Κόσμος

Δολοφονία Τάιρ Νίκολς: Τι αποκαλύπτει η ανάλυση των βίντεο – Τα καίρια ερωτήματα και το χρονικό

Ο 29χρονος δέχτηκε αδιανόητη βία κατά τη διάρκεια της σύλληψής του την 7η Ιανουαρίου, παρότι σε κανένα από τα βίντεο δεν φαίνεται να αντιστέκεται στις αστυνομικές δυνάμεις.
Ακούστε το άρθρο

Ξυλοκοπήθηκε άγρια, φώναζε σπαρακτικά για την μητέρα του και το ασθενοφόρο έφτασε με 23 λεπτά καθυστέρηση: αυτά είναι ορισμένα από τα όσα δραματικά αποκαλύπτονται από την ανάλυση των βίντεο για τη δολοφονία του Τάιρ Νίκολς από αστυνομικούς στο Μέμφις του Τενεσί.

Για ακόμη μια φορά, η αμερικανική κοινωνία βρίσκεται σε αναταραχή μετά από το θάνατο ενός μαύρου πολίτη από τα χέρια αστυνομικών -και μάλιστα μετά από έλεγχο για παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, που δεν έχει καν στοιχειοθετηθεί.

Ο 29χρονος δέχτηκε αδιανόητη βία κατά τη διάρκεια της σύλληψής του την 7η Ιανουαρίου, παρότι σε κανένα από τα βίντεο δεν φαίνεται να αντιστέκεται στις αστυνομικές δυνάμεις.

Ο ίδιος παρακαλούσε τους αστυνομικούς να τον αφήσουν να πάει στο σπίτι του, που ήταν μερικά μόλις μέτρα από το σημείο όπου τον σταμάτησαν οι αστυνομικοί.

Η «απάντηση» ήταν κλωτσιές, μπουνιές και σπρέι πιπεριού.

Μετά από τα χτυπήματα που δέχτηκε, οι αστυνομικοί αγνοούσαν τον 29χρονο, ο οποίος κειτόταν ακίνητος.

Σύμφωνα με το CNNi, τα βίντεο που δόθηκαν στη δημοσιότητα προέρχονται από κάμερες που φορούσαν οι αστυνομικοί αλλά και κάμερα ασφαλείας των Αρχών, που βρισκόταν τοποθετημένη σε στύλο.

Αυτό που έχει σοκάρει περισσότερο την αμερικανική κοινωνία, όμως, είναι το γεγονός ότι ο άτυχος Τάιρ Νίκολς δολοφονήθηκε από μαύρους αστυνομικούς.

Η δήλωση της μητέρας του Νίκολς, RowVaughn Wells, ήταν χαρακτηριστική:

«Θέλω να πω στους πέντε αστυνομικούς που δολοφόνησαν το γιο μου, ότι ντροπιάσατε και τις δικές σας οικογένειες».

Ο 29χρονος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με καθυστέρηση και υπέκυψε στα τραύματά του τρεις ημέρες αργότερα.

Τι δείχνει η ανάλυση των βίντεο

«Αυτό που βλέπετε είναι έναν σημαντικό αριθμό αστυνομικών να αποτυγχάνουν να χρησιμοποιήσουν τακτικές σύλληψης και ελέγχου και να προσπαθούν να “επανορθώσουν” υιοθετώντας βάναυσες πρακτικές» λέει ο επικεφαλής αναλυτής αστυνομικών θεμάτων του CNNi, Τζον Μίλερ.

Αρκετοί αναλυτές, που είδαν τα πλάνα, αναφέρουν πως αρκετές ενέργειες των αστυνομικών προκαλούν ανησυχία.

Εγείρονται, επίσης, και σοβαρά ερωτήματα, που μένουν να απαντηθούν.

Το πιο σημαντικό εξ αυτών, είναι για ποιο λόγο σταμάτησαν το όχημα του Νίκολς οι αστυνομικοί.

Η αστυνομία του Μέμφις είχε ανακοινώσει προ ημερών ότι ενημερώθηκαν για έλεγχο μετά από παράβαση του ΚΟΚ, ωστόσο η επικεφαλής της αστυνομίας Σέρελιν Ντέιβις δήλωσε στο CNNi την Παρασκευή (27/1) ότι προσώρας δεν έχουν καταφέρει να στοιχειοθετήσουν τον εν λόγω ισχυρισμό.

Τα βίντεο δεν απαντούν, επίσης, στο ερώτημα γιατί χρησιμοποιήθηκε τέτοια βία κατά του Νίκολς, ο οποίος σε κανένα σημείο δεν φαίνεται να αντιστέκεται.

Και γιατί αποφασίστηκε να τον κυνηγήσουν, όταν εκείνος προσπάθησε να διαφύγει πεζός μετά από τον πρώτο ξυλοδαρμό.

Τι δείχνουν τα βίντεο

Μπορεί να υπάρχουν ακόμη αρκετά «θολά» σημεία, ωστόσο τα βίντεο δείχνουν ξεκάθαρα πόσο βίαιη ήταν η σύλληψη του 29χρονου.

• Οι αστυνομικοί απειλούν πολλές φορές τον Νίκολς με χρήση βίας, παρότι αυτός φαίνεται να υπακούει στις εντολές τους ή να είναι ήδη στο έδαφος.
• Κάμερα που φορούσε αστυνομικός τον δείχνει να βγαίνει από το περιπολικό, τραβώντας το όπλο του, και να φωνάζει στον 29χρονο να βγει από το όχημά του. «Δεν έκανα τίποτα» ακούγεται να λέει ο Νίκολς, και λίγη ώρα αργότερα: «Εντάξει, είμαι στο έδαφος». Ο αστυνομικός συνεχίζει να του φωνάζει και να τον καθυβρίζει. «Προσπαθώ απλά να πάω στο σπίτι μου» απαντάει εκείνος. Οι αστυνομικοί συνεχίζουν να φωνάζουν στον 29χρονο, ο οποίος απαντά ξανά ότι είναι ήδη στο έδαφος. Στη συνέχεια, τρέπεται σε φυγή, όταν βλέπει πως ένας αστυνομικός βγάζει το τέιζερ του.
• Όταν οι αστυνομικοί βρίσκουν ξανά τον Νίκολς, ένας αστυνομικός βγάλει το γκλομπ του και αρχίζει να ξυλοκοπά τον Νίκολς, ο οποίος δεν αντιστέκεται. Ένας άλλος αστυνομικός λέει «θέλεις να σε ψεκάσουμε πάλι;» (σ.σ. με σπρέι πιπεριού), την ώρα που ο 29χρονος είναι στο έδαφος και φωνάζει τη μητέρα του.

Οι αστυνομικοί τον χτύπησαν τουλάχιστον εννιά φορές σε λιγότερο από τέσσερα λεπτά
Βίντεο ασφαλείας από την περιοχή δείχνει τους αστυνομικούς να τον χτυπούν απρόκλητα τουλάχιστον εννέα φορές.

«Το βίντεο από την κάμερα ασφαλείας είναι αυτό που πραγματικά δικαιολογεί τις κατηγορίες εναντίον τους» λέει ο πρώην επίτροπος της αστυνομίας της Φιλαδέλφειας Τσαρλς Ράμσεϊ, μιλώντας στο CNNi.

«Κανένας δεν εκπαιδεύεται για αυτό. Αυτοί οι τύποι ενεργούν τόσο έξω από τα φυσιολογικά πλαίσια που… πραγματικά δεν μπορείς να το εξηγήσεις… Ένας αστυνομικός τον κλώτσησε τόσο δυνατά που τον βλέπουμε μετά να κουτσαίνει…» τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Στα πλάνα, ένας αστυνομικός ρίχνει τον Νίκολς στο έδαφος με μια κλωτσιά στο πόδι ή το γόνατο.

Στη συνέχεια, κάποιος τραβά τον 29χρονο από τους ώμους για να σηκωθεί και δέχεται άλλες δύο κλωτσιές στο πρόσωπο.

Λίγη ώρα αργότερα, δέχεται χτύπημα στην πλάτη με φακό.

Μόλις μερικά δευτερόλεπτα αργότερα δέχεται και άλλο πλήγμα.

Τον τραβούν σε όρθια θέση και στη συνέχεια αστυνομικοί τον χτυπούν και πάλι στο πρόσωπο, την ώρα που άλλοι συνάδελφοί τους κρατούν τα χέρια του ακινητοποιημένα πίσω από την πλάτη του.

Ο 29χρονος πέφτει στο έδαφος. Και λιγότερο από ένα λεπτό αργότερα, δέχεται κλωτσιά από αστυνομικό.

Προσοχή! Σκληρές εικόνες

Κανένας δεν τον βοήθησε

Όταν πια τελείωσε η βίαιη επίθεση εναντίον του, ο Νίκολς μένει ξαπλωμένος ανάσκελα στο οδόστρωμα.

Οι αστυνομικοί τον τραβούν και τον βάζουν να καθίσει με την πλάτη ακουμπισμένη πάνω σε ένα περιπολικό.

Και στη συνέχεια, οι δολοφόνοι του τον αγνοούν επιδεικτικά ενώ συζητούν μεταξύ τους, λέγοντας ότι δύο εξ αυτών του έριξαν σπρέι πιπεριού και άλλος ένας τον χτύπησε με τέιζερ.

«Κανένας δεν κάνει τίποτα για να τον βοηθήσει…» λέει ο πρώην επικεφαλής της αστυνομίας της Νέας Υόρκης, Ντάριν Πόρσερ.

Τραυματιοφορείς φτάνουν στο σημείο περίπου 10 λεπτά μετά την έναρξη της επίθεσης ενώ το ασθενοφόρο 23 λεπτά αργότερα.

«Είναι πραγματικά φρικτό θέαμα» λέει ο Δρ. Σάντζεϊ Γκούπτα, επικεφαλής ιατρικών θεμάτων στο CNNi.

Ο ίδιος εξηγεί πως ο νεαρός δέχτηκε πολλά χτυπήματα, που προκάλεσαν αρκετά τραύματα.

«Είδατε τα χτυπήματα στο κεφάλι, τις μπουνιές στο πρόσωπο, αυτά είναι πολύ ανησυχητικά» τόνισε ο ίδιος, αναφέροντας παράλληλα πως σε τέτοιες περιπτώσεις εμφανίζεται συχνά οίδημα στον εγκέφαλο και ενδεχομένως να παρουσιαστεί εσωτερική αιμορραγία.

Και σε αυτές τις περιπτώσεις η ταχύτατη αντιμετώπιση των τραυμάτων είναι ιδιαίτερα σημαντική.

«Φαινόταν σαν να μιλάει σε κάποιο σημείο αλλά είναι εμφανές ότι η κατάστασή του χειροτέρευε (…). Είναι απλά ξαπλωμένος εκεί, είναι σαφές ότι βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση σε αυτό το σημείο».

Οι τραυματιοφορείς που έφτασαν στο σημείο πρώτοι δεν είχαν τον κατάλληλο εξοπλισμό για να βοηθήσουν με τέτοιου είδους τραύματα, όπως δήλωσε ο Δρ. Κένταλ Βον Κράουνς, επικεφαλής της ιατροδικαστικής υπηρεσίας της κομητείας Τάραντ, στο Τέξας.

Όπως εξηγεί ο ίδιος, οι τραυματιοφορείς θα έπρεπε να μεταφέρουν τον 29χρονο στο νοσοκομείο το συντομότερο δυνατό για να υποβληθεί σε επείγουσα επέμβαση ή και μετάγγιση αίματος, το ταχύτερο δυνατό.

«Μιλάμε για λεπτά» ανέφερε, και συμπλήρωσε:

«Πραγματικά θα έπρεπε να δεχτεί βοήθεια αμέσως».

Κανένας δεν επενέβη

Ο πρώην επικεφαλής της αστυνομίας της Νέας Υόρκης, Ντάριν Πόρσερ υπογράμμισε, επίσης, ότι εκτός από την αδικαιολόγητη βία, ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι ότι δεν επενέβη και κανένας άλλος αστυνομικός.

«Κανένας δεν ήταν πρόθυμος να πει σταματήστε» τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Βάσει των πολιτικών του αστυνομικού τμήματος του Μέμφις, οι αστυνομικοί έχουν χρέος να επεμβαίνουν σε τέτοιες περιπτώσεις.

«Οποιοδήποτε μέλος του σώματος βλέπει κάποιο άλλο μέλος του σώματος να συμμετέχει σε επικίνδυνες ή εγκληματικές πράξεις ή βία εναντίον προσώπου πρέπει να προχωρήσει σε λελογισμένες ενέργειες και να παρέμβει» τονίζεται χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα της αστυνομίας.

Το χρονικό

20:24: Κάμερα που φορούσε αστυνομικός δείχνει την πρώτη επαφή με τον Νίκολς. Αρκετοί αστυνομικοί πλησιάζουν το όχημά του, τραβώντας τα όπλα τους, και τού φωνάζουν να βγει από το αυτοκίνητο. Μάλιστα, ένας εκ των αστυνομικών απειλεί τον 29χρονο ότι θα του «τινάξει τα μυαλά» στον αέρα. Οι αστυνομικοί τραβούν τον Νίκολς στο έδαφος, φωνάζοντας και απειλώντας ότι θα τον χτυπήσουν με όπλα τέιζερ.

«Προσπαθώ απλά να πάω σπίτι μου. Δεν κάνω τίποτα» λέει ο Νίκολς.

20:25: Ένας αστυνομικός ρίχνει σπρέι πιπεριού στο πρόσωπο του Νίκολς. Ο 29χρονος σηκώνεται όρθιος και αρχίζει να τρέχει από το σημείο. Ένας άλλος αστυνομικός επιχειρεί να τον χτυπήσει με τέιζερ, ωστόσο δεν βρίσκει στόχο. Επτά λεπτά αργότερα, μια ομάδα αστυνομικών λένε μέσω του ασυρμάτου ότι βλέπουν τον Νίκολς και ανακοινώνουν πως αρχίζουν να τον καταδιώκουν.

20:32: Κάμερα που φοράει αστυνομικός δείχνει δύο συναδέλφους του να έχουν πέσει πάνω από το Νίκολς. Ο νεαρός προσπαθεί να μιλήσει αλλά ένας αστυνομικός του λέει να σκάσει. Αστυνομικοί συνεχίζουν να χτυπούν και να ρίχνουν σπρέι πιπεριού στον Νίκολς, ο οποίος προσπαθεί να τους απωθήσει. Τού φωνάζουν να τους δώσει τα χέρια του. «Μαμά» φωνάζει ξανά και ξανά ο 29χρονος.

20:34: Ένας αστυνομικός ακούγεται να λέει σε έναν άλλο «πρόσεχε». Στη συνέχεια βγάζει το γκλομπ του και φωνάζει ότι θα τον χτυπήσει. «Δώσε μου τα γαμ@@@@@ χέρια σου». Αστυνομική κάμερα που είναι τοποθετημένη σε στύλο καταγράφει τα όσα συνέβησαν στη συνέχεια: ο αστυνομικός χτυπά αρκετές φορές με το κλομπ του ενώ ο 29χρονος προσπαθούσε να σταθεί στα πόδια του. Τα πλάνα δείχνουν τους αστυνομικούς να ρίχνουν ξανά τον Νίκολς στο έδαφος, ρίχνοντάς του γροθιές στο πρόσωπο. Ο Νίκολς γονατίζει. Δύο αστυνομικοί πέφτουν από πάνω του ενώ εκείνος έχει πλέον ξαπλώσει στο έδαφος.

20:36: Στο σημείο φτάνουν και άλλοι αστυνομικοί. Δύο εξ αυτών κλωτσούν τον Νίκολς. Ένα λεπτό αργότερα, οι αστυνομικοί απομακρύνονται από τον 29χρονο, ο οποίος παραμένει στο έδαφος, με τα χέρια του δεμένα πίσω από την πλάτη του. Κατά διαστήματα, ο 29χρονος κινείται.

20:38: Οι αστυνομικοί σέρνουν τον Νίκολς και ακουμπούν την πλάτη του στο περιπολικό. Κοιτούν γύρω – γύρω με τους φακούς τους. Δύο αστυνομικοί αλληλοσυγχαίρονται με μια χαρακτηριστική χειρονομία. Ο Νίκολς πέφτει στο πλάι.

20:41: Στο σημείο φτάνουν δύο τραυματιοφορείς. Ένας ακούγεται να λέει: «Θα πάρει λίγη ώρα για να φτάσει το ασθενοφόρο». Μεσολάβησαν 21 λεπτά από την ώρα που έφτασαν οι τραυματιοφορείς μέχρι να μπει στο πλάνο το ασθενοφόρο, στις 21:02.

Όλη η επικαιρότητα