Ηλεία Πολιτική

Διονύσης Καλαματιανός: Κάλεσμα σε όλους τους δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες

Ακούστε το άρθρο

Οι τελευταίες τρεις ημέρες υπήρξαν πολύ σημαντικές για το ΣΥ.ΡΙΖ.Α και τη μεγάλη προοδευτική-δημοκρατική παράταξη.

Μέσα από συντεταγμένες διαδικασίες, στα πλαίσια της Κεντρικής Επιτροπής  του κόμματός μας, ομόφωνα, αποφασίσαμε να ανοίξουμε μια νέα σελίδα στην πορεία του προοδευτικού πόλου και να συστρατευθούμε οργανωμένα με τον κόσμο που μας εμπιστεύτηκε σε διαδοχικές και νικηφόρες εκλογικές αναμετρήσεις.

Ξεκινάμε την προσπάθεια να αντιστοιχήσουμε τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ με τον κομματικό, εντάσσοντας στις γραμμές μας όλους τους πολίτες: νέους, αριστερούς, κομμουνιστές, οικολόγους, σοσιαλιστές, σοσιαλδημοκράτες και πολίτες του δημοκρατικού κέντρου που μοιράζονται τις ίδιες αξίες για ελευθερία, δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη και χειραφέτηση, για κοινωνική πρόοδο.

Απευθύνουμε ένα δημοκρατικό προσκλητήριο. Θέλουμε να οικοδομήσουμε χωρίς αποκλεισμούς, ένα κόμμα μαζικό, λαϊκό, ριζοσπαστικό, δημοκρατικό. Ένα κόμμα που θα εκπροσωπεί τα συμφέροντα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας και θα παλεύει για ρεαλιστικές και προοδευτικές απαντήσεις σε όλα τα σύνθετα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα και ο λαός μας.

Σε αυτήν την πορεία προς το λαό, στο άνοιγμα προς την κοινωνία θα πρόσθετα, συναποφασίζουμε με τα μέλη και τους φίλους μας τους βασικούς άξονες του προγράμματος και σφυρηλατούμε τις θέσεις μας για το νέο μας πολιτικό φορέα, σε ένα πλατύ δημοκρατικό διάλογο από τον οποίο δεν περισσεύει κανείς.

Μπροστά στο εγχείρημα αυτό θα είναι η νεολαία μας, που τόσο πολύ ταλαιπωρήθηκε από την οικονομική κρίση. Τα νέα παιδιά, οι νέοι επισφαλώς εργαζόμενοι, οι «αόρατοι των αγορών», οι κοινωνικά αποκλεισμένοι θα αποχτήσουν επιτέλους δυνατή φωνή.

Σταθερός πυλώνας αυτής της δυναμικής και οργανωμένης σύμπραξης συνεχίζουν να είναι όλοι οι εργαζόμενοι. Οι υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα, αλλά και οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι είδαν τα εισοδήματα τους σε καιρό μνημονίων να καταβαραθρώνονται.

Οι αγρότες που αγωνιούν για την επιβίωσή τους. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες που είδαν τις επιχειρήσεις τους να καταστρέφονται και βλέπουν ότι διαψεύδονται οι υποσχέσεις για ανάπτυξη και βελτίωση της οικονομικής τους θέσης. Όλες και όλοι εκείνοι που πιστεύουν ότι η οικονομική ανάπτυξη μπορεί να έλθει μόνο με σεβασμό και βελτίωση των εργασιακών σχέσεων και των δικαιωμάτων και ελευθεριών των εργαζομένων.

Οι συνταξιούχοι, οι οποίοι ήταν και είναι ακόμη σε πολλές περιπτώσεις, στυλοβάτες του οικογενειακού προϋπολογισμού και ζητούν αξιοπρέπεια.

Όλες και όλοι εκείνοι που βλέποντας να υποστελεχώνονται  οι δομές της υγείας, της εκπαίδευσης, να κλείνουν τα σχολεία μας και να υποβαθμίζονται συνολικά οι υπηρεσίες του κοινωνικού κράτους, ζητούν ένα καλύτερο αύριο με δικαιοσύνη και αλληλεγγύη.

Όλες και όλοι όσοι πιστεύουμε ότι με τη συγκρότηση της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης είναι δυνατό να βγει η χώρα από την κρίση με ένα πρόγραμμα που θα διαμορφώνεται μέσα στον καθημερινό διάλογο, τις δημοκρατικές προσυνεδριακές διαδικασίες και θα οριστικοποιηθεί στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Όλες και όλοι εμείς οι νεότεροι, που διαμορφώσαμε την πολιτική μας συνείδηση στα κινήματα ενάντια στη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση, στο Κοινωνικό φόρουμ, στις μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις κατά της λιτότητας των μνημονίων, αλλά και στις σημερινές κινητοποιήσεις για την προστασία του περιβάλλοντος στην εποχή της κλιματικής αλλαγής.

Όλες και όλοι εμείς που συναντηθήκαμε στους εκλογικούς αγώνες της Προοδευτικής Συμμαχίας και του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, θα αξιοποιήσουμε δημιουργικά και σε όφελος των πολλών το νέο μεγάλο κόμμα.

Είναι όπως είπε και ο Αλέξης Τσίπρας, «ανάγκη  κοινωνική, είναι ανάγκη εθνική, είναι ανάγκη πολιτική, να ενώσουμε σήμερα τις δυνάμεις μας». Ας το τολμήσουμε…

Όλη η επικαιρότητα