισημάνει της ατέλειες του σχεδιασμού της Περιφέρειας Αττικής, καθώς και άλλων περιοχών, όσον αφορά στα αντιπλημμυρικά και τα περιβαλλοντικά έργα τα οποία ήταν απαραίτητα να γίνουν, ώστε να αποφύγουμε τις καταστροφές, που ιστορικά και επιστημονικά διέβλεπαν και οι αρμόδιοι φορείς για επερχόμενες πλημύρες και είχαμε καλέσει την Περιφέρεια να λάβει τα μέτρα της. Είχαμε ξεκινήσει μια προσπάθεια που έμεινε στη μέση.

Είχαμε δε επισημάνει ότι σημαντικό τμήμα των Ευρωπαϊκών κονδυλίων που διαχειρίζεται η Περιφέρεια, αλλά και τα υπουργεία, όπως το ΕΠΠΕΡΡΑ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, από τη χρηματοδοτική περίοδο 2014-2020, έπρεπε να είχε κατευθυνθεί προς την πρόληψη και την ετοιμότητα στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, και συγκεκριμένα για την έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση του κινδύνου πλημμύρας, κάτι που δεν έγινε.

Μπήκαν έγκαιρα σταθμοί μέτρησης και έγκαιρης προειδοποίησης για πλημμυρικά φαινόμενα; Έχουν γίνει έστω μελέτες για όλα τα σημεία που πρέπει να τοποθετηθούν; Ενημερώθηκαν έγκαιρα οι πολίτες να αποφύγουν τα κρίσιμα σημεία;Πήρε η τοπική αυτοδιοίκηση τα κατάλληλα μέτρα προληπτικά μέτρα αλλά και τα μέτρα αποκατάστασης των πολεοδομικών αυθαιρεσιών, όπου υπήρχαν;Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αποκατέστησε την τοπική βλάστηση, ως φυσικό αντιπλημμυρικό;Ολοκλήρωσε η Γενική Γραμματεία Υδάτων τα σχέδια διαχείρισης πλημμυρών ως τον Μάρτιο του 2016, όπως όφειλε έναντι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ;Εφάρμοσε και υλοποίησε το Κράτος την Οδηγία 2007/60/ΕΚ στην πράξη ; Αναδιοργάνωσε τη διοικητική της δομή, το θεσμικό της πλαίσιο και τις αρμοδιότητες, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί σε έκτακτα περιστατικά πλημμύρας ; Αναθεώρησε το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο, που αφορά στα υδατορέμματα της χώρας, όπως της είχαμε υποδείξει οι Βουλευτές ;

Οι ευθύνες είναι πολλές και πρέπει να αποδοθούν. Οφείλει να λάβει η Κυβέρνηση και η τοπική αυτοδιοίκηση σοβαρά τα θέματα της πρόληψης, ετοιμότητας και πολιτικής προστασίας και να λάβουν άμεσα, έστω και τώρα, τα κατάλληλα μέτρα, καθώς πολλές περιοχές της χώρας μας είναι ακόμα απροστάτευτες.»

Η Έκθεση της Υποεπιτροπής Υδατικών Πόρων της Βουλής του 2013 είναι διαθέσιμη στην εξής ιστοσελίδα:http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/510129c4-d278-40e7-8009-e77fc230adef/%CE%95%CE%9A%CE%98%CE%95%CE%A3%CE%97%20%CE%A5%CE%A0%CE%9F%CE%95%CE%A0%CE%99%CE%A4%CE%A1%CE%9F%CE%A0%CE%97%CE%A3%20%CE%A5%CE%94%CE%91%CE%A4%CE%99%CE%9A%CE%A9%CE%9D%20%CE%A0%CE%9F%CE%A1%CE%A9%CE%9D%202013.pdf (σελ. 25-28.) Ενώ τα videoτων σχετικών συνεδριάσεων είναι διαθέσιμα στη επίσημη ιστοσελίδα της Βουλής: www.hellenicparliament.gr

Όλη η επικαιρότητα