Αχαϊα Ηλεία Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Στοίχημα ο αυτοκινητόδρομος «Πάτρα – Πύργος» – Προσωπική δέσμευση Τσίπρα που μίλησε για αδικία εις βάρος της Ηλείας

«Έχουμε έναν κοινό στόχο να ξαναστήσουμε τον τόπο στα πόδια του, να αναζητήσουμε μαζί την επόμενη μέρα για την Ελλάδα», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο 9ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Δυτικής Ελλάδας, στην Πάτρα, (Ημέρα 1η) (Ημέρα 2η).

Ο πρωθυπουργός έγινε δεκτός εν μέσω παρατεταμένων χειροκροτημάτων στο Royal palace, όπου με την ομιλία του έκλεισε τις εργασίες του διήμερου Αναπτυξιακού Περιφερειακού Συνεδρίου Δυτικής Ελλάδας, ενώ χειροκροτήθηκε και σε αρκετά σημεία της ομιλίας του τόσο σε αναφορές του σε θέματα διαφάνειας και πατριωτισμού όσο και σε αναφορές του για έργα που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή ή πρόκειται να πραγματοποιηθούν».

Ξεκινώντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επόμενη μέρα της χώρας όχι μόνο για τα οικονομικά στοιχεία της χώρας αλλά και για τον ρόλο που αποκτά η Ελλάδα στο διεθνές επίπεδο. «Μπορώ σήμερα, με σιγουριά να πω, ότι τα χειρότερα είναι πια πίσω μας», τόνισε χαρακτηριστικά

Παράλληλα άφησε αιχμές για τους πολιτικούς οι οποίοι ενώ επικαλούνται τον πατριωτισμό την ίδια ώρα τα ονόματά τους φιγουράρουν σε δικογραφίες.

«Αν χρειάζεται σήμερα, τώρα, κάτι η πατρίδα απ’ όλους μας, μέχρι και από τον τελευταίο Έλληνα, αυτό είναι ένας σύγχρονος, αποφασιστικός, ανυποχώρητος, πατριωτισμός. Ένας πατριωτισμός που απαντά στη δύσκολη συγκυρία όχι με όρους εμπρηστικής ρητορείας, αλλά με όρους καθημερινής αρετής» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και επικαλέστηκε τον Κωστή Στεφανόπουλο χρησιμοποιώντας τη φράση του αείμνηστου προέδρου: «Ούτε λόγος βέβαια για πατριωτισμό και τιμή για όσους παραβαίνουν τον νόμο και παραβιάζουν τη συνείδησή τους, ζητώντας και λαμβάνοντας ωφελήματα που δεν δικαιούνται.»

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε επίκαιρα τα λόγια αυτά σημειώνοντας «δεν μπορεί να υπάρξει πατριωτισμός των Panama papers, των offshore, του λαδώματος, της διαπλοκής, της εξαπάτησης του κράτους, της ιδιοποίησης του δημοσίου χρήματος, της μίζας και της διαφθοράς».

Για την Ηλεία

Όσον αφορά την Ηλεία ο κ Τσίπρας εξήγγειλε μια σειρά από έργα κυρίως στον τομέα του πολιτισμού. Ειδικότερα ανακοίνωσε ότι ο θεσμός του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, ενισχύεται με επιπλέον 8 εκατ. ευρώ από εθνικούς πόρους για τη μόνιμη στεγασή του. Συγκεκριμένα είπε: Καλωσορίζουμε την απόφαση της Περιφέρειας να παραχωρήσει το σταφιδεργοστάσιο του Αυτόνομου Σταφιδικού Οργανισμού  στον Πύργο, προκειμένου να μετατραπεί σε έδρα του Διεθνούς Φεστιβάλ. Από την δική μας πλευρά, πέρα από την σταθερή επιχορήγηση που έχει διασφαλιστεί, ενισχύουμε τον θεσμό με επιπλέον 8 εκατ. ευρώ από εθνικούς πόρους. Τα χρήματα θα δοθούν από το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης στο Υπουργείο Πολιτισμού για τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών και την προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού στο κτίριο  που παραχωρεί η Περιφέρεια

Για τη Λίμνη Καϊάφα είπε ότι το υπουργείο Οικονομίας έχει εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αποκατάσταση της ευρύτερης περιοχής της. Σε πρώτη φάση διατίθενται 5 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ για τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων και των δικτύων υποδομών της Λίμνης.

Επίσης για τον Επικούρειο Απόλλωνα εξήγγειλε ότι, από τα προγράμματα ΕΣΠΑ έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση εργασιών για την αποκατάσταση και την ανάδειξή του.

Δεσμεύτηκε τέλος ότι θα στηριχθεί ο Δήμος Αμαλιάδας και η Βουλή για τη μετατροπή της Μόνιμης Έκθεσης Μπελογιάννη σε Μουσείο.

Μιλώντας για τον ρόλο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στο πεδίο ερευνών και αξιοποίησης υδρογονανθράκων, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι τέσσερις συμβάσεις παραχώρησης δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων που έχουν υπογραφεί αναμένεται να δώσουν μια νέα αναπτυξιακή ώθηση στην περιοχή.

Σχετικά με το φυσικό αέριο, είπε ότι η Δημόσια Εταιρία Διανομής Αερίου Λοιπής Ελλάδος (ΔΕΔΑ) θα καταθέσει άμεσα σχέδιο για την ανάπτυξη των δικτύων διανομής σε μια σειρά από πόλεις, μεταξύ των οποίων: η Πάτρα, το Αγρίνιο και ο Πύργος.

Ο κ. Τσίπρας παραδέχθηκε ότι η Ηλεία έχει κάθε λόγο να διαμαρτύρεται για τον αυτοκινητόδρομο και διαβεβαίωσε ότι το έργο θα ξεκινήσει άμεσα: Το σχετικό απόσπασμα της ομιλίας του έχει ως εξής: «Οι πολίτες της Ηλείας, έχουν δίκιο να αισθάνονται σχετικά αδικημένοι, μιας και ο αυτοκινητόδρομος Πάτρα-Πύργος αφαιρέθηκε από την κυβέρνηση Σαμαρά από τη Σύμβαση Παραχώρησης. Το έργο ξεκινά άμεσα στο σύνολό του, με την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Θα γίνει με 200 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα από τον προϋπολογισμό των έργων».

Όσον αφορά το σιδηρόδρομο ανέφερε ότι στις μελέτες που θα συνταχθούν προβλέπεται και η αναβάθμιση της γραμμής  έως τον Πύργο, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες

Στον τομέα της Παιδείας ανέφερε ότι ιδρύονται νέες Πανεπιστημιακές Σχολές. Στην Αιτωλοακαρνανία, ιδρύεται Σχολή Γεωπονικών και Θαλάσσιων Επιστημών, ενώ στην Ηλεία ιδρύεται Σχολή Πολιτισμικών Σπουδών και Διαχείρισης και πρόσθεσε ότι κοινή ομάδα εργασίας του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ επεξεργάζεται την ορθολογική κατανομή Τμημάτων και διαμορφώνει προτάσεις για ίδρυση νέων Τμημάτων που θα ανήκουν στο Πανεπιστήμιο Πατρών, με έδρες στο Αγρίνιο, στο Μεσολόγγι, στον Πύργο και στην Αμαλιάδα.

Πριν την ομιλία του κ. Τσίπρα απεύθυναν χαιρετισμούς ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας και ο πρόεδρος της ΠΕΔ Γιώργος Παπαναστασίου.

Όλη η επικαιρότητα