Αγροτικά Ηλεία

Δίπλα στους αγρότες της Ηλείας ο Ανδρέας Λυκουρέντζος

Στον Ηλειακό Κάμπο και πιο συγκεκριμένα στα Λεχαινά, βρέθηκε το Σαββατοκύριακο ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ.
Ακούστε το άρθρο

Στον Ηλειακό Κάμπο και πιο συγκεκριμένα στα Λεχαινά, βρέθηκε το Σαββατοκύριακο ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ, κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος με αφορμή την πρόσκληση του Δήμαρχου Ανδραβίδας-Κυλλήνης, για να παραστεί στην εκδήλωση του δήμου για τους πεσόντες της Κύπρου.

Φυσικά ο κ. Λυκουρέντζος, ως Πρόεδρος του ΕΛΓΑ, δεν έχασε την ευκαιρία, να συναντηθεί χθες το πρωί στο δημαρχείο των Λεχαινών με παραγωγούς της ευρύτερης περιοχής, δείχνοντας για ακόμα μια φορά ότι είναι δίπλα στους αγρότες και στα ζητήματα που τους απασχολούν.

Ας μην ξεχνάμε ότι η φετινή χρονιά ήταν ιδιαίτερα δύσκολη για τον αγροτικό τομέα, ο οποίος «χτυπήθηκε» κατά τη διάρκεια όλων των εποχών. Χαλάζι, παγετός, καύσωνας και τελευταία οι πυρκαγιές, αποδείχθηκαν καταστροφικές για τις καλλιέργειες και πλέον οι αγρότες περιμένουν δίκαιες αποζημιώσεις.

Όλα αυτά τα προβλήματα συζητήθηκαν χθες στη σύσκεψη μεταξύ του κ. Λυκουρέντζου και των παραγωγών, παρουσία φυσικά και του κ. Γιάννη Λέντζα, που στέκεται και αυτός αρωγός στα ζητήματα που τους απασχολούν.

Μέλημα της δημοτικής αρχής τα αγροτικά ζητήματα

«Είχαμε την ευτυχή συγκυρία να βρίσκεται μαζί μας ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ, ο κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο οποίος αποδέχθηκε την πρόσκληση να παρευρεθεί στην εκδήλωση που πραγματοποιήσαμε στα Λεχαινά, για να τιμήσουμε τους ήρωες και τους αγωνιστές που έπεσαν μαχόμενοι στην Κύπρο. Στα πλαίσια αυτής της διήμερης επίσκεψη του κ. Λυκουρέντζου στο δήμο μας, σκεφτήκαμε και οργανώσαμε μια συζήτηση με τους παραγωγούς, αφού όπως όλοι καλά γνωρίζουν, ο Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης είναι κυρίως αγροτικός και όλα τα αγροτικά θέματα αφορούν ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού του δήμου. Τα αγροτικά ζητήματα είναι μέλημα της δημοτικής αρχής, γιατί πρέπει να στηριχθεί η πραγματική οικονομία του δήμου, που είναι η αγροτική οικονομία. Μην ξεχνάμε ότι η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και υπεύθυνη του τομέα της αγροτικής πολιτικής είναι γεωπόνος, γεγονός που μαρτυρά και την πολιτική που ακολουθούμε. Για αυτό το λόγο κάνουμε πολύ συχνά παρεμβάσεις, τόσο για την ανάδειξη των προβλημάτων, που αφορούν τους αγρότες, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που έχουν ζημιές, έτσι ώστε να τρέξουμε και να δοθούν  οι αποζημιώσεις, όσο και για την εξεύρεση λύσεων», δήλωσε με αφορμή τη σύσκεψη ο Δήμαρχος  Ανδραβίδας-Κυλλήνης, κ. Γιάννης Λέντζας.

Για την παρουσία του στα Λεχαινά και τη συνάντηση με τους παραγωγούς

Ευχαριστώντας αρχικά τον κ. Λέντζα για την τιμητική, όπως είπε, πρόσκληση που του έκανε  για να παρευρεθεί στην εκδήλωση του περασμένου Σαββάτου στα Λεχαινά, ο κ. Λυκουρέντζος δήλωσε ότι «ήρθαμε στο έδρα του δημάρχου για να συζητήσουμε και να συνεργαστούμε με εκπροσώπους των παραγώγων,  γιατί μέσα στο 2021 είμαστε αντιμέτωποι με κύματα ακραίων καιρικών φαινομένων που προκάλεσαν καταστρεπτικές ζημίες στις παραγωγές».Κάνοντας ένα σύντομο απολογισμό των αιτιών που προκάλεσαν τη ζημιές στην παραγωγή, ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ τόνισε ότι ολοκληρώνονται τα πορίσματα για τον καύσωνα και τις άλλες ζημίες οι οποίες έχουν προηγηθεί και η διοίκηση του οργανισμού  κάνει ότι είναι δυνατό, έτσι ώστε, με το σύνολο του ανθρωπίνου δυναμικού που διαθέτει, να αποτυπώνονται γρήγορα οι ζημιές και να προχωρούν στις εξατομικευμένες εκτιμήσεις και στα πορίσματα έτσι ώστε, να καταβάλλονται συντομότερα από κάθε άλλη φορά οι αποζημιώσεις.

«Εντός Νοεμβρίου οι αποζημιώσεις των πυρκαγιών»

Όσον αφορά τις πυρκαγιές, ο κ. Λυκουρέντζος επισήμανε ότι «βρισκόμαστε στο στάδιο της ολοκλήρωσης  της αποτύπωσης των ζημιών και στα τέλη του Οκτωβρίου και με αρχές Νοεμβρίου θα παραδώσουμε στην κυβερνητική επιτροπή της κρατικής αρωγής τα στοιχειά του ΕΛΓΑ, ώστε να είναι εφικτή εντός του Νοεμβρίου η καταβολή των πληρωμών.»

«Ψηφιοποίηση του εκτιμητικού έργου»

Απαντώντας σε ερώτηση της εφ. «Πατρίς» όσον αφορά τον εκσυγχρονισμό του ΕΛΓΑ, ο κ. Λυκουρέντζος δήλωσε ότι:

« Σε ότι αφορά τη δομή, τη λειτουργιά και τον εκσυγχρονισμό του ΕΛΓΑ, έχουν γίνει λίγα πράγματα. Επιτύχαμε την άμεση κινητοποίηση του οργανισμού για την αποτύπωση των ζημιών και τη συντόμευση του χρόνου πληρωμής των αποζημιώσεων.  Μένουν να γίνουν πολλά, όπως ένα οργανόγραμμα ευέλικτο και αποτελεσματικό, για να έρθει ο ΕΛΓΑ κοντά στον αγρότη. Επίσης προχωράμε σε ένα πρόγραμμα ψηφιοποίησης του εκτιμητικού έργου, κάτι στο οποίο συνέδραμε ο υπουργός, κ.Πιερρακάκης και εντός των ημερών πρόκειται να δημοσιοποιηθεί ο διεθνής διαγωνισμός για την ανάδειξη ανάδοχου, που θα παραλάβει τη σημερινή εκτιμητική διαδικασία του ΕΛΓΑ, η οποία θα μετατραπεί σε ψηφιακή».

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το σχέδιο ψηφιοποίησης, η εκτίμηση θα γίνεται επί τόπου, από το χωράφι, με φορητό υπολογιστή, τάμπλετ, ακόμα και κινητό τηλέφωνο , και ο θα ο εκτιμητής θα μπορεί να στέλνει φωτογραφίες  μαζί με εποπτικό υλικό στους κεντρικούς υπολογιστής του οργανισμού. Με αυτό τον τρόπο, θα συντομευθεί ο χρόνος έκδοσης πορισμάτων κατά 6 έως 9 μήνες.

«Είναι αδιανόητο στο 21ο αιώνα, ένας τόσο σημαντικός οργανισμός για την αγροτική οικονομία και την αγροτική κοινωνία, να διαθέτει τη νέα τεχνολογία. Πρόκειται για ένα μεγάλο και αποφασιστικό βήμα εκσυγχρονισμού του οργανισμού που πλέον βρίσκεται  στο τελευταίο στάδιο», τόνισε  χαρακτηριστικά.

Τέλος, σήμερα το πρωί θα γίνει σύσκεψη στο υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στην Πάτρα, για την επισκόπηση τη πορείας του εκτιμητικού έργου, για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν τυχόν αδυναμίες, με απώτερη επιδίωξη να αντιμετωπιστούν οι αστοχίες και οι αδυναμίες τα λάθη και οι παραλείψεις.

Όλη η επικαιρότητα