Αρθρογραφία

Διπλό «κτύπημα» στα αγροτικά προϊόντα…

kritika-proionta.jpg
Ακούστε το άρθρο

«Θύμα» πολέμου οι εξαγωγές κηπευτικών την ίδια ώρα που τα τουρκικά και γεμάτα φυτοφάρμακα προϊόντα ετοιμάζονται να εκτοπίσουν τα ελληνικά από την ευρωπαϊκή αγορά…

Η χρονική συγκυρία, φέρνει τους Ρώσους να ξεκινούν τον οικονομικό πόλεμο στην Τουρκία, με συνέπεια τον αποκλεισμό αγροτικών προϊόντων και κυρίως οπωροκηπευτικών της γειτονικής μας χώρας. Ταυτοχρόνως, η Ευρωπαϊκή Ένωση, με «αγκάθι» το προσφυγικό δελεάζει την «απέναντι όχθη» ανοίγοντας τις συνομιλίες για την προενταξιακή της διαδικασία στην «ευρωπαϊκή οικογένεια».

Την ίδια ώρα, με δεδομένο πάντα τον αποκλεισμό των ίδιων προϊόντων και από τα κράτη της Ε.Ε. που έχει επιβάλει εδώ και πολύ καιρό ο Πούτιν με αφορμή την υποστήριξη των Ευρωπαίων στην Ουκρανία, οι Έλληνες αγρότες, αντιμετωπίζουν πλέον τον σοβαρό κίνδυνο να… απομονωθούν από τις διεθνείς αγορές.

Η περίπτωση τα ράφια της Ευρώπης να γεμίσουν με φθηνά τουρκικά αλλά και ουκρανικά προϊόντα τα οποία σύντομα μπορεί να εκτοπίσουν τα ποιοτικά ελληνικά, είναι ορατή όσο και αν σήμερα μας φαίνεται δύσκολη ή αδύνατη…

Οι τελευταίες εξελίξεις που μπορεί να μας καθησυχάζουν όσον αφορά στις νέες προσδοκίες «κερδών» από το τουριστικό κομμάτι, δεν θα πρέπει να μας αφήσουν αδιάφορους και νωχελικούς για τον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής.

Η όξυνση των σχέσεων Ρωσίας-Τουρκίας, οι πιο… κοντινές σχέσεις Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, η συνεχιζόμενη κρίση μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας και η διατήρηση πολιτικής από τους Ευρωπαίους Εταίρους για προνομιακούς χειρισμούς προϊόντων ανταγωνιστικών προς τα Ελληνικά, καθιστούν άμεσες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, με ανάλογο συντονισμό δράσεων πριν να είναι αργά…

Σε αυτό το σημείο, οφείλεται εγρήγορση από την λεγόμενη οικονομική διπλωματία – την οποία είναι γεγονός ότι δεν διαθέτουμε στον απόλυτο επιθυμητό βαθμό – ώστε να επιδιωχθεί η εξασφάλιση ειδικών σχέσεων στις εμπορικές συναλλαγές με τη Ρωσία μη συνδεόμενες όμως με την ισχύ των μέτρων αποκλεισμού προς τις Ευρωπαϊκές χώρες.

Η διατήρηση, παραλλήλως, σε όλα τα αγοραστικά επίπεδα του ελληνικού brandname και μάλιστα σε κατηγορίες ευρύτερης κατανάλωσης και η όσο το δυνατόν καλύτερη διαχείριση του μεταποιητικού τομέα σε εγχώρια δραστηριότητα είναι παράγοντες που βοηθούν σημαντικά αποτρέποντας το πρόβλημα συρρίκνωσης και μη διάθεσης τοπικών και παραδοσιακών προϊόντων στην Ευρώπη.

Πάντως τα πρώτα δείγματα για το τι μπορεί να συμβεί στο άμεσο μέλλον φάνηκαν από την Θεσσαλονίκη όπου έκαναν για πρώτη φορά την εμφάνισή τους ντομάτες και άλλα είδη από την Τουρκία που διοχετεύθηκαν στη λαχαναγορά για να πουληθούν γρήγορα και σε πολύ χαμηλές τιμές. Ποιος μας διαβεβαιώνει λοιπόν ότι μέσα στον επόμενο χρόνο δεν θα τα δούμε και πιο νότια, ίσως ακόμη και στην δική μας περιοχή;

Και αν πράγματι, εξαπλωθεί ένα τέτοιο φαινόμενο, πώς ο Ηλείος αγρότης θα ανταγωνιστεί προϊόντα αμφιβόλου ποιότητας που παράγονται με τόνους από δηλητήρια και με εργάτες οι οποίοι δουλεύουν από την ανατολή μέχρι τη δύση του ηλίου, λαμβάνοντας ως μεροκάματο μόλις το ποσό των πέντε (5) ευρώ;

Στην Τουρκία εξακολουθούν ακόμη και σήμερα, να χρησιμοποιούν φυτοφάρμακα που έχουν αποσυρθεί σαράντα και πενήντα χρόνια από την Ευρωπαϊκή Ήπειρο και την Ελλάδα. Αποτελεί επί της ουσίας τον σκουπιδότοπο των βιομηχανικών τοξικών φαρμάκων στη γεωργία, καθώς ξεφορτώνουν εκεί ό,τι απαγορεύεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση…

Δεν υπάρχει εν κατακλείδι αμφιβολία ότι οι επιπτώσεις από το εμπάργκο της Ρωσίας κατά της Ευρώπης και το ενδεχόμενο άνοιγμα αγορών της τελευταίας για την Τουρκία έχουν ως μεγάλο θύμα τον κλάδο των νωπών κηπευτικών.

Είναι όμως και μια ευκαιρία, να «πιαστούμε» από τη διένεξη μεταξύ των δύο κρατών και να ξαναμπούμε κάτω από ειδικές συμφωνίες στη ρωσική αγορά. Ας τους πείσουμε όπως το έκαναν προσφάτως και στο Βορρά εξαιρώντας από τον αποκλεισμό, την εξαγωγή του ζωικού κεφαλαίου και των ψαριών τους…

Χρίστος Πλευριάς

xr_plevrias@yahoo.gr

Όλη η επικαιρότητα