Διονύσης Σιμόπουλος: Τα άστρα είναι πλέον δικά του … – Στην αιωνιότητα ο Ηλείος αστροφυσικός

Share

Τεράστια απώλεια για την επιστημονική κοινότητα, την Ηλεία και όλη την Ελλάδα είναι ο θάνατος του γνωστού αστροφυσικού Διονύση Σιμόπουλου που έφυγε χθες από τη ζωή σε ηλικία 79 ετών.

Ο Διονύσης Σιμόπουλος ήταν επίτιμος διευθυντής του «Ευγενιδείου Πλανηταρίου» και εδώ και κάποια χρόνια έδινε μάχη με τον καρκίνο.

Ένας σπουδαίος επιστήμονας και άνθρωπος

Ο Διονύσης Σιμόπουλος (1943- 2022) είχε μία πολύ μεγάλη αγάπη για την Ηλεία, τόπο καταγωγής του και μάλιστα πολύ συχνά την επισκεπτόταν, είτε για διακοπές, είτε για να μιλήσει σε διάφορες εκδηλώσεις. Ήταν επίτιμος διευθυντής του «Ευγενιδείου Πλανηταρίου», βραβευμένος για τη συνεισφορά του στην αστρονομική εκπαίδευση, με σημαντική συγγραφική και δημοσιογραφική δραστηριότητα στον Τύπο, στην τηλεόραση και σε θεάματα πολυμέσων και ως σεναριογράφος σε ενημερωτικές εκπομπές.

Γεννήθηκε στα Γιάννενα στις 8 Μαρτίου 1943 (η καταγωγή του ήταν από τον Γρύλλο, του δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστενων) αλλά μεγάλωσε στην Πάτρα. Σπούδασε Πολιτική Επικοινωνία (Ιαν. 1963 – Δεκ. 1972) στο Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα (ΗΠΑ) στο Μπατόν Ρουζ, ΗΠΑ. Την ίδια περίοδο του απενεμήθησαν διάφορα βραβεία και τιμητικές διακρίσεις σε θέματα ομιλιών και επικοινωνίας.

Ήταν παντρεμένος (1968) με την ΚάρενΛουΐζα Πήτερσον και έχουν μια κόρη (1974) και δύο γιους (1976, 1978).

Η σπουδαία επαγγελματική του πορεία

Άρχισε να εργάζεται τον Ιανουάριο του 1968 και χρημάτισε Επιμελητής (Ιαν.- Σεπ. 1968), Βοηθός Διευθυντής Εκπαίδευσης (Σεπ. 1968-Σεπ. 1969), και Διευθυντής Πλανηταρίου (Σεπ. 1969- Μαρ. 1973) στο Κέντρο Τεχνών και Επιστημών της Λουϊζιάνα (Louisiana Art & Science Museum) καθώς και Ειδικός Σύμβουλος Επιστημονικής Εκπαίδευσης της Σχολικής Επιτροπής (1970- 1973).

Τον Οκτώβριο του 1972 προσκλήθηκε στην Αθήνα από το «Ίδρυμα Ευγενίδου» όπου εργάστηκε ως Διευθυντής του «Ευγενιδείου Πλανηταρίου» (Απρ. 1973- Απρ. 2014). Είχε διδάξει σε δεκάδες επιμορφωτικά σεμινάρια αποφοίτων πανεπιστημίου και στελεχών επιχειρήσεων ως εισηγητής θεμάτων επικοινωνίας, λήψης αποφάσεων και επίλυσης προβλημάτων, είχε παρακολουθήσει ενεργά πολυάριθμα Συνέδρια και Σεμινάρια όπου παρουσίαζε εργασίες του, και είχε δημοσιεύσει εκατοντάδες άρθρα και μελέτες του σε Ελληνικά και ξένα περιοδικά και εφημερίδες.

Επαγγελματική δραστηριότητα

Χρημάτισε Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Αστρονομική Εκπαίδευση (ΕΑΑΕ – European Association for Astronomy Education) (1994- 2002), μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Διεθνούς Εταιρείας Πλανηταρίων (1978- 2008), Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ευρωπαϊκών και Μεσογειακών Πλανηταρίων (1976- 2008), Εταίρος (Fellow) της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας της Αγγλίας (από το 1978) και της Διεθνούς Εταιρείας Πλανηταρίων (από το 1980), και τακτικό μέλος πολλών άλλων διεθνών επιστημονικών οργανώσεων.

Το 1996 έλαβε την ανώτατη τιμητική διάκριση (IPS Service Award) της Διεθνούς Εταιρείας Πλανηταρίων για τη συνεισφορά του στη διεθνή αστρονομική εκπαίδευση, ενώ το 2006 τιμήθηκε με τον «Ακαδημαϊκό Φοίνικα» (Palmes Academiques) του Υπουργείου Παιδείας της Γαλλίας.

Στις 17 Οκτωβρίου 2012, η Ένωση Ελλήνων Φυσικών (ΕΕΦ) τον τίμησε για τη συμβολή του στην εκλαΐκευση της επιστήμης σε ειδική εκδήλωση στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής.

Στην καθιερωμένη ετήσια πανηγυρική συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών στις 22 Δεκεμβρίου 2015, το ανώτατο πνευματικό ίδρυμα της χώρας τον βράβευσε «για τη συνολική του προσφορά στην εκλαΐκευση και τη διάδοση της Αστρονομίας και την πρότυπη λειτουργία του ‘‘Ευγενιδείου Πλανηταρίου’’».

Οπτικοακουστική δραστηριότητα

Με στόχο τη σωστή μαζική επιμόρφωση είχε γράψει πάνω από 500 σενάρια με θέματα επιστημονικής επιμόρφωσης σε σειρές εκπομπών για την τηλεόραση, όπως «Κόκκινοι Γίγαντες – Άσπροι Νάνοι», «Εξερευνητές», «Στα Μονοπάτια των Άστρων», «Τηλεγνώσεις», «Παράθυρο στο Σύμπαν», κλπ, πάνω από 250 σενάρια (κείμενα και σκηνοθεσία) πολυθεαμάτων Πλανηταρίου, τα σενάρια δύο σειρών (30 και 24 επεισοδίων) βιντεομαθημάτων αστρονομίας και αστροναυτικής (ΥΠΕΠΘ), μία σειρά τεσσάρων CD-ROM αστρονομίας (ΔΟΛ), κι έχει δώσει πάνω από 500 διαλέξεις με θέματα Επιστήμης και Αστροφυσικής σ’ ολόκληρη τη χώρα.

Τεράστια συγγραφική δραστηριότητα

Χρημάτισε επιστημονικός συνεργάτης των εφημερίδων «Η Βραδυνή» (1970- 1975), «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» (1990- 1992), «Έθνος της Κυριακής» (1993- 2010) και των περιοδικών «Γαιόραμα – Experiment» (1995 – 2005), «Ερευνητές» (Καθημερινής, 1999- 2004), «PCWorld» (2004- 2007), «ΓΕΩτρόπιο» (Ελευθεροτυπίας, 2000- 2010) και «Καθημερινή της Κυριακής» (Καθημερινή, 2014-).

Ήταν επίσης μέλος της Συντακτικής Επιτροπής της Διεθνούς Επιθεώρησης Πλανηταρίων (“The Planetarian”, International Planetarium Society, 1978- 2008), είχε συγγράψει μία σειρά έξι βιβλίων για νέους με γενικό τίτλο «Τα Μυστικά του Σύμπαντος» (Εκδόσεις Ερευνητές) και μία σειρά 18 βιβλίων Αστρονομίας για τις παραστάσεις του Ψηφιακού Πλανηταρίου (Ίδρυμα Ευγενίδου). Έγραψε 27 βιβλία από το 1996 έως και το 2017.

Η συνέντευξή του στην εφημ. «Πατρίς»

Ο Διονύσης Σιμόπουλος πριν από 1,5 περίπου χρόνο είχε δώσει συνέντευξη στην εφημ. «Πατρίς» και στη Νάντια Μανιάτη, όπου μεταξύ άλλων είχε τονίσει: «Ο πατέρας μου κατάγονταν από ένα μικρό χωριό κοντά στην Ολυμπία, τον Γρύλλο, όπου ακόμη και σήμερα περνάμε οικογενειακώς μερικές ημέρες το Πάσχα και το καλοκαίρι, αλλά η δίδυμη αδελφή μου κι εγώ γεννηθήκαμε στα Γιάννενα γιατί στη διάρκεια της κατοχής ο πατέρας μας υπηρετούσε ως δασικός στο Μέτσοβο.

Από το Μέτσοβο φύγαμε μερικούς μήνες αργότερα για την Πάτρα απ’ όπου κατάγονταν η μητέρα μου. Στη Πάτρα μείναμε 4 χρόνια οπότε ο πατέρας μετατέθηκε στην Κυπαρισσία όπου παρακολούθησα τις δύο πρώτες τάξεις του Δημοτικού, κι αμέσως μετά γυρίσαμε πίσω στη Πάτρα απ’ όπου τελικά έφυγα για την Αμερική στα 19 μου χρόνια.

Όπως καταλαβαίνετε, λοιπόν, όλες αυτές οι μετακινήσεις μου έδωσαν την ευκαιρία να έχω πολλές και ενδιαφέρουσες εμπειρίες που θα απαιτούσαν κυριολεκτικά ένα ολόκληρο βιβλίο για να περιγραφούν».