Ηλεία Πολιτική

Διονύσης Καλαματιανός: “Αδυνατούν ή αρνούνται να δουν την πραγματικότητα”

Ακούστε το άρθρο

Ποια είναι η πραγματικότητα στη χώρα μας; Το κύμα ακρίβειας προκαλεί ασφυξία στην πλειοψηφία των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων, των εργαζομένων, των αγροτών, των κτηνοτρόφων και των συνταξιούχων. Βασικά είδη διατροφής, ηλεκτρικό ρεύμα, καύσιμα, μεταφορές, υπηρεσίες, αγροεφόδια και ζωοτροφές έχουν πάρει την ανιούσα στις τιμές και στο άμεσο μέλλον η κατάσταση θα χειροτερέψει.

Τι κάνει η κυβέρνηση; Αδυνατεί ή αρνείται για ακόμα μια φορά να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να στηρίξει ουσιαστικά αυτούς που δοκιμάζονται.

Μετά από επίκαιρη ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο Πρωθυπουργός αναγκάστηκε να ανακοινώσει παροχές ύψους 330 εκατ. ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους, ΑμεΑ και υγειονομικούς.

Ανακοίνωσε αυτό το ποσό, όταν:

έκοψαν το κοινωνικό μέρισμα από τον Προϋπολογισμό, για να «προικίσουν» με 900 εκατ. ευρώ την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης,

κατήργησαν τη μόνιμη 13η σύνταξη, που ήταν ολόκληρη για τους χαμηλοσυνταξιούχους (500 ευρώ κατ΄ έτος) και αναλογική για τις υψηλότερες συντάξεις,

αφήνουν τόσο καιρό τους υγειονομικούς μας να παλεύουν μόνοι μέσα στην πανδημία, δίχως, μάλιστα, να τους πληρώνουν τις εφημερίες, με μόνη επιβράβευση τα «παλαμάκια»,

κόβουν από τον Προϋπολογισμό του 2022, 820 εκατ. ευρώ για δαπάνες Υγείας και 50 εκατ. ευρώ για δαπάνες που προορίζονταν για τα άτομα με αναπηρία.

Το σίγουρο είναι ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός είναι ανεπαρκή και δεν μπορούν να απαντήσουν στα μεγάλα προβλήματα των πολιτών, που βλέπουν το εισόδημά τους να εξανεμίζεται από την ακρίβεια. 

Περισσότερο ως μια προσπάθεια επικοινωνιακού αντιπερισπασμού λειτουργούν, επιδιώκοντας να ρίξουν στάχτες στα μάτια των πολιτών, παρά ως οικονομική τόνωση. Περισσότερο εμπαίζουν και προκαλούν την κοινωνία, παρά απαντούν στα κρίσιμα και καίρια ζητήματα που την απασχολούν, όπως το κόστος διαβίωσης, η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, τα λειτουργικά έξοδα των επιχειρήσεων, οι συσσωρευμένες οικονομικές υποχρεώσεις που πρέπει να διευθετηθούν κ.α.  

Οι κυβερνώντες είτε δεν καταλαβαίνουν τι συμβαίνει γύρω τους, είτε αρνούνται συνειδητά να λάβουν πραγματικά μέτρα στήριξης και ενίσχυσης των συμπολιτών μας που το έχουν ανάγκη. 

Δεν νοιάζονται πραγματικά για τις δύσκολες στιγμές που βιώνει ο Ελληνικός λαός. Θριαμβολογούν μοιράζοντας 330 εκατ. ευρώ και χαρακτήριζαν «ψίχουλα», το κοινωνικό μέρισμα που μοίραζε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2016, το 2017 και το 2018, ύψους 629, 750 και 780 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα, σε εκατομμύρια συμπολίτες μας. Δεν τους ενδιαφέρει που οι ανατιμήσεις έχουν κυριεύσει το σύνολο των πτυχών της οικονομικής ζωής του τόπου. Γι΄ αυτό και μέσα στην ενεργειακή κρίση, μέσα σε περιβάλλον εκρηκτικής ανόδου των τιμών, παραχώρησαν τη ΔΕΗ και επέτρεψαν στα ολιγοπώλια της ενέργειας να κάνουν ότι θέλουν.

Απέναντι σε όλα αυτά, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επιμένει ότι υπάρχει άλλος δρόμος. Υπάρχει η πραγματική κοινωνική πολιτική. Υπάρχουν τα γενναία μέτρα ενίσχυσης των νοικοκυριών, των συνταξιούχων, των επαγγελματιών, του συνόλου του εργασιακού κόσμου της χώρας. Υπάρχει η στήριξη της εργασίας. Η ακρίβεια δεν πρόκειται ν’ αντιμετωπιστεί με ημίμετρα, πολύ περισσότερο με πυροτεχνήματα.

Γι΄ αυτό προτείνουμε:

την άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ,

τη μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα,

τη μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ και τη διενέργεια εξαντλητικών ελέγχων από την Επιτροπή Ανταγωνισμού στην ενέργεια.

Δυστυχώς, οι κυβερνώντες έχουν δημιουργήσει μεγάλα αδιέξοδα. Με κόλπα και τεχνάσματα προσπαθούν να ξεγελάσουν. Ο λαός, όμως καταλαβαίνει την κοροϊδία και τον εμπαιγμό. Και την κρίσιμη στιγμή θα αποφασίσει, δίνοντας εντολή σε μια προοδευτική κυβέρνηση να βγάλει τη χώρα από το τέλμα. Η ώρα που οι πολίτες θα μιλήσουν, έρχεται.

  

Όλη η επικαιρότητα