Πολιτική

Διονύσης Καλαματιανός: «Σε αδιέξοδο οι αρτοποιοί»

(Δελτίο τύπου)
Ακούστε το άρθρο

Η εκτίναξη της τιμής του ρεύματος και οι υπέρογκες ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες δοκιμάζουν τις αντοχές και του κλάδου των αρτοποιών.

Η ανεξέλεγκτη ακρίβεια που επικρατεί έχει οδηγήσει στη συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος των καταναλωτών και κατά συνέπεια έχει εξασθενήσει την αγοραστική τους δύναμη. Πλέον, οι δαπάνες των νοικοκυριών έχουν περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό, ακόμα και για είδη πρώτης ανάγκης, όπως το ψωμί.

Ταυτόχρονα, τα συσσωρευμένα χρέη διογκώνονται, ιδίως προς το Δημόσιο και τον ΕΦΚΑ, καθώς πολλοί αρτοποιοί προκειμένου να εξοφλήσουν τους φουσκωμένους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος για να κρατήσουν ανοιχτές τις επιχειρήσεις τους, καταλήγουν να οφείλουν στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία.

Η κατάσταση είναι απελπιστική, καθώς σύμφωνα με την Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδας έχει ήδη μπει λουκέτο σε πάνω από 200 αρτοποιεία, κυρίως για οικονομικούς λόγους, ενώ ο κίνδυνος κλεισίματος ή αναστολής λειτουργίας είναι άμεσος για πολλά ακόμα. Πρόκειται για ένα εφιαλτικό σενάριο, καθώς, εκτός των ίδιων των ιδιοκτητών που κινδυνεύουν να κλείσουν το μαγαζί τους και να μείνουν δίχως δουλειά, υπάρχουν και οι εργαζόμενοι αυτών των επιχειρήσεων που απειλούνται να χάσουν την εργασία τους.

Δυστυχώς, οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για αυξημένες επιδοτήσεις στα αρτοποιεία παραμένουν μόνο λόγια. Οι νομοθετικές ρυθμίσεις της ωφελούν  μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις και αδιαφορούν για τα αρτοποιεία της γειτονιάς.

Με ερώτησή μας προς τους αρμόδιους Υπουργούς Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητάμε απάντηση σε συγκεκριμένα ερωτήματα:

  • Προτίθενται να προβούν σε μείωση του ΦΠΑ των πρώτων υλών που χρησιμοποιεί ο κλάδος της αρτοποιίας;
  • Προτίθενται να μειώσουν, από 13% σε 6%, τον ΦΠΑ στο ψωμί;
  • Προτίθενται να μειώσουν τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα;
  • Ποια ουσιαστικά μέτρα θα λάβουν για την ελάφρυνση των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο αρτοποιίας από την υπέρογκη αύξηση του κόστους ενέργειας;
  • Ποιο το ποσό που έχει πραγματικά εκταμιευθεί από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για την επιδότηση των αρτοποιείων;
  • Σκοπεύουν να προχωρήσουν σε αύξηση των επιδοτήσεων των λογαριασμών αρτοποιείων λαμβάνοντας υπόψη τα ειδικά χαρακτηριστικά του κλάδου;
  • Συνολικά από 01.01.2021 έως 14.11.2022 πόσες πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της αρτοποιίας διέκοψαν τη δραστηριότητά τους και αντίστοιχα πόσες έκαναν έναρξη εργασιών;
  • Πόσες είναι οι απολεσθείσες θέσεις εργασίας λόγω της διακοπής εργασιών από 01.01.2021 έως και 11.11.2022 των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της αρτοποιίας;

Τα προβλήματα των αρτοποιείων διογκώνονται, καθώς η κυβέρνηση αρνείται να αφουγκραστεί τα προβλήματά τους και να λάβει ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης του κλάδου. Το βέβαιο είναι ότι και οι αρτοποιοί δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στους φουσκωμένους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος και στο υπέρμετρο κόστος των πρώτων υλών, όταν μάλιστα ο τζίρος έχει μειωθεί εξαιτίας της χαμηλής αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών. Η ασφυκτική καθημερινότητα απαιτεί άμεσες παρεμβάσεις και λύσεις. Δυστυχώς, για μια ακόμη φορά, η κυβέρνηση κωφεύει και αδιαφορεί.

Όλη η επικαιρότητα