Πολιτική

Διονύσης Καλαματιανός: Η αλήθεια θα λάμψει

Ακούστε το άρθρο

Ομιλία Διονύση Καλαματιανού στη Βουλή

Ο Διονύσης Καλαματιανός ήταν ένας από τους εννέα ομιλητές του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην ολομέλεια της Βουλής  σχετικά με το πόρισμα της Προανακριτικής Επιτροπής για τη παραπομπή ή μη του πρώην αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλου.

Ο κ. Καλαματιανός τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι σε μια κρίσιμη μέρα που η Τουρκική προκλητικότητα έχει κορυφωθεί και αμφισβητεί ευθέως κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, ο Πρωθυπουργός και η κυβερνητική πλειοψηφία επιλέγει να συνεχίσει τις διχαστικές πρακτικές και την προσπάθεια σπίλωσης και συκοφάντησης πολιτικών αντιπάλων, εμμένοντας σήμερα στη διαδικασία της παραπομπής του πρώην αναπληρωτή Υπουργού. Ενώ, λοιπόν, οι στιγμές απαιτούν την ενότητα των Ελλήνων, η κυβέρνηση επιλέγει τη στοχοποίηση πολιτικών αντιπάλων για την εξυπηρέτηση μικροπολιτικών συμφερόντων.

Επεσήμανε ότι η αυτή η συζήτηση στο κοινοβούλιο είναι στην ουσία μια συζήτηση για τη δημοκρατία και τους θεσμούς. Μια συζήτηση κατά την οποία πρέπει να αναδειχτούν όλες οι πράξεις και οι παραλείψεις μιας  κακοπαιγμένης παράστασης, ενός φιάσκου, που στήθηκε πάνω στον πολιτικό ρεβανσισμό και στην απόπειρα παραπλάνησης των πολιτών, ώστε να συγκαλυφθεί το πραγματικό σκάνδαλο.

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι το έργο των μελών της πλειοψηφίας στην προανακριτική επιτροπή ήταν πολύ συγκεκριμένο, καθώς εξ αρχής προσανατολίστηκε στη συσκότιση της αλήθειας και στη δημιουργία ενός σεναρίου σκευωρίας, που δεν αντέχει καν στην κοινή λογική, με το αποτέλεσμα να είναι προαποφασισμένο. Αν και οι δεκάδες νομικές ακροβασίες και οι εκβιασμοί της κυβερνητικής πλειοψηφίας σε βάρος των δικαστικών λειτουργών που ερευνούν το σκάνδαλο ΝΟVΑRTIS, απέτυχαν, εντούτοις οι δημόσιες απειλές και οι ωμές παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη δεν πήγαν χαμένες, καθώς η προαναγγελθείσα δίωξη της κ. Τουλουπάκη ασκήθηκε, την ώρα που:

  • η ΝΟVΑRTIS ομολόγησε στις ΗΠΑ διαφθορά που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα επί διακυβέρνησης Σαμαρά, με χρηματισμό αξιωματούχων για να επηρεάσουν την Ελληνική κυβέρνηση για να βοηθηθεί η ανωτέρω φαρμακευτική εταιρεία,
  • πρώην υπουργοί ελέγχονται δικαστικά για το σκάνδαλο και ένας έχει ήδη διωχθεί,
  • η προανακριτική κατέληξε σε φιάσκο, αφού δε βρήκε κανένα στοιχείο εναντίον του κ. Παπαγγελόπουλου για τη δήθεν σκευωρία  ΝΟVΑRTIS.

Ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, διώκεται η εισαγγελέας που τόλμησε να διερευνήσει το σκάνδαλο διαφθοράς, όπως είχε προαναγγελθεί από μέλη της κυβέρνησης. Οι βολικές για την κυβέρνηση ποινικές διώξεις κατά συγκεκριμένων δικαστικών λειτουργών, με στόχο να διασωθεί το φιάσκο της δήθεν σκευωρίας και να κουκουλωθεί το σκάνδαλο ΝΟVΑRTIS, συνιστούν ευθεία βολή στην ανεξαρτησία όλων των δικαστικών λειτουργών, καθώς οι μεθοδεύσεις αυτές ναρκοθετούν οποιαδήποτε προσπάθεια διερεύνησης υποθέσεων διαφθοράς και σκανδάλων στο μέλλον, στέλνοντας το μήνυμα στους δικαστές να μην τολμούν να ελέγχουν πολιτικά πρόσωπα για παράνομες πράξεις. Παράλληλα, η κυβέρνηση δε διστάζει να καταργήσει τη διάκριση των εξουσιών και να κουρελιάσει την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.

Σε ότι αφορά την Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, ο κ. Καλαματιανός τόνισε ότι ξεκίνησε ως παρωδία και κατέληξε σε φάρσα, με τη μετατροπή της σε κομματικό όργανο της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ. Με κατασκευασμένο κατηγορητήριο και προειλημμένες αποφάσεις η πλειοψηφία της Επιτροπής κατέθεσε το πόρισμα παραπομπής του πρώην αναπληρωτή Υπουργού, αγνοώντας και αποκρύπτοντας βασικά στοιχεία και μαρτυρίες που θα φώτιζαν την υπόθεση.

Αναλύοντας τη διαμορφωμένη κατάσταση, εστίασε στο γεγονός ότι μια σοβαρή διαδικασία της Βουλής μετατράπηκε σε κομματικό παιχνίδι σκοπιμότητας, με κατασκευασμένες κατηγορίες, παράνομες μεθοδολογίες και «μαρτυρίες» κατηγορουμένων που μετατρέπονται ξαφνικά σε αξιόπιστους μάρτυρες.

Παράλληλα, ο βουλευτής επεσήμανε ότι το πόρισμα επιβεβαιώνει ότι η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ, μέσα από τη λειτουργία της προκαταρκτικής, προσπάθησαν να θεμελιώσουν έναν ρεβανσιστικό μηχανισμό επιβολής προειλημμένων αποφάσεων για διώξεις πολιτικών αντιπάλων και να στήσουν έναν πομπό εκκωφαντικών εκφοβισμών με στόχο την άλωση της Δικαιοσύνης. Όμως, η ολοκλήρωση των εργασιών της Επιτροπής δε θα σημάνει και την επίτευξη αυτών των σκοτεινών στόχων, γιατί εκπρόσωποι πολιτικών και δικαστικών θεσμών έχουν το σθένος να θέσουν όρια στον κατήφορό της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ.

Κλείνοντας, ο βουλευτής χαρακτήρισε «άνθρακες το θησαυρό», καθώς η μαύρη σελίδα στην ιστορία του κοινοβουλίου χρησιμοποιήθηκε ως εργαλείο κατά πολιτικών αντιπάλων αλλά και κατά κρίσιμων για τη δημοκρατία θεσμών όπως η δικαστική εξουσία, τονίζοντας ότι η αλήθεια θα λάμψει.

Όλη η επικαιρότητα