Οικονομία

ΔΝΤ: Να τιμωρείται το Δημόσιο που δεν επιστρέφει τον ΦΠΑ!

Κόλαφο για το ασυνάρτητο και αναποτελεσματικό φορολογικό σύστημα της χώρας μας, μέσα στο οποίο οι πολίτες καλούνται να ανταπεξέλθουν σε πιέσεις και δυσβάσταχτα φορολογικά βάρη, αποτελεί η έκθεση του κλιμακίου Τεχνικής Βοήθειας του ΔΝΤ προς το υπουργείο Οικονομικών.

Η έκθεση που παραδόθηκε στο υπουργείο με ημερομηνία 30 Ιανουαρίου δεν είναι δεσμευτική για την κυβέρνηση, καθώς περιλαμβάνει επισημάνσεις και συμβουλές για βελτίωση της κατάστασης. Είναι αποκαλυπτική όμως για την παθογένεια της ελληνικής φορολογικής διοίκησης. Εμμέσως πάντως «βάζει φρένο» και στα σχέδια για νέες ρυθμίσεις χρεών.

Ποινές στο Κράτος!

«Σοκ» φαίνεται να προκαλεί στους ειδικούς του ΔΝΤ το σύστημα επιστροφής ΦΠΑ στις επιχειρήσεις. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται, οι αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ παραγράφονται έπειτα από 3,5 χρόνια. Μετά την παρέλευση του χρονικού αυτού διαστήματος, είτε απαιτείται πλήρης φορολογικός έλεγχος του φορολογούμενου είτε ο φορολογούμενος πρέπει να προσφύγει στα δικαστήρια για να πληρωθεί. Αντί όμως να «τιμωρείται» ο φορολογούμενος, λένε τα στελέχη του ΔΝΤ, θα έπρεπε να τιμωρείται το δημόσιο (!) το οποίο είναι αυτό το οποίο δεν επέστρεψε εγκαίρως τον οφειλόμενο ΦΠΑ.

Οι ξένοι ειδικοί αμφισβητούν και τις προθέσεις της κυβέρνησης να σταματήσει ο ασφυκτικός εναγκαλισμός της πολιτικής με τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό! Παρότι έπειτα από πιέσεις της Τρόικα τοποθετήθηκε «ανεξάρτητος» Γενικός Γραμματέας Εσόδων, η έκθεση τονίζει πως απαιτείται ρητή δήλωση της κυβέρνησης με την οποία θα καθίσταται απολύτως σαφής η πρόθεσή της να εξασφαλίσει την αναγκαία αυτονομία της φορολογικής διοίκησης (δημόσια έσοδα, εφορίες κλπ) αλλά και τη βούλησή της να καταργήσει τις σημερινές διοικητικές ρυθμίσεις.

Το ΔΝΤ ζητά να αναμορφωθεί εκ βάθρων η υφιστάμενη διοίκηση, επειδή χαρακτηρίζεται από τυπολατρεία, περιττή γραφειοκρατία, αναποτελεσματικότητα, πολιτικές παρεμβάσεις και διαφθορά, ώστε να εξελιχθεί σε μια σύγχρονη δομή η οποία εξασφαλίζει επαρκή έσοδα στο κράτος και ταυτόχρονα θα διασφαλίζει δίκαιη και ισότιμη μεταχείριση σε όλους τους φορολογούμενους. Η νέα υπηρεσία θα πρέπει να εδράζεται στις αρχές της λογοδοσίας και της διαφάνειας.

Περισσότερα εδώ: http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=260288

Όλη η επικαιρότητα