Πολιτική

ΔΝΤ: «Πρώτα ελάφρυνση του χρέους και μετά δάνειο στην Ελλάδα»

dnt.jpg
Ακούστε το άρθρο

Στην αποσαφήνιση πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει εκκινήσει τις συζητήσεις με την Ελλάδα για ένα νέο δάνειο, αλλά αυτό θα παρασχεθεί μόνον εφόσον προσδιοριστεί το πότε και το πώς θα ελαφρυνθεί το ελληνικό χρέος, προχώρησε ανώτατος αξιωματούχος του Ταμείου.

Δίνοντας διευκρινίσεις για τις χθεσινές αποφάσεις του Εκτελεστικού συμβουλίου του ΔΝΤ ο εν λόγω αξιωματούχος ξεκαθάρισε πως η γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ εξουσιοδότησε το προσωπικό του οργανισμού να ξεκινήσει συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές για μια νέα δανειακή διευκόλυνση. Η σχετική δε εξουσιοδότηση εγκρίθηκε και από το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου.

Ο αξιωματούχος του Ταμείου ξεκαθάρισε πως οποιαδήποτε εμπλοκή του Ταμείου στην Ελλάδα προϋποθέτει πως το πρόγραμμα θα είναι βιώσιμο μεσοπρόθεσμα. Όπως εξήγησε, για να γίνει αυτό σήμερα απαιτείται η ελληνική πλευρά να πάρει δύσκολες αποφάσεις στο σκέλος των μεταρρυθμίσεων και οι Ευρωπαίοι να λάβουν τις δύσκολες αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους. «Απαιτείται συνδυασμός των δύο», ανέφερε.

Όπως είπε, οι Ευρωπαίοι δεν είναι διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε μείωση του χρέους εάν δεν ολοκληρωθούν πρώτα μεταρρυθμίσεις από την ελληνική πλευρά, κάτι που από τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, ειδικά για τα δημοσιονομικά, έχει καταδειχθεί πως θα απαιτηθούν κάποιοι μήνες.

«Το ΔΝΤ θα μπει στο πρόγραμμα μόνον όταν θα υπάρξουν οι προϋποθέσεις. Δεν επαρκεί μόνον η βιωσιμότητα του χρέους, θα πρέπει να υπάρξουν και οι μεταρρυθμίσεις. Η γενική διευθύντρια δεν επιθυμεί να φέρει στο ΔΣ του Ταμείου ένα πρόγραμμα που δεν πληροί τις προϋποθέσεις», ξεκαθάρισε, ενώ επιβεβαίωσε σε σχετική ερώτηση πως το πρόγραμμα θα πρέπει να έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση σε βάθος 12μηνου.

Ερωτηθείς για την ελάφρυνση του χρέους είπε πως δεν έχει γίνει η συζήτηση για το πώς θα απομειωθεί. «Υπάρχει συμφωνία και από την ΕΕ και από την Ελλάδα ότι αυτή η συζήτηση θα γίνει σε δεύτερο στάδιο, μετά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα», ανάφερε και προσέθεσε: « Όταν θα πάμε στο δεύτερο αυτό στάδιο και φέρουμε το πρόγραμμα προς έγκριση στο Διοικητικό μας Συμβούλιο, τότε θα ξέρουμε πως και πότε θα γίνει η ελάφρυνση του χρέους».

Ερωτηθείς για το εάν πριν την λήψη της πρώτης δόσης από τον ESM η ελληνική πλευρά θα πρέπει να ψηφίσει προαπαιτούμενα μέτρα είπε πως αυτό είναι κάτι που πρέπει να αποφασίσουν οι Ευρωπαίοι. Ερωτηθείς για το εάν είναι «ζωντανό» το πρόγραμμα της Ελλάδας με το ΔΝΤ που έληγε τον Μάρτιο 2016 είπε πως πλέον δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις που αυτό έθετε.

Σχετικά με το εάν το νέο πρόγραμμα του ΔΝΤ θα είναι ταυτισμένο χρονικά με το τριετές πρόγραμμα του ESM, ήτοι θα εκπνέουν μαζί το 2018, είπε πως ακόμη δεν έχει υπάρξει συζήτηση για το ακριβές χρονοδιάγραμμα, αλλά ανέφερε πως πιστεύει πως θα ισχύσει αυτή η χρονική ταύτιση.

Τέλος, ερωτηθείς για τα λάθη του ΔΝΤ στο παρελθόν, είπε πως κάθε εμπειρία που αποκτά το Ταμείο την ενσωματώνει στο προγράμματα του, κάτι που κάνει και σε αυτή την φάση με την Ελλάδα. «Είμαστε πλήρως δεσμευμένοι στο ελληνικό πρόγραμμα», υπογράμμισε.

Πηγή: in.gr

Όλη η επικαιρότητα