Υγεία

Δοκιμή ορόσημο – συνδυασμός φαρμάκων ανοσοθεραπείας κατά του καρκίνου

Το 2022 θα είναι η χρονιά με τις περισσότερες θετικές ειδήσεις στον συγκεκριμένο τομέα.
Ακούστε το άρθρο

Ένα πολύ θετικό μήνυμα σε καρκινοπαθείς ότι ένας νέος συνδυασμός φαρμάκων ανοσοθεραπείας εφαρμόζεται με πολύ καλά αποτελέσματα στέλνουν οι επιστήμονες από το Λονδίνο.

Η νέα θεραπεία για τον καρκίνο μπορεί να εξαλείψει τους όγκους σε ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο του εγκεφάλου και του τραχήλου σε τελικό στάδιο, όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες. Ένα “κοκτέιλ” φαρμάκων αξιοποίησε το ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών για να σκοτώσει τα δικά του καρκινικά κύτταρα και προκάλεσε «μια θετική τάση επιβίωσης», σύμφωνα με ερευνητές του Ινστιτούτου Ερευνών για τον καρκίνο (ICR), του Λονδίνου και το ίδρυμα  Royal Marsden NHS. Πρόκειται για συνδυασμό των φαρμάκων nivolumab και ipilimumab, που είχε ως αποτέλεσμα μείωση του μεγέθους των όγκων.

«Όταν είσαι καρκινοπαθής πιάνεσαι από κάθε ελπίδα,» σημειώνει η Κική Σονίδου, πρόεδρος του συλλόγου Ελλήνων Γιατρών Ηνωμένου Βασιλείου. «Η χημειοθεραπεία παραμένει στο βασικό οπλοστάσιο των γιατρών, αλλά προστίθενται τα νέα φάρμακα, που είναι συνδυασμός γνωστών ουσιών, με προοπτικές που αυξάνουν το προσδόκιμο ζωής και προσφέρουν ποιοτική ζωή στον ασθενή».

Ήδη οι επιστήμονες ξεκίνησαν μια νέα δοκιμή. Μελετούν αν ένα υπάρχον φάρμακο, το ταλαζοπαρίμπ (talazoparib), μπορεί να προσφέρει μια νέα θεραπεία σε γυναίκες με ανίατο καρκίνο του μαστού. Ο δευτερογενής καρκίνος του μαστού, εμφανίζεται όταν ο καρκίνος έχει κάνει μετάσταση από το μαστό στον εγκέφαλο, όπου γίνεται ανίατος. Οι ειδικοί από το Πανεπιστήμιο RCSI στο Δουβλίνο θα χρησιμοποιήσουν όγκους και καρκινικά κύτταρα του μαστού που δώρισαν ασθενείς για να δουν στο εργαστήριο αν το ταλαζοπαρίμπ είναι αποτελεσματικό στη θεραπεία του δευτερογενούς καρκίνου του μαστού στον εγκέφαλο. Περαιτέρω δοκιμές θα εξετάσουν το φάρμακο σε ποντίκια.

Το 2022 θα είναι η χρονιά με τις περισσότερες θετικές ειδήσεις στον συγκεκριμένο τομέα.

Μια «επανάσταση» στη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη χαιρετίστηκε στη Σκωτία μετά την έγκριση ενός νέου φαρμάκου, του olaparib, για άνδρες με προχωρημένο καρκίνο του προστάτη που έχουν ορισμένες γενετικές μεταλλάξεις και δεν ανταποκρίνονται πλέον σε φάρμακα όπως το abiraterone και το enzalutamide.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες  το olaparib μπορεί να καθυστερήσει την ανάγκη για χημειοθεραπεία και  παρατείνει την επιβίωση.

Πηγή: ertnews

Όλη η επικαιρότητα