Ηλεία Πολιτική

Διονύσης Καλαματιανός: Ερώτηση στη Βουλή για τις μεγάλες μειώσεις σε συντάξεις αναπηρίας και χηρείας

Ακούστε το άρθρο

Η κυβέρνηση συνεχίζει ακάθεκτη την επέλασή της. Προχωρά στην υλοποίηση της ιδεοληπτικής στόχευσής της εναντίον της κοινωνικής πλειοψηφίας, που εγκυμονεί κινδύνους διάρρηξης του κοινωνικού ιστού.

Τι και αν βρισκόμαστε μέσα στο πέμπτο κύμα της πανδημίας με δεκάδες θύματα, εκατοντάδες διασωληνωμένους και δεκάδες χιλιάδες κρούσματα. Τι και αν η ελληνική κοινωνία πλήττεται σφοδρά από το τεράστιο κύμα της ακρίβειας και των ανατιμήσεων στα βασικά είδη πρώτης ανάγκης, στα τρόφιμα, στις πρώτες ύλες, στο ηλεκτρικό ρεύμα, στα καύσιμα. Μετά την κατάργηση της 13ης σύνταξης για δεύτερη φορά από τη ΝΔ, η κυβέρνηση συνεχίζει τις επιθέσεις εναντίον των συνταξιούχων.

Ελάχιστα πριν εκπνεύσει το 2021, το Υπουργείο Εργασίας με εγκύκλιο αποφάσισε να κάνει «δώρο» προς τους ευάλωτους και αδύναμους συνταξιούχους για τη νέα χρονιά. Αποφάσισε να μειώσει έως και 268 ευρώ τις μελλοντικές συντάξεις χηρείας και αναπηρίας. Ασφαλώς, πρόκειται για μια απαράδεκτη και προκλητική απόφαση, που σπρώχνει ακόμα περισσότερο στη φτώχεια και στην εξαθλίωση ένα μεγάλο μέρος της κοινωνικής πλειοψηφίας. Μια απόφαση που προστίθεται στο μακρύ κατάλογο των ανάλγητων και αντικοινωνικών πολιτικών μιας επικίνδυνης και βαθιά συντηρητικής κυβέρνησης, που μοναδικό της μέλημα είναι η περαιτέρω ενίσχυση της οικονομικής ελίτ.

Ουσιαστικά, η εγκύκλιος Τσακλόγλου έρχεται να αλλάξει και να καταργήσει ό,τι ισχύει από το 2016. Μέχρι τώρα, σε περίπτωση συνταξιούχου αναπηρίας ή γήρατος, που δικαιούταν και λάμβανε επιπλέον σύνταξη χηρείας, δινόταν για το δεύτερο δικαίωμα και μέρος της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ, έως και 268 ευρώ, που αθροιζόταν στο τελικό ποσό της σύνταξης. Τώρα, η κυβέρνηση αυτό το δικαίωμα το εξαφανίζει, ψευδοερμηνεύοντας το νόμο 4387/2016 και βάζει κόφτη στο συνολικό άθροισμα των εθνικών συντάξεων, το οποίο, πλέον, δε θα ξεπερνά τα 384 ευρώ.

Με τους συνταξιούχους να βρίσκονται αντιμέτωποι με έναν ακόμα κυβερνητικό εμπαιγμό, κατέθεσα ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων την οποία συνυπέγραψαν 52 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, καλώντας τον να απαντήσει:

Προτίθεται ν’ ανακαλέσει την «εγκύκλιο Τσακλόγλου» προκειμένου να αποφευχθούν οι τεράστιες μειώσεις, εις βάρος των χήρων και των αναπήρων;

Ποια μέτρα θα λάβει, προκειμένου να προστατευτούν οι συνταξιούχοι από το τρομακτικό κύμα ακρίβειας, που μειώνει τα εισοδήματά τους;
Τίποτα δεν μας εκπλήσσει, πλέον, από μια κυβέρνηση που όπου σταθεί και όπου βρεθεί φροντίζει να δείχνει το σκληρό πρόσωπό της, ιδίως προς τους αδύναμους και ασθενέστερους, όπως είναι οι χήρες και οι ανάπηροι. Δε διστάζει να πετσοκόψει τη χαμηλή σύνταξή τους, το μοναδικό εισόδημα που έχουν, ώστε να μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα κάτω από τεράστιες δυσκολίες και να διαβιώσουν αξιοπρεπώς. Όπως επίσης, δε δίστασε να στερήσει ακόμα και το λειψό επίδομα των 250 ευρώ από εκατοντάδες χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους, με φθηνά τρικ. Λειτουργεί τιμωρητικά για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, βυθίζοντάς τη στην απόγνωση.

Όμως, το επικοινωνιακό περιτύλιγμα δεν μπορεί να προστατεύσει τους κυβερνώντες από την κοινωνική αντίδραση, που μέρα με τη μέρα γιγαντώνεται. Ο χρόνος αυτής της κυνικής και ανάλγητης κυβέρνησης παρέρχεται.

Όλη η επικαιρότητα