Ηλεία Πολιτισμός

DOC… ματιά στην ιστορία της Αμαλιάδας!

Ακούστε το άρθρο

Στο πλαίσιο του 22ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας

Σε κινηματογραφικό εργαστήριο ντοκιμαντέρ συμμετέχουν οι μαθητές και μαθήτριες του 3ου Γυμνασίου Αμαλιάδας, στο πλαίσιο των δράσεων του 22ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας.

Το εργαστήριο περιλαμβάνει θεωρία και πράξη και θα ολοκληρωθεί με τη δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ με θέμα: «Ραδιοφωνικός σταθμός Αμαλιάδας», του οποίου τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν και χθες το πρωί. Εκεί τους υποδέχτηκε ένας από τους στυλοβάτες της ελληνικής ραδιοφωνίας και ιδρυτής του Ραδιοφωνικού Σταθμού Αμαλιάδας κ. Σπύρος Μπεράτης.

Ο κ. Μπεράτης μίλησε για την προσπάθεια του να «στήσει» τον ραδιοφωνικό σταθμό, αλλά και για πολύ ενδιαφέρουσες ιστορίες, που μόνο αυτός ξέρει να αφηγείται με μοναδικό και γλαφυρό τρόπο…

Υπεύθυνος  του εργαστηρίου είναι ο σκηνοθέτης και οπερατέρ  κ. Νίκος Αναγνωστόπουλος.

Στο συγκεκριμένο εργαστήριο συμμετέχουν μαθητές της τρίτης και της δευτέρας τάξης του 3ου Γυμνασίου Αμαλιάδας, οι οποίοι δείχνουν ιδιαίτερο ζήλο στα γυρίσματα.

Έχουν αναλάβει να μάθουν και να καταγράψουν την ιστορία του Ραδιοφωνικού Σταθμού, μέσα από μαρτυρίες ανθρώπων της πόλης και αρχειακό υλικό.

Το εργαστήριο ντοκιμαντέρ είναι ένα σημαντικό και πολύτιμο μέσο, μη τυπικής εκπαίδευσης για τη δημιουργία κριτικής σκέψης, κοινωνικής  συνείδησης και ανάπτυξης της φαντασίας των μαθητών.

Κατά την διάρκεια του εργαστηρίου τα παιδιά μαθαίνουν την γλώσσα του κινηματογράφου, εξοικειώνονται με τις τεχνικές του και τις βασικές αρχές σκηνοθεσίας, μυούνται στα εκφραστικά του μέσα και καθοδηγούνται στη έρευνα του επιλεγμένου θέματος, καθώς και στη δημιουργία σεναριακού σχεδιάσματος που θα βοηθήσει στην οργάνωση των γυρισμάτων.

Κατανοούν και μοιράζονται τους ρόλους του κινηματογραφικού συνεργείου. Μετά από μια σειρά μικρών ασκήσεων με την κάμερα, ακολουθεί η διαδικασία των γυρισμάτων και η ταινία ολοκληρώνεται, μπαίνοντας στο τελικό στάδιο που είναι το μοντάζ.

Βασικοί στόχοι του προγράμματος είναι η εξοικείωση και η οικειοποίηση από τα παιδιά και τους νέους των εργαλείων της οπτικοακουστικής έκφρασης και δημιουργίας. Η κατάκτηση όχι μόνο ψηφιακού, οπτικοακουστικού και αισθητικού εγγραμματισμού και συνακόλουθα η αποκωδικοποίηση της γλώσσας της εικόνας, αλλά και η απόκτηση πολλαπλών εγγραμματισμών, όπως διαπολιτισμικός, κριτικός,  κλπ. Επίσης, η ανάπτυξη της φαντασίας, η ικανότητα στην ομαδική εργασία, η ανακάλυψη της ατομικής κλίσης, η απόκτηση δεξιοτήτων, η ανάπτυξη της ενσυναίσθησης  κλπ.

Η πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ έχει προγραμματιστεί για την 1η Δεκεμβρίου  στοCine – Cinema στην Αμαλιάδα, στο πλαίσιο της τελετής έναρξης του KIDS&DOCS.

Όλη η επικαιρότητα