Εκλογές Εκλογικά Νέα

Διονύσης Καλαματιανός: «Η προστασία των μεσαίων εισοδημάτων»

Ακούστε το άρθρο

Σε λίγες μέρες οι πολίτες καλούνται να επιλέξουν είτε αυτούς που θα συνεχίσουν την αναπτυξιακή πορεία της χώρας είτε αυτούς που θα την οδηγήσουν ξανά στο τέλμα και την υπανάπτυξη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μόνη πολιτική δύναμη, που από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα ηνία της χώρας, έθεσε ως βασική προτεραιότητα την προστασία τόσο των χαμηλών κοινωνικά στρωμάτων, όσο και των μεσαίων εισοδημάτων, των ελεύθερων επαγγελματιών και γενικότερα των ανθρώπων που βιώσαν τις σκληρές, μνημονιακές πολιτικές των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ.

Η περίοδος 2009-2014 σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ οδήγησε 800.000 ανθρώπους από τα μεσαία στρώματα στο κατώτερο εισοδηματικό επίπεδο. Όσοι απέμειναν στα μεσαία στρώματα έχασαν το 35,5% των εισοδημάτων τους. Τα φτωχοποίησε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ επιβάλλοντας αυστηρή λιτότητα, όπως ο ΕΝΦΙΑ και η εισφορά αλληλεγγύης, κόστους 65 δις ευρώ.

Σε αντίθεση με τα πιο πάνω στοιχεία και πάντα στηριζόμενοι στην ΕΛΣΤΑΤ, τη διετία 2015-2017, 130.000 άνθρωποι μετακινήθηκαν από  τα κατώτερα στρώματα προς τα μεσαία. Την περίοδο 2010-2014 έχασαν τα μεσαία στρώματα 5.280 ευρώ κάθε χρόνο, σαν αποτέλεσμα της πολιτικής λιτότητας, ενώ τα εισοδήματα τους το 2015 και 2016 βελτιώθηκαν λίγο, κατά 150 ευρώ το χρόνο. Τι αποκαλύπτουν τα στοιχεία αυτά; Ότι προφανώς οι πληγές που προκλήθηκαν, σαν αποτέλεσμα  της επιβολής των πολιτικών της λιτότητας, στα μεσαία στρώματα κατά την περίοδο  2010 -2014, προκάλεσαν τη φτωχοποίηση τους.

Στην περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ έγιναν κάποια  μικρά βήματα για την αποκατάσταση τους. Μετά την έξοδο από τα μνημόνια η κυβέρνηση εντατικοποίησε τις πρωτοβουλίες για την ελάφρυνση των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων.

Προβήκαμε στη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10%, στις 120 δόσεις σε Εφορίες, ταμεία και ΟΤΑ που δίνουν ανάσα στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ελευθέρων επαγγελματιών, στη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, τρόφιμα και ενέργεια, σταδιακή μείωση του φόρου επιχειρήσεων από 29% σε 25%, 1% κατ’ έτος με έναρξη το 2019.

Έχουμε δώσει σαφή δείγματα γραφής για τη στόχευση της πολιτικής μας μετά τον Αύγουστο του 2018.

Και τώρα που η οικονομία το επιτρέπει ζητάμε νέα λαϊκή εντολή για να προχωρήσουμε σε περισσότερες ελαφρύνσεις:

– την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα ως 20.000 ευρώ και μείωση των συντελεστών για μεγαλύτερα ποσά.

– τη μείωση της προκαταβολής φόρου από το 100% στο 50%

-τη μείωση του εισαγωγικού συντελεστή φορολόγησης από το 22% στο 20%

– περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% μεσοσταθμικά, δηλαδή ως 50% για τις χαμηλές και μεσαίες ιδιοκτησίες

– τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ 13% στο 11%.

Το ερώτημα είναι απλό: οι πολίτες θα επιλέξουν να  δώσουν εντολή στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ να συνεχίσει με συγκεκριμένο πρόγραμμα ελαφρύνσεων  και ανάπτυξης ή θα επιλέξουν τη ΝΔ που με αόριστες και μη κοστολογημένες υποσχέσεις γενικά και φορολογικές μειώσεις για τις επιχειρήσεις και όχι τους πολίτες.

Οι πολίτες της χώρας θα κληθούν να ψηφίσουν ως πρώτη δύναμη είτε τον ΣΥΡΙΖΑ –ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, πολιτική δύναμη της ευθύνης και της συνέπειας, με ένα προοδευτικό αναπτυξιακό  πρόγραμμα που  ισχυροποιεί τη χώρα σε όλους τους τομείς της ζωής μας είτε την Νέα Δημοκρατία που αντιπροσωπεύει το παλιό, τη συντήρηση  και προβάλλει την καταστροφική της πολιτική της περιόδου 2009-2014 ως νέο αναπτυξιακό μοντέλο.

Την απάντηση θα τη δώσουν οι πολίτες με την ψήφο τους στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ.

 

Άρθρο του Καλαματιανού Διονύση Χαράλαμπου

(Υποψήφιος Βουλευτής Ν. Ηλείας ΣΥΡΙΖΑ- ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ)

Όλη η επικαιρότητα