Κόσμος

Δείτε πιο νησί πρόκειται να κλείσει σύντομα για τους τουρίστες

Εάν οι τέλειες διακοπές για εσάς περιλαμβάνουν περιπλάνηση γύρω από προϊστορικές γιγάντιες σαύρες, γραφικές ροζ αμμουδιές και κρυστάλλινα νερά, τότε η τύχη δεν είναι με το μέρος σας.

Η κυβέρνηση της Ινδονησίας σκοπεύει να κλείσει το νησί Κομόντο από το 2020, με σκοπό την προστασία της μεγάλης και σπάνιας σαύρας που είναι γνωστή ως δράκος του Κομόντο, η οποία κατοικεί στο μικρό νησί που βρίσκεται πολύ ανατολικά της πρωτεύουσας της χώρας, Τζακάρτα.

Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει και την μετακίνηση των 2.000 μόνιμων κατοίκων του νησιού, επιστρέφοντας κατά κάποιον τρόπο την γη στους νόμιμους κατόχους της, που είναι τα μεγαλύτερα ζωντανά είδη σαύρας στον κόσμο. Ενώ η τουριστική απαγόρευση δεν έχει τεθεί ακόμα σε ισχύ, οι ινδονησιακές αρχές βρίσκονται σε συνομιλίες με τους ηγέτες της κοινότητας του νησιού σχετικά με τον καλύτερο τρόπο μετεγκατάστασης των ανθρώπων που αποκαλούν αυτό το νησί “σπίτι” και έχουν επιχειρήσεις που υποστηρίζονται από τον τουρισμό.

Το δραστικό αυτό μέτρο προτάθηκε με στόχο τη μείωση του κινδύνου λαθροθηρίας των ειδών που προτιμούν να τρέφονται οι σαύρες – ελάφια, βουβάλια και αγριογούρουνα – με σκοπό την αύξηση του πλυθησμού τους.

Τα νέα δεν είναι τόσο κακά όσο ακούγονται, καθώς λέγεται ότι το νησί πιθανόν να ανοίξει για το κοινό μετά από ένα χρόνο, αλλά μόνο ως premium τουριστικός προορισμός. O αποκλεισμός θα αφορά μόνο το μικρό νησί του Κομόντο και όχι το εθνικό πάρκο Κομόντο που βρίσκεται στα Μικρά Σούντα της Ινδονησίας και το οποίο έχει χαρακτηριστεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO το 1991.

Οι χωρικοί που μένουν στο νησί εδώ και πολλές γενιές είναι αντίθετοι σε τέτοιες σαρωτικές αλλαγές και θεωρούν ότι κάτι τέτοιο θα είναι επιζήμιο για τον τρόπο ζωής τους. Ελπίζουν να βρεθεί μια λύση που να συμφέρει και τις δύο πλευρές, όπως τον αποκλεισμό μια συγκεκριμένης περιοχής και όχι ολόκληρου του νησιού.

Το νησί φιλοξενεί περίπου 1.700 δράκους του Κομόντο, ενώ τα μικρότερα γύρω νησιά φιλοξενούν ακόμη 1.400 γιγαντιαίες σαύρες και θα παραμείνουν ανοικτά στο κοινό.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ένας τουριστικός προορισμός κλείνει λόγω των επιπτώσεων της ανθρώπινης παρέμβασης, καθώς οκόλπος Μάγια στην Ταϊλάνδη που έγινε διάσημος από την ταινία η “Παραλία” με πρωταγωνιστή τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο, έκλεισε πέρυσι και λέγεται ότι πρόκειται να παραμείνει έτσι μέχρι το 2021. Η απόφαση αυτή πάρθηκε ώστε να επιτραπεί η αναγέννηση των κοραλλιών, που έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές από τον τουρισμό.

via

Όλη η επικαιρότητα