Πολιτική

Διονύσης Καλαματιανός στη Βουλή: «Καταναλωτές και παραγωγοί οι μεγάλοι χαμένοι του νομοσχεδίου για τις λαϊκές αγορές»

«Αυτό που προκύπτει από το νομοσχέδιό σας είναι ότι επιχειρείτε να συνθλίψετε τους παραγωγούς και τους πωλητές των λαϊκών αγορών.
Ακούστε το άρθρο

Για την στοχευμένη υπονόμευση ενός διαχρονικού θεσμού, έκανε λόγο ο Βουλευτής Ηλείας και αναπληρωτής Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Διονύσης Καλαματιανός, στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, για το νομοσχέδιο των λαϊκών αγορών.

Στην αρχή της τοποθέτησής του, ο Βουλευτής επεσήμανε την  συστηματική αδιαφορία της κυβέρνησης για τις ανάγκες της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας.

«Για ακόμη μια φορά, επιλέγετε να σταθείτε απέναντι από τους ανθρώπους του καθημερινού μόχθου, τους εμπόρους, τους καταναλωτές, τους παραγωγούς, τους μεροκαματιάρηδες που προσπαθούν να ζήσουν τις οικογένειές τους.

Δεν σας ενδιαφέρει ότι βρισκόμαστε μέσα στην πανδημία. Δεν σας ενδιαφέρει το κύμα ακρίβειας που φέρνει την απόγνωση σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Δεν σας ενδιαφέρει το γεγονός ότι οι καταναλωτές ασφυκτιούν από την ακρίβεια σε διατροφικά και αγροτικά προϊόντα. Δεν σας ενδιαφέρει που οι παραγωγοί βλέπουν τα προϊόντα τους είτε να μένουν αδιάθετα και να σαπίζουν στα χωράφια, είτε να πωλούνται σε εξευτελιστικές τιμές, κάτω του κόστους παραγωγής.

Δεν σας ενδιαφέρει ότι πολλοί από τους μικρομεσαίους παραγωγούς έχουν ως αποκούμπι τους τις λαϊκές αγορές για να διαθέσουν τα προϊόντα τους. Σε αυτές τις δύσκολες εποχές τους κόβετε και αυτή τη διέξοδο, με τη δικαιολογία ότι δήθεν “θέλετε να τους κάνετε επαγγελματίες”. Παράλληλα, νομοθετείτε μεγάλα και αυστηρά πρόστιμα, ανακλήσεις αδειών και αλλαγές στον ορισμό της άδειας λαϊκής.»

Στη συνέχεια, τόνισε πως με αυτό το νομοσχέδιο, η κυβέρνηση αλλοιώνει και δυναμιτίζει τη λειτουργία των λαϊκών αγορών. Ενός θεσμού που δημιουργήθηκε για να μπορούν πολλοί συμπολίτες μας να έχουν πρόσβαση σε εγχώρια ποιοτικά και φρέσκα προϊόντα, σε χαμηλότερες και συμφέρουσες τιμές. Ενός θεσμού που διακρίνεται για την απευθείας επαφή του παραγωγού-πωλητή με τον καταναλωτή και τη δημιουργία σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ τους.

«Αυτό που προκύπτει από το νομοσχέδιό σας είναι ότι επιχειρείτε να συνθλίψετε τους παραγωγούς και τους πωλητές των λαϊκών αγορών.

Ο σκοπός σας δεν είναι να επιλύσετε προβλήματα των λαϊκών αγορών.  Αντιθέτως, δημιουργείτε πολλά περισσότερα. Και το ερώτημα είναι, γιατί το κάνετε; Πάλι για να εξυπηρετήσετε συμφέροντα;

Ακόμα και η μεγάλη πλειοψηφία των εμπλεκόμενων φορέων τόνισε ότι το νομοσχέδιο δεν επιλύει προβλήματα και ότι προβλέπει εξοντωτικές ποινές.

Δεν διστάζετε, λοιπόν, να διαλύσετε το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο.

Με το νομοσχέδιό σας, αν κάποιος πωλητής στη λαϊκή δεν κόψει τρείς φορές απόδειξη, χάνει τη θέση, άρα και την άδειά του. Δεν συμβαίνει, όμως, το ίδιο σε ανάλογες περιπτώσεις στα στεγασμένα καταστήματα. Δύο, λοιπόν, μέτρα και δύο σταθμά για το υπαίθριο εμπόριο και τις λαϊκές αγορές σε σχέση με το στεγασμένο εμπόριο;

Δεν σταματάτε, όμως, εδώ καθώς φορτώνετε τους παραγωγούς στις λαϊκές αγορές και με δυσβάσταχτες υποχρεώσεις. Τους βάζετε να δηλώνουν ηλεκτρονικά τις τιμές των προϊόντων τους. Αυτό δεν προβλέπεται για κανέναν άλλον, παρά μόνο για επιχειρήσεις με τεράστιους τζίρους.

Επιπλέον, δημιουργείτε ένα γκρίζο, θολό και αδιαφανές, πλαίσιο. Προβλέπετε ότι πλήθος σοβαρών ζητημάτων, όπως η λειτουργία των λαϊκών αγορών, ο τρόπος αδειοδότησης, τα δικαιολογητικά για τις άδειες, οι προκηρύξεις που θα βγαίνουν, τα είδη που θα επιτρέπεται να πωλούνται στις λαϊκές αγορές κ.α., θα ρυθμίζονται από Υπουργικές Αποφάσεις του εκάστοτε Υπουργού Ανάπτυξης.»

Ο κ. Καλαματιανός υποστήριξε πως, ουσιαστικά, η κυβέρνηση ετοιμάζει λαϊκές αγορές δίχως τη συμμετοχή παραγωγών.

«Ετοιμάζετε την κυριαρχία στις λαϊκές αγορές των μεσαζόντων και των μεγάλων αλυσίδων. Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα; Από τη μια ακριβότερα προϊόντα για τους καταναλωτές. Από την άλλη, οι μικρομεσαίοι παραγωγοί και πωλητές θα γίνουν έρμαια οικονομικών συμφερόντων.

Αλήθεια έτσι αντιλαμβάνεστε την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των λαϊκών αγορών; Με την υπονόμευση και ναρκοθέτηση της υπόστασης των παραγωγών και πωλητών; Με την απομάκρυνση της ίδιας της κοινωνίας από τις λαϊκές αγορές, τη στιγμή που η ακρίβεια συνθλίβει τους καταναλωτές και τινάζει στον αέρα τον οικογενειακό προϋπολογισμό;»

Κλείνοντας, ο Ηλείος Βουλευτής ανέφερε πως αντί η κυβέρνηση να ενισχύσει και να στηρίξει τους παραγωγούς και τους πωλητές στις λαϊκές αγορές, εξανεμίζει με τις πρακτικές της το ήδη συρρικνωμένο και περιορισμένο εισόδημά τους. Προσθέτοντας πως ο κόσμος της εργασίας, του μεροκάματου και του μόχθου θα απαντήσει σε αυτές τις μεθοδεύσεις.

Όλη η επικαιρότητα