Συνεντεύξεις

Δ.Καλάκου: «Ο δεματοποιητής δεν είναι λύση»

kalakoy.jpg

Η Ανοιχτή Συμπολιτεία, αυτοδιοικητική παράταξη που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ, εμφανίζεται για πρώτη φορά στα κοινά του δήμου Πύργου. Η νεαρή δικηγόρος Δώρα Καλάκου, ως επικεφαλής, μίλησε στο patrisnews.com για τις μορφές δράσης που θα ακολουθήσει, ενώ τοποθετήθηκε με σαφήνεια στο «καυτό» ζήτημα των απορριμμάτων.

 

 

Tι είδους αντιπολίτευση θα ακολουθήσει η Ανοιχτή Συμπολιτεία;

Είμαστε μια νέα παράταξη, από το 1996 μέλη που απάρτιζαν το ψηφοδέλτιό μας  έως και σήμερα, μόνο δύο άνθρωποι έχουν εμπειρία αυτοδιοικητική σε εκλογές. Όλοι οι άλλοι είχαμε πρώτη φορά την επαφή με αυτό το είδος των εκλογών. Όσον αφορά τη δράση μας, είναι δεδομένο ότι εμείς θα συνεχίσουμε την κινηματική δράση, διότι είμαστε άνθρωποι-μέλη  των κινημάτων που έχουν διαμορφωθεί ώστε να βοηθηθεί ο κόσμος στις δύσκολες μέρες που ζούμε, ωστόσο είναι δεδομένο ότι θα υπάρχει κατάθεση προτάσεων σε κάθε πρόβλημα που θα αντιμετωπίζουμε κατά καιρούς, όπως και ήδη έχει γίνει κατάθεση πρότασης για τα σκουπίδια, και επίσης να ξεκαθαρίσω εξ αρχής ότι σε οποιαδήποτε απόφαση προσπαθήσει να λάβει το δημοτικό συμβούλιο που να είναι προς όφελος των πολιτών  και δεν θα μας επιβαρύνει οικονομικά ούτε θα  ενισχύει όλη αυτήν την αβεβαιότητα που υπάρχει στον κόσμο, εννοείται ότι θα είμαστε θετικοί. Κάθε τι όμως που θα μας δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από όσα ήδη έχουμε, θα το καταψηφίζουμε και θα ενημερώνουμε τον κόσμο για τις αιτίες της καταψήφισης

Πώς αξιολογείτε την οκταετή θητεία του απερχόμενου δημάρχου Πύργου κ. Μάκη Παρασκευόπουλου, δεδομένων και των αριστερών του καταβολών;

Δεν θα κρίνω εγώ τη θητεία ενός δημάρχου ούτε θα βάλω το θετικό ή το αρνητικό πρόσημο. Για αυτό είναι κατάλληλοι οι πολίτες του δήμου Πύργου να το κάνουν. Ωστόσο θα επισημάνω ότι είναι γνωστό πως ο κ.Παρασκευόπουλος έχει  κινηθεί σε προοδευτικούς-αριστερούς χώρους, όμως ιδίως σε περιπτώσεις που όλοι θυμόμαστε, όπως με τα απορρίμματα στις Λίμνες, βρέθηκε αντιμέτωπος με τον κόσμο κόβοντας και κάθε περιθώριο διαλόγου με τους πολίτες. Ήταν απογοήτευση για μας το ότι ενώ έχει ζήσει, όπως κι ο ίδιος έχει πει, τον αυταρχισμό και την καταστολή κατά το παρελθόν, για ένα τέτοιο θέμα που έτσι κι αλλιώς πήρε την πορεία του με όλες τις περιβαλλοντικές εκθέσεις που έλεγαν ότι δεν έπρεπε να εναποτίθενται εκεί σκουπίδια, εξ αρχής να υπάρχει διάλογος με τους πολίτες και όχι επιβολή μέτρων με τη βοήθεια των ΜΑΤ.

Γιατί διαφωνήσατε με τη λύση της χρηματοδότησης μέσω προκαταβολής από τους ΚΑΠ για τα σκουπίδια; Υπήρχε άλλη λύση;

Βεβαίως, η έκτακτη χρηματοδότηση. Το να παίρνουμε προκαταβολή από ΚΑΠ, σημαίνει ότι πήραμε προκαταβολή από χρήματα για τους μισθούς των υπαλλήλων του δήμου και από χρήματα που θα μπορούσαν να απορροφηθούν κάλλιστα σε κοινωνικά προγράμματα και σε οτιδήποτε θα ωφελούσε τους δημότες. Πώς τώρα αυτό το ποσό θα καλυφθεί ώστε ο δήμος να μπορεί να λειτουργήσει και να μη διακόψει τη μισθοδοσία των υπαλλήλων του. Μήπως θα έχουμε αύξηση στα δημοτικά τέλη με τον οποιονδήποτε τρόπο, άμεσα ή έμμεσα;

Είναι όμως εφικτό να διεκδικήσουμε έκτακτη χρηματοδότηση με τον δεδομένο συσχετισμό δυνάμεων;  Διότι θα μπορούσε για τον ίδιο λόγο να ζητήσει και η Ολυμπία, η Ζάκυνθος, η Κυπαρισσία, η Πάτρα κλπ και όλες οι περιοχές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τα απορρίμματα.

Εμείς μέσω των κινημάτων έχουμε μάθει ότι όταν υπάρχει σύμπνοια και ενότητα και δυναμική διεκδίκηση, όσες μέρες κι αν χρειαζόταν για να καταφέρουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, θα επιμέναμε και θα το πετυχαίναμε.

Από όπου και να παίρναμε χρήματα, θα διατίθεντο για μεταφορά απορριμμάτων, λύση προφανώς ασύμφορη και προσωρινή. Σε ενάμιση μήνα τι γίνεται; Συμφωνείτε με τη δεματοποίηση;

Η θέση μας για τον δεματοποιητή είναι ξεκάθαρη από την περίοδο που είχε ανακύψει το θέμα των Λιμνών.  Εμάς δεν απασχολεί αν ο δεματοποιητής θα πάει στις Λίμνες, στο Ποτόκι ή στην Τριανταφυλλιά. Ο δεματοποιητής δεν είναι λύση.

Δεν είναι καλύτερη λύση από τη χωματερή;

Δεν είναι λύση διαχείρισης απορριμμάτων. Ο δεματοποιητής τα αποθηκεύει και μόνο. Μετά δεν πρέπει να τα κάνουμε κάτι; Οπότε πάλι υπάρχει κόστος μεταφοράς για όπου επιλεγεί να μεταφερθούν. Για εμάς ο δεματοποιητής είναι άχρηστος. Το να δεματοποιείς σύμμικτα σκουπίδια που δεν ξέρεις ποιος θα τα πάρει, διότι είναι δύσκολο να δεχθεί κάποιος σκουπίδια 2-3 ετών με τη διάβρωση που θα έχουν υποστεί, είναι άνευ νοήματος.

 

Ποια εναλλακτική προτείνετε απέναντι στην προώθηση της λύσης του δεματοποιητή στην Τριανταφυλλιά;

Άμεση, αναγκαία και επιβεβλημένη από τους νόμους –και όχι εναλλακτική λύση-  είναι η ανακύκλωση και η κομποστοποίηση.  Είναι άλλο να μειώνουμε τον όγκο των σκουπιδιών και να ελαχιστοποιούμε το κόστος διαχείρισης του υπολείμματος και άλλο να καλλιεργούμε όλο αυτό το σύστημα και να μην το αλλάζουμε. Εξάλλου έχει υπολογιστεί ότι με την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση ο κάθε δήμος πουλώντας τα ανακυκλώσιμα και τα κομποστοποιημένα, θα έχει και έσοδα.

Για να υλοποιηθεί αυτή η λύση, δεν απαιτείται βάθος χρόνου;

Όχι και τόσο, μπορεί να γίνει και άμεσα. Ο κόσμος πλέον ξέρει τι είναι η ανακύκλωση. Βεβαίως και απαιτείται ενεργοποίηση καθώς και οι αρμόδιοι να βγουν στις γειτονιές και να μιλήσουν για αυτό. Ως Ανοιχτή Συμπολιτεία έχουμε ήδη δραστηριοποιηθεί και έχουμε έρθει σε επαφή και με τη νέα δημοτική Αρχή και με άλλους φορείς εθελοντικά και κινηματικά, όπως έχουμε μάθει να λειτουργούμε,  ενώ σύντομα θα δώσουμε και συνέντευξη Τύπου, και  θα προσπαθήσουμε να κάνουμε δοκιμαστικά μια διαχείριση. Τα σκουπίδια είναι κέρδος. Από το να δίνουμε χρήματα για να τα θάβουμε από δω κι από κει, μπορούμε να έχουμε έσοδα. Με διαλογή στην πηγή ευσυνείδητα ως πολίτες θα δώσουμε τη λύση. Σκεφθείτε ότι όλα τα υλικά που έχω στο γραφείο μου ανακυκλώνονται. Το υπόλειμμα θα είναι ελάχιστο, συνεπώς μηδενικό και το κόστος επεξεργασίας του.

Όσον αφορά την κομποστοποίηση, είναι απλή διαδικασία και ευκολότερη σε μια επαρχιακή πόλη. Γίνεται μέσω ειδικών μηχανημάτων που μπορεί να είναι σε πολυκατοικίες με ελάχιστη επιβάρυνση στα κοινόχρηστα. Ακόμα και σε δικό μας κουβά μπορούμε να μαζέψουμε τα οργανικά υπολείμματα και να τα τοποθετήσουμε σε κάποιον κήπο. Γιατί να μπουν κι αυτά στον κάδο; Σίγουρα θα μειωθεί δραστικά ο όγκος.

Ανεξαρτήτως του αν δεν ευοδωθεί η προσπάθεια, υπάρχουν νόμοι που το επιβάλλουν και κάθε δήμος είναι υπερήμερος αν δεν το κάνει, εμείς πιστεύουμε ότι ο κόσμος πλέον έχει συνείδηση και θα συνεργαστεί προς όφελος όλων. Σε κάθε περίπτωση, από το να γίνεται ταφή ή δεματοποίηση, προτιμούμε τη μεταφορά σε νόμιμα αδειοδοτημένους χώρους.

Η τοπικιστική κόντρα Πύργου-Αμαλιάδας για τα σκουπίδια σας αγγίζει;

Ο κόσμος θα χάσει από αυτήν την κόντρα. Σημασία έχει να ενωθούμε όλοι μαζί προς αυτήν τη κατεύθυνση. Το να τσακωνόμαστε για τη θέση του δεματοποιητή είναι φαιδρό.

Η θέση σας για το εργοστάσιο απορριμμάτων;

Το εργοστάσιο όταν και αν γίνει, σύμφωνα με την υπάρχουσα μελέτη, θα είναι παρωχημένης τεχνολογίας. Το σίγουρο είναι ότι θα μπουν λεφτά στις τσέπες ιδιωτών αντί να κάνει τη διαχείριση ο δήμος και να έχει όφελος. Επίσης, ενώ ο δήμος θα συγχρηματοδοτήσει την κατασκευή, δεν θα έχει ποσοστό εσόδων από αυτά που θα πουλά ο ιδιώτης.

Ποια λύση επιδιώκετε στο σοβαρό πρόβλημα των αδέσποτων;

Ο δήμαρχος είναι υπερήμερος. Ήδη πιέζουμε για την κατασκευή καταφύγιου. Πρέπει ο δήμαρχος να καταλάβει ότι είναι υποχρεωμένος εκ νόμου να το κάνει, δεν είναι απλώς στη διακριτική του ευχέρεια. Δεν μπορούμε να αφήνουμε σε 10 ανθρώπους με φιλότιμο και φιλοζωικά αισθήματα να παλεύουν για τα αδέσποτα.

Πώς θα δράσετε στις επικείμενες γεωτρήσεις στο Κατάκολο;

Διαφωνούμε με την εξόρυξη, αλλά δεν περνά από το χέρι μας να το αποτρέψουμε. Σίγουρα θα είμαστε εκεί για να δούμε την αυστηρή τήρηση των όρων και θα είμαστε σε ετοιμότητα. Δεν σας κρύβω ότι ανησυχούμε για πιθανή αλλοίωση του τουριστικού χαρακτήρα του Κατακόλου. 

Στο θέμα των παραλιών, διαφωνείτε με το να υπάρχουν ξαπλώστρες και καντίνες;

Είναι τελείως διαφορετικό να υπάρχουν ελεύθερες και προσβάσιμες σε όλους παραλίες και να υπάρχει η επιλογή της καντίνας και της ξαπλώστρας, ειδικά όταν έτσι δίνεται και δουλειά σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη, και τελείως διαφορετικό να απαγορεύεται η πρόσβαση στην παραλία και να πληρώνεις εισιτήριο για να απολαύσεις το δημόσιο αγαθό της θάλασσας.

Πού πιστεύετε ότι οφείλεται η αναντιστοιχία στα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών για τον ΣΥΡΙΖΑ;

Δυστυχώς ο κόσμος δεν κατάλαβε ότι το μήνυμα έπρεπε να είναι πολιτικό και στις τρεις κάλπες. Έπρεπε να δοθεί συνολικό πολιτικό μήνυμα αλλαγής. Ωστόσο στις αυτοδιοικητικές εκλογές υπεισέρχεται και η ιδιομορφία των γνωριμιών.

 

Πέρα από τα σκουπίδια, ποια είναι τα άλλα προβλήματα που έχετε εντοπίσει στον δήμο Πύργου;

Για μας είναι πολύ σημαντικές οι κοινωνικές δομές, ώστε ο δήμος να ενισχύει σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο όσους το έχουν ανάγκη. Επίσης, ο πολιτισμός,  η τέχνη και ο αθλητισμός πρέπει να αναπτυχθούν ώστε να προσφέρουν διέξοδο στους δημότες. Στο θέμα των αθλητικών εγκαταστάσεων υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στη συντήρησή τους, ενώ δεν νοείται να μην υπάρχει δημοτικό κολυμβητήριο.

Παναγιώτης Φωτεινόπουλος

Fopan83@gmail.com

Όλη η επικαιρότητα