Αγροτικά Ηλεία

Δίωρος αποκλεισμός της Ε.Ο. Πατρών – Πύργου από τους αγρότες της Ηλείας – Κοινός ο αγώνας για τα λαϊκά στρώματα

Ακούστε το άρθρο

Για δύο ώρες περίπου απέκλεισαν χθες την Εθνική Οδό Πύργου-Πατρών στο Λατίφι οι αγρότες της Ηλείας, μαζί με εργαζόμενους, φοιτητές και εκπροσώπους σωματείων, διαμαρτυρόμενοι για την εφαρμοζόμενη κυβερνητική πολιτική, την οποία κατήγγειλαν ως σχέδιο εξαφάνισης του μικρού και μεσαίου αγρότη προς όφελος των μεγαλοαγροτών και των επιχειρηματικών ομίλων.

Όπως δήλωσαν εκπρόσωποι από αρκετές επαγγελματικές ομάδες που συμμετείχαν στο μπλόκο, ο αγώνας είναι κοινός για αγρότες, εργαζόμενους και αυτοπασχολούμενους, καθώς η πολιτική που ακολουθείται στο φορολογικό και στο ασφαλιστικό, επιβαρύνει τα λαϊκά στρώματα και τα οδηγεί στην πλήρη εξουθένωση. Όπως δήλωσε ο αγρότης και οικοδόμος Λάμπης Τζίμης από τη Βαρβάσαινα, η κατάσταση είναι απογοητευτική στον αγροτικό κόσμο, καθώς εμφανίζει σημάδια διάλυσης.

Ισχυρή η παρουσία της νεολαίας στο χθεσινό μπλόκο στο Λατίφι

«Τραγικά εξελίσσονται τα πράγματα για όλους. Ήδη σε όλη την Ελλάδα κινητοποιείται ο κόσμος ενάντια στη βαρβαρότητα της σημερινής κυβέρνησης. Διαλυθήκαμε και καταστραφήκαμε. Τα παιδιά μας έφυγαν για το εξωτερικό. Ζητάμε από τον υπουργό και την κυβέρνηση να λάβουν μέτρα ώστε να αποφύγουμε αυτόν τον διασυρμό της χώρας σε παγκόσμιο επίπεδο. Χρήματα δεν υπάρχουν. Περιμέναμε έσοδα από το λάδι, δεν πήραμε, περιμέναμε από τα πορτοκάλια και τα πουλήσαμε τζάμπα, περιμέναμε τις πατάτες, ούτε κι από κει ήρθαν λεφτά. Είμαστε υπό πτώχευση», ανέφερε ο κ.Τζίμης.

Ο 45χρονος Διονύσης Παπαγεωργίου, αγρότης από το Χελιδόνι, τόνισε ότι όλοι οι αγρότες είναι απελπισμένοι και θα πρέπει να βγουν στους δρόμους, καθώς αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, θα οδηγηθούν στην έξωση από τη γη τους.

«Δεν τα βγάζουμε πέρα με αυτές τις συνθήκες. Φορολογία, ΟΓΑ, δασικοί χάρτες, θα φύγουμε και από τα σπίτια μας. Πρώτα λέγαμε ότι είχαμε ένα χωράφι τώρα δεν έχουμε τίποτα. Από νοικοκυραίοι γίναμε διακονιαραίοι, θέλουν να μας κάνουν υπαλλήλους στη γη μας. Λάδι δεν είχαμε φέτος, να δω πώς θα τα βγάλουμε πέρα. Περιμένω από τη μάνα μου να μου δώσει λεφτά για να πιω έναν καφέ. Πληρώνω εισφορές όσο μπορώ αλλά σύντομα δεν θα μπορώ», δήλωσε στην εφ.«Πατρίς» ο κ.Παπαγεωργίου.

Αναγκαιότητα η συσπείρωση των λαϊκών στρωμάτων

Παρών στο μπλόκο ήταν και ο περιφερειακός σύμβουλος και επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Δυτικής Ελλάδας, Κων/νος Κοτσιλιάνος, ο οποίος στηλίτευσε την πολιτική που εφαρμόζεται, ζητώντας από τους πολίτες των λαϊκών στρωμάτων να αντιδράσουν δυναμικά.

Δίωρος αποκλεισμός της Ε.Ο. Πύργου-Πατρών από τους αγρότες της Ηλείας, με τη συμμετοχή και άλλων κοινωνικών ομάδων

«Με την πολιτική που ακολουθεί η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αλλά οι προηγούμενες, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ακολουθώντας πιστά την πολιτική της ΕΕ και στον αγροτικό τομέα, η κατάσταση έχει γίνει χειρότερη για τη ζωή και τα δικαιώματα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Είναι μια πολιτική που έχει σαν στόχο να ενισχύσει τους μεγάλους καπιταλιστές αγρότες, τις μεγάλες εταιρείες μεταποίησης και τους βιομηχάνους. Το 80% των ενισχύσεων το καρπώνεται το 20% των μεγαλοαγροτών. Ο κ.Αποστόλου εμφανίζει τους αγρότες ευνοημένους προσθέτοντας τα εισοδήματα των μεγάλων αγροτών με τα αυτά των μικρών αγροτών και κάνει μια διαίρεση και λέει ότι τα πράγματα είναι καλά», επισήμανε ο κ.Κοτσιλιάνος.

Η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αμαλιάδας, Νατάσα Παναγιωτάρα, έκανε λόγο για ανάγκη συστράτευσης γιατί η κατάσταση είναι στο απροχώρητο. «Η κατάσταση είναι τέτοια που είναι ηθική μας υποχρέωση να βγούμε να βροντοφωνάξουμε για όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, για την πείνα, τη δυστυχία και την αναξιοπρέπεια που ζούμε και δεν μας αξίζει. Όλοι οι εργαζόμενοι υποφέρουμε. Πρέπει να παλέψουμε για να αλλάξουμε τα πράγματα γιατι ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι» ανέφερε η κα Παναγιωτάρα. Η Εθνική Οδός άνοιξε στις 4μ.μ.. ενώ οι αγρότες της Ηλείας έχουν προγραμματίσει για σήμερα στις 11π.μ. παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ στον Πύργο.

Όλη η επικαιρότητα