Γεύσεις Χριστούγεννα

Δίπλες λαχταριστές και παραδοσιακές

Είναι οικονομικό γλυκό και δεν απαιτεί ιδιαίτερο ταλέντο στη ζαχαροπλαστική.
Ακούστε το άρθρο

Οι δίπλες είναι μια εύκολη συνταγή για γλυκό, που μπορείτε να φτιάξετε με τα χέρια σας, ακόμα κι εσείς που είσαστε αρχάριοι στην κουζίνα.

Είναι οικονομικό γλυκό και δεν απαιτεί ιδιαίτερο ταλέντο στη ζαχαροπλαστική.

Υλικά Συνταγής

5 αυγά
2 βανίλιες
σόδα στη μύτη του κουταλιού του γλυκού
1 πρέζα αλάτι
3 ½ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
ελαιόλαδο

Για το μέλωμα

500 γραμ. θυμαρίσιο
1 φλ. νερό
½ κ.γλ. κανέλα
½ κ.γλ. γαρύφαλλο
ψιλοκομμένη καρυδόψιχα

Εκτέλεση

Για τις δίπλες, χωρίζουμε πρώτα τους κρόκους από τα ασπράδια. Στα ασπράδια ρίχνουμε το αλάτι και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν μαρέγγα.

Στους κρόκους ρίχνουμε τη βανίλια και τους χτυπάμε για 5’ με μίξερ χειρός, για να
ασπρίσουν καλά και να μη μυρίζουν. Ρίχνουμε τους κρόκους στα ασπράδια και προσθέτουμε τη σόδα. Χτυπάμε 5’ για να αφρατέψει καλά το μείγμα. Ρίχνουμε τα 2/3 του αλευριού για να γίνει σαν χυλός. Λαδώνουμε τα χέρια και προσθέτοντας το υπόλοιπο αλεύρι. Ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια. Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε για μία ώρα. Φτιάχνουμε το φύλλο

Ανοίγουμε πολύ λεπτό φύλλο με πλάστη, σε αλευρωμένη επιφάνεια. Κόβουμε σε μακρόστενα κομμάτια, περίπου 20-15 εκατοστά Αφού κόψουμε όλες τις δίπλες τις αφήνουμε πάνω σε πετσέτα απλωμένες μέχρι να τις ετοιμάσουμε όλες και ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα το λάδι. Ρίχνουμε μέσα μία – μία τις δίπλες.

Μόλις σχηματίσουν φουσκάλες στην επιφάνεια, μετά από 30 περίπου δευτερόπτα, με τη βοήθεια 2 πιρουνιών τις τυλίγουμε κατά μήκος διπλώνοντας τες. Αφήνουμε να ροδίσουν. Τις βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν.

Για το μέλωμα

Αραιώνουμε το μέλι με 1 φλ. νερό και περιχύνουμε τις δίπλες με προσοχή να μελωθούν όλες. Πασπαλίζουμε με καρύδια και κανελογαρύφαλλο. Εναλλακτικά, μπορούμε να τις μελώσουμε όπως τα μελομακάρονα και να τις πασπαλίζουμε με καρύδι αφού κρυώσουν, με το σιρόπι να είναι.

Όλη η επικαιρότητα