Ηλεία Πολιτική

Διονύσης Καλαματιανός: Να ξεκινήσει τώρα το έργο στη Λίμνη Καϊάφα

Ακούστε το άρθρο

Προκαλεί έντονη ανησυχία το γεγονός ότι δεν έχει ξεκινήσει ακόμα το έργο στη περιοχή της Λίμνης Καϊάφα, το οποίο σχεδίασε και ενέταξε στο ΕΠΑΝΕΚ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία»)–ΕΣΠΑ η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι αυτονόητο ότι αποτελεί έργο που θα δώσει πνοή στην περιοχή, αναβαθμίζοντας την και αναδεικνύοντας, παράλληλα, το απαράμιλλου κάλους οικοσύστημα της.

Το συνολικό έργο, όπως έχει σχεδιαστεί, προβλέπεται να εκτελεστεί σε τρείς φάσεις, με συνολική χρηματοδότηση 17.000.000 €.  Η Ά φάση περιλαμβάνει την υλοποίηση σημαντικών παρεμβάσεων με σκοπό την  προστασία του ιαματικού πόρου και των Σπηλαίων, όπως και την ελεγχόμενη διαμόρφωση του φυσικού περιβάλλοντος της λίμνης. Η Β’ φάση αφορά παρεμβάσεις σχετικά με την  προστασία του γύρω περιβάλλοντος και του αρχαιολογικού χώρου, ενώ η Γ΄ φάση προβλέπει την αποκατάσταση και αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών.

Τον Απρίλιο του 2019, δημοσιεύτηκε η Διακήρυξη Ανοιχτής Διαδικασίας για τη σύναψη σύμβασης έργου κάτω των ορίων του Ν. 4412/2016, με σκοπό την επιλογή αναδόχου κατασκευής του έργου “Παρεμβάσεις Εκσυγχρονισμού των Υφιστάμενων Εγκαταστάσεων και Δικτύων Υποδομών της Περιοχής Λίμνης Καϊάφα”, με προϋπολογισμό 5.000.000 €. Η συγχρηματοδότηση προέρχεται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020″/ Π.Δ.Ε. και μέσω πιστώσεων της ΕΤΑΔ Α.Ε. Επιπλέον, συνεργαζόμενα μέρη είναι τα Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού και Τουρισμού. Ο ανάδοχος του έργου ήδη έχει αναδειχθεί και είναι πλήρως αντιληπτό ότι πρόκειται για ένα έργο που ήδη όφειλε να έχει ξεκινήσει.

Οι ανησυχίες των κατοίκων της Ζαχάρως και των γύρω περιοχών είναι εύλογες, καθώς δεν γνωρίζουν τους λόγους καθυστέρησης και αυτού του έργου. Μάλιστα, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στον Καϊάφα, ο υπουργός Τουρισμού κ. Θεοχάρης έδειξε να έχει άγνοια για το σημαντικό, ήδη χρηματοδοτημένο και δρομολογημένο από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έργο.

Ελπίζουμε να μην επανέλθει η κυβέρνηση στις πρακτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, με τις οποίες η περιοχή της Λίμνης Καϊάφα απεντάχθηκε από το ΕΣΠΑ, λόγω της μη πληρότητας των προδιαγραφών των τότε μελετών. Αυτό είναι ακόμα ένα δείγμα γραφής της προχειρότητας με την οποία αντιμετωπιζόταν για δεκαετίες ο Καϊάφας.

Η Κυβέρνηση οφείλει επιτέλους να αντιληφθεί την ανεκτίμητη αξία της Λίμνης Καϊάφα και να την αντιμετωπίσει με τη δέουσα προσοχή, αποφεύγοντας κωλυσιεργίες που αποβαίνουν μοιραίες για την τοπική κοινωνία. Οφείλει να ξεκινήσει άμεσα το έτοιμο έργο στην περιοχή. Ειδάλλως θα πρόκειται για ένα ακόμα χτύπημα υποβάθμισης της Ηλείας, από τα πολλά, που, δυστυχώς, μας συνηθίζει η Νέα Δημοκρατία.

Όλη η επικαιρότητα