Ηλεία

Διυλιστήριο και αγροτικοί δρόμοι στο επίκεντρο του Δήμου Πηνειού

Πρόκειται για δύο έργα που αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων καθώς από τη μία, λύνεται το πρόβλημα της αγροτικής οδοποιίας που αποτελεί «αγκάθι» για τους αγρότες της περιοχής και από την άλλη η εξασφάλιση πόσιμου νερού από το διυλιστήριο ήταν ένα αίτημα ετών που γίνεται πράξη.
Ακούστε το άρθρο

Στην τελική ευθεία βρίσκονται πλέον η υλοποίηση δύο μεγάλων εργολαβιών στον δήμο Πηνειού, που αφορούν την αγροτική οδοποιία αλλά και την προμήθεια του διυλιστηρίου Γαστούνης. Πρόκειται για δύο έργα που αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων καθώς από τη μία, λύνεται το πρόβλημα της αγροτικής οδοποιίας που αποτελεί «αγκάθι» για τους αγρότες της περιοχής και από την άλλη η εξασφάλιση πόσιμου νερού από το διυλιστήριο ήταν ένα αίτημα ετών που γίνεται πράξη.

Χθες η Τεχνική Υπηρεσία του δήμου Πηνειού απέστειλε πρόσκληση τόσο στον κ. Νικολετόπουλο που είναι ο εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρείας για το έργο αγροτικής οδοποιίας όσο και στην ανάδοχο εταιρεία που θα υλοποιήσει το έργο της προμήθειας του διυλιστηρίου της Γαστούνης. Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του στην εφ. Πατρίς, για την συγκεκριμένη εξέλιξη, ο δήμαρχος Πηνειού, Ανδρέας Μαρίνος, μετά την αποστολή των προσκλήσεων είναι πλέον θέμα χρόνου – κάτι που μπορεί να γίνει ακόμα και την επόμενη εβδομάδα – να υπογραφούν οι συμβάσεις και να ξεκινήσουν οι εργασίες.

«Έργων συνέχεια στον δήμο Πηνειού καθώς βρίσκονται στο τελικό στάδιο και η αγροτική οδοποιία που αφορά σε είκοσι χιλιόμετρα αγροτικών δρόμων αλλά και η προμήθεια του διυλιστηρίου της Γαστούνης. Η Τεχνική Υπηρεσία του δήμου μας απέστειλε την πρόσκληση και στον κ. Νικολετόπουλο και στην ανάδοχο εταιρεία της προμήθειας του διυλιστηρίου για την Γαστούνη. Αυτό σημαίνει ότι εντός της άλλης εβδομάδας περίπου θα μπορούμε να υπογράψουμε την σύμβαση με τις ανάδοχες εταιρείες», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Μαρίνος και δήλωσε ότι η δημοτική Αρχή βρίσκεται σε «εγρήγορση των διαδικασιών έτσι ώστε να μην χάνουμε καμία ευκαιρία για τον δήμο».

Μάλιστα ο δήμαρχος Πηνειού, αναφέρθηκε στα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη όπως αυτό του Μουσικού Σχολείου Βαρθολομιού, του Πολιτιστικού Κέντρου των Καβασίλων αλλά και του Καταφυγίου Αδέσποτων Ζώων σημειώνοντας ότι: «Όσον αφορά το Μουσικό Σχολείο στο Βαρθολομιό, ήδη έχει εγκατασταθεί η εταιρεία, έπρεπε να γίνουν κάποιες διορθώσεις πάνω στη μελέτη και θεωρώ ότι από τον Ιανουάριο θα έχουμε τα πρώτα έργα για την κατασκευή του νέου κτηρίου.

Από την άλλη μεριά περιμένουμε την χρηματοδότηση για το καταφύγιο των αδέσποτων έτσι ώστε να προχωρήσουμε και σε εκείνη την δράση που τόσο ανάγκη έχει και ο δήμος Πηνειού αλλά και όλοι οι άλλοι δήμοι γιατί βλέπουμε ότι τα αδέσποτα είναι πολλά. Επίσης το Πολιτιστικό Κέντρο των Καβασίλων προχωρά κι αυτό ολοταχώς η ανάδοχος εταιρεία του κ. Καφεντζή έχει προετοιμάσει τα πάντα έτσι ώστε να ολοκληρωθεί το έργο θεωρώ μέχρι το καλοκαίρι».

Η αγροτική οδοποιία

Η πράξη περιλαμβάνει ένα κύριο υποέργο: «Βελτίωση Αγροτικής Οδοποιίας Δήμου Πηνειού» προϋπολογισμού 2,4 εκατ. ευρώ που αφορά στη βελτίωση υφιστάμενων δρόμων πρόσβασης σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις του δήμου Πηνειού. Το φυσικό αντικείμενο της προτεινόμενης πράξης είναι συνολικού μήκους περίπου 20 χλμ και αφορά τη βελτίωση της πρόσβασης σε είκοσι οκτώ οδικά τμήματα τα οποία βρίσκονται στις Δημοτικές Ενότητες Γαστούνης, Βαρθολομιού και Τραγανού του Δήμου Πηνειού.

Το διυλιστήριο

Η μονάδα επεξεργασίας νερού θα εγκατασταθεί σε οικίσκους στο οικόπεδο ιδιοκτησίας του Δήμου Πηνειού όπου βρίσκεται ο υδατόπυργος της Γαστούνης. Η επεξεργασία του νερού θα γίνεται με την μέθοδο της οξείδωσης και επιλεκτικής φίλτρανσης, μέθοδος που βασίζεται επί παγκοσμίως εφαρμοσμένης και παραδεκτής τεχνολογίας. Για την άντληση του ανεπεξέργαστου νερού και την τροφοδοσία της μονάδας, θα εγκατασταθούν δύο κατάλληλες μονοβάθμιες φυγοκεντρικές αντλίες, σχεδιασμένες με το πρότυπο ISO 5199. Η επεξεργασία του νερού θα γίνεται από πολυστρωματικά φίλτρα άμμου, ενώ θα χρησιμοποιούνται μειωμένες ποσότητες χημικών.

Η μονάδα που θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση, θα ελέγχεται από ειδικό ηλεκτρονικό πίνακα για την απόλυτη προστασία της, ενώ θα σταματά μόνο για συντήρηση-καθαρισμό. Με την προμήθεια της μονάδας επεξεργασίας νερού λύνονται τα προβλήματα που σχετίζονται με υψηλές συγκεντρώσεις μαγγανίου, σιδήρου και αμμωνίας.

Η παραγωγή των 3.600 κ.μ πόσιμου νερού θα είναι η ελάχιστη ημερήσια παραγόμενη ποσότητα. Αυτό σημαίνει ότι ο προμηθευτής θα είναι υποχρεωμένος να εξασφαλίσει για κάθε 365 ημέρες πλήρους εργασίας τουλάχιστον 1.314.000 κυβικά μέτρα παραγόμενου πόσιμου νερού. Το έργο έχει προϋπολογισμό 400 χιλ. ευρώ.

Για τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη αλλά και τα νέα που αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα μίλησε ο δήμαρχος Πηνειού, Ανδρέας Μαρίνος.

Όλη η επικαιρότητα