Ηλεία Πολιτική

Διονύσης Καλαματιανός: Συνεχείς ερωτήσεις και προτάσεις για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας από τους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Ακούστε το άρθρο

Οι  συνέπειες της κρίσης λόγω της πανδημίας του κορονοϊούέχουν επηρεάσει έντονα και τον πρωτογενή τομέα.Οι περιορισμοί στις συναθροίσεις, στις μετακινήσεις, στην εστίαση, στον τουρισμό, στις εξαγωγές, έχουν επιφέρει ήδη μια τεράστια μείωση στη διακίνηση των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων που αναμένεται να ενταθεί. Αγρότες, κτηνοτρόφοι και αλιείς βλέπουν το περιορισμένο εισόδημά τους να συρρικνώνεται ακόμη περισσότερο.

Ειδικά στην Ηλεία τα ήδη υφιστάμενα προβλήματα του πρωτογενή τομέα, όπως η εξαιρετικά χαμηλή τιμή του ελαιολάδου, έχουν πολλαπλασιαστεί και οι παραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση. Όπως οι ίδιοι καταγγέλλουν οι φράουλες, οι πατάτες, τα κηπευτικά, τα καρπούζια και άλλα προϊόντα που θα καταναλώνονταν στις αγορές του εξωτερικού και στην εγχώρια αγορά, μένουν στα αζήτητα.

Για τους κτηνοτρόφους μας έχουν περιοριστεί οι δυνατότητες σφαγής στις σφαγειοτεχνικές εγκαταστάσεις της χώρας. Έχουν μειωθεί οι εξαγωγές ζωικών προϊόντων, αλλά και φορτίων ζώντων ζώων, λόγω της μεγάλης μείωσης των εμπορικών αποστολών. Ήδη υπάρχουν ακυρώσεις πολλών παραγγελιών και μειώνονται σημαντικά οι τιμές των παραγωγών.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουμε καταθέσει σειρά ερωτήσεων στη Βουλή για όλους τους κλάδους τηςπρωτογενούς μας παραγωγής, καταθέτοντας παράλληλα τεκμηριωμένες προτάσεις που μπορούν να αξιοποιηθούν ως θεραπευτικά αντίμετρα για την υπέρβαση τηςδυσχερούςκατάστασης. Γιατί ως υπεύθυνη αντιπολίτευση οφείλουμε να προτείνουμε λύσεις και να μην αρκούμαστε σε γενικές ερωτήσεις.

Το ποσό των 150 εκατ. ευρώ με το οποίο το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι χρηματοδοτεί τους παραγωγούςμας,για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της πανδημίας, είναι παντελώς ανεπαρκές για να καλύψει τις τεράστιες ζημιές που έχουν προκύψει.

Απαιτείται, λοιπόν, μια γενναία πολιτική, με συγκεκριμένη στόχευση και μέτρα, τα οποία θα ανακουφίσουν άμεσα και αποτελεσματικά τον πρωτογενή κλάδο της χώρας μας στο σύνολό του.

Είναι ανεπίτρεπτο τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης να μην περιλαμβάνουν τους περισσότερουςΚΑΔ, που αφορούν στον πρωτογενή τομέακαι να γίνεται επιλεκτική επιλογή. Χαρακτηριστικά παραδείγματαεξαίρεσηςείναι οι κτηνοτρόφοι μας, οι ελαιοπαραγωγοίκαι πολλοί άλλοι καλλιεργητές και παραγωγοί.

Τα μέτρα που απαιτούνται, θα πρέπει να εστιάζονται κυρίως στην ενίσχυση της ρευστότητας, χαρακτηριστικό της βιωσιμότητας μιας επιχείρησης, και στην προστασία και προώθηση των Ελληνικών προϊόντων. Επιπλέον, η Κυβέρνηση θα πρέπει:

  • να προχωρήσει στην άμεση ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών, οι οποίοι από το 2019έχουν ήδη πληγεί σε τεράστιο βαθμό εξαιτίας των πολύ χαμηλών τιμών του ελαιολάδου,
  • να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για την διαρκώς πληττόμενη κτηνοτροφία, που έχει υποστείμεγάλη ζημία και θα δοκιμαστεί ακόμα περισσότερο από την αναμενόμενη χαμηλή κατανάλωση το Πάσχα.
  • να πληρώσει τις συνδεδεμένες ενισχύσεις για τα ζώα
  • να καθιερωθεί το παρατηρητήριο τιμών σε όλο το φάσμα της αλυσίδας των προϊόντων, ώστε να καταπολεμηθεί η αισχροκέρδεια.

Επιπρόσθετα, εξαιρετικής σημασίας είναι:

  • η άμεση εξόφληση των οφειλών του ΕΛΓΑ προς τους παραγωγούς από τις μέχρι τώρα ζημίες,
  • η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο,
  • η αναστολή καταβολής δανειακών υποχρεώσεων, ασφαλιστικών εισφορών, υποχρεώσεων προς το δημόσιο και προς ΟΤΑ, για το χρονικό διάστημα της κρίσης δίχως την επιβάρυνση με τόκους,
  • η καταβολή του επιδόματος των 800 ευρώ για εργαζομένους του πρωτογενούς τομέα που πλήττονται
  • η αναστολή έκδοσης λογαριασμών αγροτικού ρεύματος και αρδευτικού νερού.
  • η μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος και η συνέχιση της ηλεκτροδότησης στο σύνολο τωναγροτοκτηνοτροφικών εργασιών
  • η χορήγηση ενισχύσεων deminimis στον κλάδο των κτηνοτρόφων.
  • η μέριμνα για την προστασία και προτίμηση στα εγχώρια προϊόντα, με το κράτος να απορροφά μεγάλο μέρος της εγχώριας παραγωγής, τροφοδοτώντας νοσοκομεία, σχολεία και ένοπλες δυνάμεις
  • η διεξαγωγή εντατικών ελέγχων στην αγορά και η αποτροπή των «ελληνοποιήσεων».

Σε Ευρωπαϊκόεπίπεδο,απαραίτητηείναιη άμεση ενεργοποίηση του Ταμείου Διαχείρισης Κρίσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση (όπως έχει γίνει και στο παρελθόν),καθώςκαι μια σειρά από παρεμβάσεις, όπως η αύξησητου προϋπολογισμού της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής(ΚΑΠ)και η πληρωμή της προκαταβολής των άμεσων ενισχύσεων με την ολοκλήρωση των Αιτήσεων Ενιαίας Ενίσχυσης.

Από την αρχή της κρίσης επιμένουμε : οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι και οι αλιείς μας απαιτούν άμεσα μέτρα που θα τους ανακουφίσουν, θα τους στηρίξουν ουσιαστικά και θα περιορίσουν τις επιπτώσεις της κρίσης.

Δυστυχώς, η ανακοίνωση μέτρων με το σταγονόμετρο από την Κυβέρνησηαφήνουν τις αρνητικές επιπτώσεις να διευρύνονται και να βαθαίνουν τα προβλήματα στο σύνολο της κοινωνίας και της οικονομίας.

Όλη η επικαιρότητα