Αγροτικά Ηλεία Πολιτική

Διονύσης Καλαματιανός: «Εκτός ενισχύσεων οι παραγωγοί εσπεριδοειδών της Ηλείας»

Ακούστε το άρθρο

Τον κυβερνητικό εμπαιγμό προς τον αγροτικό κόσμο της Ηλείας αναδεικνύει με μια ακόμη κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο Διονύσης Καλαματιανός.

Όπως υπογραμμίζει στη νέα του ερώτηση ο Ηλείος Βουλευτής και αναπλ. Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, οι αδικίες και οι αποκλεισμοί για τους παραγωγούς μας συνεχίζονται.

Στις 20-5-2022 δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 2482/Β/20-5-2022) η υπ’ αριθ. 801/132522/2022 Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), με την οποία δίνονται ενισχύσεις σε καλλιέργειες λόγω των ζημιών στο προ-ανθικό στάδιο, κατά το έτος 2021, εξαιτίας των συνεχόμενων παγετών. Συγκεκριμένα πρόκειται για «Μέτρα υπέρ των παραγωγών των Περιφερειακών Ενοτήτων Αρκαδίας, Βοιωτίας, Έβρου, Ημαθίας, Κοζάνης, Μαγνησίας, Πέλλας, Πιερίας, Ροδόπης, Σερρών και Φλώρινας των οποίων οι καλλιέργειες όψιμων κερασιών, βύσσινων στην ΠΕ Αρκαδίας, μήλων στις ΠΕ Αρκαδίας, Γρεβενών, Κοζάνης, αχλαδιών όψιμων (βιομηχανικών) στην ΠΕ Λάρισας, καρυδιών (ορεινών περιοχών Δυτικής Μακεδονίας: Γρεβενών, Καστοριάς, Κοζάνης, Φλώρινας) παρουσίασαν μείωση παραγωγής, κατά το έτος 2021, ως αποτέλεσμα συνεχών παγετών, σε διαδοχικές περιόδους, το χρονικό διάστημα 15.02.2021 – 20.4.2021.»

Δυστυχώς, όμως, από τους δικαιούχους των ενισχύσεων απουσιάζουν οι παραγωγοί εσπεριδοειδών. Το γεγονός αυτό θίγει ιδιαιτέρως το νομό Ηλείας, αποτελώντας ακόμα ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα άνισης αντιμετώπισης.

Αδιαμφισβήτητα, οι καλλιέργειες των εσπεριδοειδών δέχτηκαν σημαντικά πλήγματα από την εμφάνιση παγετού την περίοδο Φεβρουαρίου – Απριλίου του 2021. Αποτέλεσμα ήταν να υπάρξει μείωση της παραγωγής, κατά συνέπεια και μεγάλη απώλεια εσόδων για τους εσπεριδοπαραγωγούς. 

Επομένως, είναι αδικαιολόγητο να αποκλειστούν οι παραγωγοί εσπεριδοειδών, από το ad hoc πρόγραμμα κρατικών οικονομικών ενισχύσεων για τη μείωση τη παραγωγής, κατά το έτος 2021, ως αποτέλεσμα συνεχών παγετών, σε διαδοχικές περιόδους.

Ήδη Ομάδες Παραγωγών στην Ηλεία διαμαρτύρονται για αυτή την ακατανόητη απόφαση, υποστηρίζοντας πως ο νομός πέφτει για ακόμη μια φορά θύμα διάκρισης. Παράλληλα, μιλούν για αδικία που πρέπει να αποκατασταθεί.

Στην ερώτησή του προς τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο κ. Καλαματιανός θέτει τα εξής ερωτήματα:

  • Γιατί εξαιρέθηκαν τα εσπεριδοειδή από τις κρατικές οικονομικές ενισχύσεις λόγω των ζημιών από το παγετό στο προ-ανθικό στάδιο, κατά το έτος 2021;
  • Εξετάζεται να συμπεριληφθούν στους δικαιούχους παραγωγούς των παραπάνω οικονομικών ενισχύσεων και αυτοί των εσπεριδοειδών;

Ο συγκεκριμένος αποκλεισμός των εσπεριδοπαραγωγών πραγματοποιείται σε μια περίοδο όπου ο αγροτικός κόσμος χειμάζεται και υποφέρει από τις επιπτώσεις των μεγάλων ανατιμήσεων και της ακρίβειας, που εκτοξεύουν το κόστος παραγωγής. Θα πρέπει, δε, να ληφθεί υπόψη ότι προϋπάρχουν οι οικονομικές συνέπειες της υγειονομικής κρίσης, με τη μειωμένη ζήτηση των παραγόμενων προϊόντων.

Δυστυχώς, όμως, αυτή είναι η συμπεριφορά των κυβερνώντων προς τον αγροτικό κόσμο της Ηλείας, ο οποίος πολύ σύντομα θα δώσει την απάντησή του, επιλέγοντας την πολιτική αλλαγή.  

Όλη η επικαιρότητα