Ηλεία Πολιτική

Διονύσης Καλαματιανός: «Είναι ξεκάθαρο ότι οι εκλογές έρχονται σύντομα»

Στη διάρκεια της τοποθέτησής του, ο Ηλείος Βουλευτής επεσήμανε μεταξύ άλλων, ότι οι εθνικές εκλογές είναι κοντά.
Ακούστε το άρθρο

Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη συζήτηση νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, είναι ο αναπληρωτής Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Διονύσης Καλαματιανός.

Στη διάρκεια της τοποθέτησής του, ο Ηλείος Βουλευτής επεσήμανε μεταξύ άλλων, ότι οι εθνικές εκλογές είναι κοντά.

«Εσείς οι ίδιοι ανοίξατε την κουβέντα. Ο Πρωθυπουργός και τα κυβερνητικά στελέχη έχουν ανοίξει την προεκλογική περίοδο.

Ο Πρωθυπουργός διαβεβαίωνε ότι θα πήγαινε σε εκλογές στο τέλος της τετραετίας. Τώρα τι άλλαξε και υπάρχει αυτή η μεταστροφή; Δεν πείθουν κανέναν οι αβάσιμες δικαιολογίες ότι δήθεν φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ που κάνει αντιπολίτευση. 

Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης σύρεται σε εκλογές διότι έρχονται ξανά εξαιρετικά δύσκολες μέρες και το μέλλον της Χώρας προδιαγράφεται δυσοίωνο. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνησή σας έχουν τεράστιες ευθύνες για αυτό.

Εδώ και 3 χρόνια, ο ελληνικός λαός έχει έλθει αντιμέτωπος με λανθασμένες κυβερνητικές επιλογές, που έχουν δημιουργήσει πολλαπλά αδιέξοδα. Έχουν φέρει σε απόγνωση εργαζόμενους και επαγγελματίες, άνεργους και συνταξιούχους, αγρότες και κτηνοτρόφους. Έχουν βυθίσει σε τέλμα τη νέα γενιά, η οποία ασφυκτιά, ψάχνοντας απεγνωσμένα για διεξόδους. Οι εκλογές θα δώσουν το δικαίωμα σε όλους αυτούς να καταδικάσουν την πολιτική σας και θα το κάνουν.»

Σε ότι αφορά τις διατάξεις που αφορούν την εκλογική διαδικασία, τον έλεγχο εσόδων και εξόδων των κομμάτων, καθώς και την ψήφο των απόδημων, ο κ. Καλαματιανός υπογράμμισε πως αποτελούν έναν “κεκαλυμμένο” εκλογικό νόμο.

«Τροποποιείτε το Προεδρικό διάταγμα 15/2022 που το φέρατε μόλις τρεις μήνες πριν. Σας καταλαβαίνουμε όμως. Έχετε αγωνία για να παραμείνετε στην εξουσία και αλλάζετε συνεχώς τους δικούς σας νόμους! Το ερώτημα είναι γιατί τόσο άγχος;

Με το νομοσχέδιο θεσμοθετείτε τη μείωση των ποινών για κόμματα και πολιτικούς που παραβιάζουν το νόμο για τη χρηματοδότησή τους.

Λέτε ότι κάνετε “εξορθολογισμό”. Όλα αυτά, όμως, έρχονται σε συνέχεια της απόρριψης της τροπολογίας που καταθέσαμε για να δημοσιοποιούνται στα πόθεν έσχες οι δανειακές συμβάσεις και οι ρυθμίσεις δανείων που έχουν τα κόμματα και οι πολιτικοί. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν έχει δάνεια.»

Κλείνοντας, ο κ. Καλαματιανός εστίασε στις διατάξεις του νομοσχεδίου για τους Ο.Τ.Α.

«Το Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας έχει αποφανθεί κατά πλειοψηφία για τις αντισυνταγματικές μεθοδεύσεις σας με την αφαίρεση αρμοδιοτήτων από τα Δημοτικά Συμβούλια. 

Με το νομοσχέδιο αυτό συνεχίζετε τον αντιδημοκρατικό κατήφορό σας. Συνεχίζετε να αφαιρείτε δικαιώματα από τις παρατάξεις της μειοψηφίας στους Ο.Τ.Α. 

Το γνωρίζουμε ότι δεν σας αρέσει και έχετε αλλεργία σε οποιαδήποτε αντιπολιτευτική φωνή. Τώρα, όμως, φτάσατε στο σημείο να εισάγετε, με το άρθρο 44, την κατάργηση του διαχρονικά κατοχυρωμένου δικαιώματος των μειοψηφικών παρατάξεων να προτάσσουν θέματα προ ημερησίας διατάξεως για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Πραγματικά ξεπεράσατε κάθε όριο. Ήδη έχετε υποκαταστήσει το Δημοτικό Συμβούλιο από την οικονομική επιτροπή και αυτό κρίθηκε αντισυνταγματικό από το ΣτΕ.

Ήδη έχετε καταργήσει την δυνατότητα του Δημοτικού Συμβουλίου να συζητάει οποιοδήποτε θέμα της οικονομικής επιτροπής θεωρεί σημαντικό.

Ήδη έχετε ψηφίσει το νέο αντιδημοκρατικό εκλογικό νόμο όπου με το 43% κατοχυρώνεται στον πρώτο συνδυασμό το 60% των εδρών στο Δημοτικό Συμβούλιο και εκμηδενίζετε τη μειοψηφία.

Και τώρα φιμώνετε ακόμα περισσότερο τις μειοψηφίες και τους απαγορεύετε να θέτουν προ ημερησίας διατάξεως θέματα για συζήτηση. Πρόκειται για μια κατάφωρα αντιδημοκρατική διάταξη. Μήπως θέλετε να καταργήσετε εντελώς τα Δημοτικά Συμβούλια; Εκεί το πάτε!»

Όλη η επικαιρότητα