Πολιτική

Διονύσης Καλαματιανός: «Προστατεύστε την πρώτη κατοικία»

(ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ)
Ακούστε το άρθρο

Οι εκρηκτικές ανατιμήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα και στην ενέργεια, στα καύσιμα, στα βασικά είδη διατροφής και στα ενοίκια στραγγαλίζουν την ελληνική κοινωνία, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στην καθημερινότητα των πολιτών. 

Δυστυχώς, όμως, για πολλούς από αυτούς η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη, καθώς δεν αντιμετωπίζουν μόνο έντονα προβλήματα διαβίωσης, αλλά, επιπρόσθετα υποφέρουν από συσσωρευμένα χρέη και μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Αυτό έχει ως συνέπεια, πλήθος συμπολιτών μας να ζει διαρκώς με το άγχος και το φόβο του πλειστηριασμού και της απώλειας ακόμα και της πρώτης κατοικίας.

Μέσα σε γενικευμένο κλίμα πρωτοφανούς κύματος ακρίβειας, είναι βέβαιο πως θα προκύψουν φαινόμενα αδυναμίας κάλυψης των δαπανών στέγασης, καθώς ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας μας δεν μπορεί να ανταπεξέλθει. Σε καμία περίπτωση, όμως, κάτι τέτοιο δε σημαίνει ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι κακοπληρωτές, αλλά ότι δε μπορούν να τα βγάλουν πέρα με τις υποχρεώσεις τους λόγω οικονομικής δυσπραγίας.

Η κυβέρνηση, σε τέτοιες συνθήκες, όχι μόνο δεν προστάτευσε την πρώτη κατοικία από τις επιθέσεις των funds, όπως άλλωστε υποσχόταν, αλλά με τον πτωχευτικό κώδικα που ψήφισε το 2020 άνοιξε τον καταστροφικό δρόμο της απώλειάς της για χιλιάδες συμπολίτες μας. Επιπλέον, τώρα προχωρά στη σύνδεση των πλειστηριασμών με την εκταμίευση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης!

Με κοινοβουλευτική μας παρέμβαση, Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναδεικνύουμε το μείζον αυτό πρόβλημα. Οφείλουν, λοιπόν, οι αρμόδιοι Υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων να απαντήσουν με σαφήνεια για το αν και πως προτίθενται να προστατεύσουν ευάλωτους δανειολήπτες από τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, οι οποίοι αποδεδειγμένα αδυνατούν να ρυθμίσουν ή να αποπληρώσουν χρέη προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Η πρωτοβουλία μας αυτή είναι αυτονόητη, καθώς,  η προστασία της πρώτης κατοικίας είναι ένα ευαίσθητο ζήτημα που αφορά εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας. Είναι απαράδεκτο στις σημερινές εξαιρετικά δύσκολες οικονομικές συνθήκες, άνθρωποι, οι οποίοι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα δάνειά τους, να απειλούνται άμεσα με απώλεια όλης της περιουσίας τους. Έστω και τώρα οι κυβερνώντες πρέπει να κατανοήσουν ότι η προστασία και η διασφάλιση της πρώτης κατοικίας είναι δομικό στοιχείο της κοινωνικής συνοχής και πρέπει να διαφυλαχθεί με κάθε τρόπο.

Όλη η επικαιρότητα