Ελλάδα Ηλεία

Διονύσης Καλαματιανός: «Ανάσα και διέξοδο για τις επιχειρήσεις»

Ακούστε το άρθρο

Το πρόσφατο νομοσχέδιο που ψήφισε η κυβερνητική πλειοψηφία για δήθεν παροχή κινήτρων ανάπτυξης επιχειρήσεων, είναι ένα ακόμα δείγμα κακής νομοθέτησης.

Είναι μια ακόμη απόδειξη πως οι κυβερνώντες εξακολουθούν να ζουν στο δικό τους κόσμο, μην έχοντας την παραμικρή επαφή με την πραγματικότητα. Αγνοώντας επιδεικτικά τη δύσκολη καθημερινότητα που βιώνουν οι επαγγελματίες, οι έμποροι και οι καταστηματάρχες. 

Προφανώς και στο νομό μας η κατάσταση δε θα μπορούσε να είναι διαφορετική. Η μειωμένη αγοραστική κίνηση σε συνδυασμό με την αύξηση της τιμής των εμπορευμάτων και των πρώτων υλών έχει ναρκοθετήσει τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα στην Ηλεία. 

Σε όλα αυτά, η κυβέρνηση παραμένει αδρανής, δίχως να δίνει λύσεις σε έναν κλάδο που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας. Αντίθετα, η ιδεοληπτική στόχευση και επιλογή της, τον οδηγεί στην απόγνωση. Σε ξεπούλημα, συγχωνεύσεις και εξαγορά από μεγάλα και ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα. Οδηγεί σε απώλεια θέσεων εργασίας και σε λουκέτα.

Όλο αυτό το διάστημα, οι κυβερνώντες δεν έχουν λάβει εκείνα τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να αντισταθμιστεί το πρωτοφανές κύμα ανατιμήσεων που σαρώνει τον κοινωνικό ιστό και την οικονομία. Δεν έχουν κάνει τίποτα το ουσιώδες για να στηρίξουν τον κόσμο της αγοράς. Αρνούνται να ρυθμίσουν το πανδημικό χρέος του, ενώ με συνειδητή επιλογή τον αποκλείουν από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Κλείνουν τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης, αρνούμενοι την παροχή ρευστότητας προς την συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων που το έχουν ανάγκη. Μόνο μέλημά τους, η στήριξη των λίγων και ισχυρών έναντι των πολλών. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στοχεύει σε ένα αναπτυξιακό πλαίσιο, που θα πληροί συγκεκριμένες οικονομικές και κοινωνικές προϋποθέσεις, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τις περιβαλλοντικές προεκτάσεις. 

Αυτή τη στιγμή, χρειάζεται να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο, που θα προσφέρει ουσιαστική στήριξη και ενίσχυση στις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες. Ένα σχέδιο που θα συμβαδίζει με τις εξελίξεις και θα απαντά στις σύγχρονες προκλήσεις. Ένα σχέδιο που στον πυρήνα του θα έχει τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και τους ανθρώπους της. Που θα προωθεί τη βιώσιμη συνέργεια και την συνεργασία. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επιμένει σε μια δέσμη μέτρων που μπορούν να βάλουν ανάχωμα στον κατήφορο της αγοράς και να βοηθήσουν στην ανάκαμψή της.

Μεταξύ άλλων, προτείνουμε:

  • Τη μείωση του ΦΠΑ στον κατώτατο συντελεστή στα τρόφιμα και στα βασικά είδη ανάγκης.
  • Τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα και την συνολική επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο.
  • Τη ρύθμιση του πανδημικού χρέους.
  • Το πλαφόν στα κέρδη των παρόχων ενέργειας και τη δραστική μείωση των τιμολογίων. 
  • Την ανακατεύθυνση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, δίνοντας έμφαση στις ανάγκες της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.
  • Την ενεργοποίηση χρηματοδοτήσεων από την Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Δυστυχώς, όμως, είναι χαρακτηριστική η ανεπάρκεια της κυβέρνησης, η οποία αφενός δεν παραδέχεται τις παλινωδίες και τις παραλήψεις της, αφετέρου προσπαθεί να πείσει πως η κρίση και η ακρίβεια είναι αποκλειστικά και μόνο εισαγόμενες. 

Μόνο που ο ελληνικός λαός δεν μπορεί να εξαπατηθεί. Γνωρίζει ποιοι και γιατί έχουν την ευθύνη για τη σημερινή δραματική κατάσταση που βιώνουν οι πολίτες. Σύντομα θα τους επιστρέψει τον λογαριασμό και θα εμπιστευθεί μια νέα προοδευτική διακυβέρνηση που θα δώσει λύσεις και απαντήσεις στα πολύπλευρα σημερινά κυβερνητικά αδιέξοδα.

Όλη η επικαιρότητα