Categories: Αποδράσεις

Δίβρη: Ένας ιστορικός τόπος, ακατέργαστο διαμάντι

Share

Το ιστορικό κεφαλοχώρι της Ηλείας, το πιο ξεχωριστό στολίδι του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, ένα μέρος τόσο μακρινό από την υπόλοιπη πεδινή Ηλεία, αλλά και τόσο οικείο με τους επισκέπτες του, τόσο δελεαστικά φιλόξενο και ταυτόχρονα, τόσο μυστηριακά γοητευτικό.

Ένας πλούσιος σε φυσική ομορφιά τόπος, που αποτελεί πόλο έλξης για πολλούς επισκέπτες.

Δεν έχει τίποτα να ζηλέψει απ’ τα γνωστά κοσμοπολίτικα θέρετρα και δικαίως, έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως η «Ελβετία» της Ηλείας.

Η μοναδικότητα του τοπίου, η πρόσχαρη υποδοχή των κατοίκων και η γραφικότητα που συναντάς απ’ άκρη σ’ άκρη του τόπου, δίνουν στην Δίβρη, το προβάδισμα που της αξίζει. Πέρα Μαχαλάς, Λαγκάδα, Μπαρμπότα, Βασιλαίοι, Λαζαράδες, Καρυανάδες, Γλουστάδες, Αγορά και Περδικαράδες, οι οκτώ μαχαλάδες, συνοικίες, και η καρδιά της Δίβρης, η λεγόμενη αγορά, αποτελούν στο σύνολό της, την μια και μοναδική Δίβρη.

Ανάμεσα στα αξιοθέατα που πρέπει να δει κανείς, είναι η βυζαντινή εκκλησία της Αγίας Τριάδας που χρονολογείται από τον 12ο αιώνα (κατ’ άλλους από τον 6ο αιώνα), με υπέροχες τοιχογραφίες, το κρυφό σχολειό  αλλά και η Μονή Ζωοδόχου Πηγής ή Μονή Άνω Δίβρης.

Ταυτόχρονα, στο κέντρο του χωριού υπάρχουν παραδοσιακά και σύγχρονα καφενεία, εστιατόρια, ξενοδοχείο, καθώς και άλλα εμπορικά καταστήματα, που μπορούν να εξυπηρετήσουν τον επισκέπτη που θα θελήσει να βρεθεί εκεί ή απλά να κάνει την βόλτα του στην περιοχή.

Το βέβαιο είναι πως η επιλογή του δεν θα τον κάνει να μετανιώσει ούτε στιγμή.

Κάτι η ομορφιά του τοπίου, κάτι η γαλήνη μακριά από τον θόρυβο της πόλης, αλλά και η ιστορία του τόπου, είναι μερικοί από τους παράγοντες που σε κάνουν να ερωτεύεσαι την περιοχή.

Μην ξεχάσετε πως λίγο νοτιότερα της Δίβρης, θα βρείτε το μοναδικό Δρυοδάσος, της Φολόης.

Έναν φυσικό παράδεισο. Το μεγαλύτερο δρυοδάσος της Ανατολικής Ευρώπης με πλούσια χλωρίδα και πανίδα, και υπέροχα μονοπάτια για να διασχίσεις και να τραβήξεις εκατοντάδες φωτογραφίες.

Εάν ακόμη δεν έχετε επισκεφτεί τη Δίβρη, μη το αναβάλλετε, θα σας κερδίσει από την πρώτη στιγμή.