Πολιτική

Διονύσης Καλαματιανός: Ερώτηση στη Βουλή για το «Πύργος- Καλό Νερό»

Οι εργασίες αναβάθμισης του οδικού δικτύου «Πύργος – Καλό Νερό» έχουν διακοπεί.
Ακούστε το άρθρο

Δυστυχώς, ακόμα ένα κρίσιμο έργο υποδομής που συνδέεται άμεσα με την ασφάλεια των Ηλείων και όχι μόνο, οδηγών, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στην πορεία και στα χρονοδιαγράμματα υλοποίησής του.

Οι εργασίες αναβάθμισης του οδικού δικτύου «Πύργος – Καλό Νερό» έχουν διακοπεί. Δημοσιεύματα στον τύπο αναφέρουν πως η ανάδοχος εταιρεία κατέθεσε Ειδική Δήλωση Διακοπής Εργασιών προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος, με την αιτιολογία ότι υπολείπεται σημαντικό ποσό προς εξόφληση.

Όπως τονίζει στην ερώτησή του ο Βουλευτής Ηλείας και αναπλ. Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Διονύσης Καλαματιανός, η εξέλιξη αυτή δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά και έντονη ανησυχία σχετικά με την ομαλή υλοποίηση και έγκαιρη ολοκλήρωση του έργου. Έρχεται να προστεθεί σε μια γενικότερη κατάσταση παγώματος πληρωμών που αφορούν το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, σε μια σειρά κρίσιμων έργων υποδομών ανά την επικράτεια.

Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε ο σχεδιασμός του έργου, η έγκριση χρηματοδότησής του από πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, η σύνταξη των τευχών δημοπράτησης και η αποστολή προς δημοσίευση της διακήρυξης στην εφημερίδα της Ε.Ε. Τελικά, το έργο δημοπρατήθηκε το Σεπτέμβριο του 2019, με τον προϋπολογισμό δημοπράτησης να ανέρχεται σε 19.800.000 ευρώ. Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου, ορίστηκε στις εφτακόσιες τριάντα (730) ημερολογιακές ημέρες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης.

Παράλληλα, ο Ηλείος Βουλευτής αναφέρει πως εκτός της αναβάθμισης του υφιστάμενου οδικού δικτύου, αποτελεί κρίσιμο έργο για τους νομούς Ηλείας και Μεσσηνίας η κατασκευή ενός σύγχρονου οδικού άξονα «Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα», που θα προσδώσει αυξημένη οδική ασφάλεια και αναπτυξιακή διάσταση.

Ο κ. Καλαματιανός θέτει τα εξής ερωτήματα προς τον αρμόδιο Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών:

  • Γιατί έχουν σταματήσει οι εργασίες στο έργο αναβάθμισης του υπάρχοντος οδικού δικτύου στο τμήμα «Πύργος – Καλό Νερό»; Υπάρχει κίνδυνος καθυστέρησης υλοποίησης ή οριστικής ακύρωσης του έργου;
  • Υπάρχει συγκεκριμένο πλάνο για την κατασκευή ενός σύγχρονου αυτοκινητόδρομου «Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα»;

Οι κυβερνητικές πρακτικές και παλινωδίες, με το διαρκές ξήλωμα και πάγωμα δρομολογημένων και υλοποιούμενων έργων στην Ηλεία, στερούν από το νομό βασικές υποδομές. Αυτό συμβαίνει και με την αναβάθμιση του οδικού δικτύου «Πύργος – Καλό Νερό», καθώς παρατηρούνται προσκόμματα στην ομαλή και έγκαιρη υλοποίηση του έργου. Δυστυχώς, άλλο ένα βασικό έργο ασφάλειας και υποδομής καθυστερεί, όταν η αναγκαιότητα της ολοκλήρωσής του είναι δεδομένη.

Όλη η επικαιρότητα