Categories: Ηλεία

Διονύσης Καλαματιανός: «Σύγχρονες και ασφαλείς υποδομές για την Ηλεία»

Share

Η αδιανόητη τραγωδία των Τεμπών αποκάλυψε με τον χειρότερο τρόπο τις καταστροφικές συνέπειες των πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης και στον τομέα των μεταφορών και υποδομών, αναδεικνύοντας το τεράστιο έλλειμμα ασφάλειας των πολιτών στις μετακινήσεις.

Είναι γνωστό πως οι ασφαλείς υποδομές και μεταφορές συνδέονται άμεσα και με την αναπτυξιακή προοπτική ενός τόπου. Δυστυχώς, τα τέσσερα χρόνια της απερχόμενης κυβέρνησης ήταν αρκετά για να ναρκοθετήσουν αυτή την προοπτική για την Ηλεία.

Τι συνέβη μέσα σε αυτή την τετραετία στον νομό μας; Έργα που είχαν δρομολογηθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και είχαν ξεκινήσει να υλοποιούνται ή επρόκειτο να ξεκινήσουν, υπονομεύτηκαν και απαξιώθηκαν, με αποτέλεσμα, σήμερα, είτε να καθυστερούν είτε να έχουν παγώσει, με κίνδυνο ακόμα και να χαθούν. Συγκεκριμένα παραδείγματα ναρκοθέτησης και αδράνειας αποτελούν:

  • οι μεγάλες καθυστερήσεις στο «Πάτρα – Πύργος», με τους κυβερνώντες να ακυρώνουν τις εργολαβίες που το κατασκεύαζαν, προσθέτοντας διόδια στον νέο σχεδιασμό που επέλεξαν, επιβαρύνοντας οικονομικά τους διερχόμενους οδηγούς,
  • το πάγωμα του έργου αναβάθμισης στην περιοχή του Καϊάφα, που αυτή τη στιγμή κινδυνεύει άμεσα με απένταξη,
  • ο εκσυγχρονισμός του φράγματος Πηνειού και η υπογειοποίηση του αρδευτικού δικτύου του ΤΟΕΒ Γαστούνης, που εδώ και τέσσερα χρόνια δεν έχουν ξεκινήσει.

Εκτός όλων των παραπάνω, η Ηλεία αποκλείστηκε από το σύγχρονο σιδηροδρομικό δίκτυο, ενώ δεν υπάρχει καμία εξέλιξη σχετικά με το «Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα», τον οδικό άξονα «Αρχαία Ολυμπία – Βυτίνα – Τρίπολη», την υπογειοποίηση του συνολικού αρδευτικού δικτύου της Ηλείας και τον εκσυγχρονισμό του φράγματος Αλφειού. Την ίδια στιγμή,  ακόμα περιμένουμε την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ανασυγκρότησης και αποκατάστασης, από τις πυρκαγιές.

Αυτή η υστέρηση, λοιπόν,  και το έλλειμμα του τόπου μας τα τελευταία τέσσερα χρόνια και στον κρίσιμο τομέα των υποδομών, τελειώνει με τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στην κυβέρνηση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θέτει σε πρώτο πλάνο στο πρόγραμμά του, τις υποδομές και τις μεταφορές, εστιάζοντας στην ασφάλεια των πολιτών με τη δημιουργία αξιόπιστων και καθολικά προσβάσιμων υπηρεσιών, που θα προσδώσουν και αναπτυξιακή ώθηση. Μεταξύ άλλων, η προγραμματική του πρόταση περιλαμβάνει την κινητοποίηση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, τη διαφύλαξη του δημοσίου χαρακτήρα των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ και των δικτύων-ταμιευτήρων-φραγμάτων, την ανάταξη του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας, την εκπόνηση αντιπλημμυρικών έργων.

Η προοδευτική κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., με στοχευμένες ενέργειες και διεκδικητικότητα μπορεί να καταφέρει και να εξασφαλίσει τους απαιτούμενους πόρους για να δρομολογηθούν και να υλοποιηθούν εμβληματικά έργα στην Ηλεία. Την 21η Μαΐου, η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και η προοδευτική διακυβέρνηση που θα προκύψει θα εγγυηθεί την ενδυνάμωση των υφιστάμενων υποδομών και την υλοποίηση νέων στον τόπο μας.