Ηλεία Πολιτική

Διονύσης Καλαματιανός: Στο ίδιο έργο θεατές οι παραγωγοί της Ηλείας

Ακούστε το άρθρο

Η σύσκεψη με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης δεν μας άφησε πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για σύντομη και δίκαιη αποκατάσταση των πληγέντων παραγωγών της Ηλείας. Δυστυχώς, για ακόμα μια φορά δεν ακούσαμε συγκεκριμένες δεσμεύσεις και δεν παρουσιάστηκε ολοκληρωμένο πλαίσιο αντιμετώπισης της δυσχερούς κατάστασης που επικρατεί στον πρωτογενή τομέα του νομού μας.

Σε ότι αφορά τους παραγωγούς πατάτας, ο υπουργός δεσμεύτηκε για αποζημίωση, δίχως όμως να υπεισέλθει σε περισσότερες διευκρινίσεις και λεπτομέρειες για συγκεκριμένο τρόπο και χρόνο, που θα υλοποιηθεί η δέσμευσή του.

Η κατάσταση είναι πολύ περισσότερο «θολή» για τους παραγωγούς καρπουζιού, οι οποίοι αν και είδαν το προϊόν τους να φεύγει από το χωράφι στην εξευτελιστική τιμή των 0,05 ευρώ/κιλό (πολύ πιο κάτω, δηλαδή, από το κόστος παραγωγής), άκουσαν ότι διενεργούνται έλεγχοι και εξέταση στοιχείων, σύμφωνα με τα οποία θα υπάρξουν οι αντίστοιχες αποφάσεις. Βέβαια, η μεγάλη μείωση της τιμής έχει ήδη συμβεί μέσα στον Ιούνιο στην Ηλεία, που η παραγωγή έμεινε αδιάθετη. Η παραπομπή των αποφάσεων σε αόριστο χρόνο, εκτός του ότι υποθηκεύει το μέλλον των παραγωγών, καθώς η χρονιά έχει χαρακτηριστεί ήδη εφιαλτική γι’ αυτούς, δημιουργεί σοβαρότατα προβλήματα ενόψει της επόμενης καλλιεργητικής περιόδου.

Όμως, ακόμα και για την αναδιάρθρωση της καλλιέργειας της μαύρης κορινθιακής σταφίδας, πέραν της θετικής «διάθεσης» για την πραγματοποίηση της, δεν παρουσιάστηκε ο τρόπος που θα γίνει αυτή, αλλά ούτε και δόθηκαν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης της.

Οι παραγωγοί μας έχουν «χορτάσει» από συναντήσεις, συσκέψεις, ευχολόγια και γενικολογίες, δίχως σαφή πλαίσια δράσεων και ουσιαστικά μέτρα στήριξης. Το Υπουργείο, οφείλει να αντιληφθεί, επιτέλους, τα αδιαμφισβήτητα προβλήματα, που υπάρχουν στον κλάδο, να «τρέξει» τις διαδικασίες για την επίλυση τους και να φροντίσει για τη δίκαιη αποκατάσταση των πληγέντων. Δυστυχώς, το μέλλον των καλλιεργητών μας προδιαγράφεται δυσοίωνο και η ευθύνη βαραίνει την ανύπαρκτη αγροτική πολιτική της κυβέρνησης.

Όλη η επικαιρότητα