Αχαϊα Ελλάδα

Δολοφονία Τζωρτζίνας: Καταθέτει ο διευθυντής της ΜΕΘ Παίδων του Ρίου – Έρχονται εξελίξεις με το τάμπλετ

Την ώρα που ... φουντώνουν οι φήμες για την επιθυμία της Ρούλας Πισπιριγκου να προχωρήσει μέσω των συνηγόρων της σε αίτηση αποφυλάκισης η δικαστική λειτουργός ξεκινά να ξετυλίγει το κουβάρι της ιστορίας.
Ακούστε το άρθρο

Με την κατάθεση του εντατικολόγου και διευθυντή της ΜΕΘ Παίδων στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών, Ανδρέα Ηλιάδη, θα συνεχιστεί σήμερα στις 11 το πρωί η κύρια ανάκριση που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη για την υπόθεση δολοφονίας της Τζωρτζίνας από τη μητέρα της, Ρούλα Πισπιρίγκου.

Όπως αναφέρει το cnn.gr, η κατάθεση του κ. Ηλιάδη θεωρείται κομβικής σημασίας για τη δικαστική έρευνα, καθώς είναι εκείνος που προσκόμισε στο Τμήμα Ανθρωποκτονιών τα βίντεο με την κλινική εικόνα της Τζωρτζίνας, η οποία είχε παραμείνει στη ΜΕΘ Παίδων του Ρίου επί 4 μήνες.

Για το λόγο αυτό η 18η τακτική ανακρίτρια Χριστίνα Σαλάππα, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης του Μάνου Δασκαλάκη, κάλεσε τον συγκεκριμένο μάρτυρα προκειμένου να «φωτίσει» με τις επιστημονικές γνώσεις του «σκοτεινές» πτυχές της υπόθεσης, καθώς ο ρόλος του υπήρξε καταλυτικός στην περίπτωση διάσωσης της Τζωρτζίνας, μετά την πρώτη ανακοπή που υπέστη στις 11 Απριλίου 2021 και η οποία την κατέστησε τετραπληγική στο Καραμανδάνειο νοσοκομείο.

Ο κ. Ηλιάδης θα καταθέσει στοιχεία για την ιατρική αντιμετώπιση του περιστατικού τους 4 μήνες που η Τζωρτζίνα παρέμεινε στη ΜΕΘ Παίδων του Ρίου, ενώ θα αναφερθεί στα βίντεο που προσκόμισε στο Τμήμα Ανθρωποκτονιών με την κλινική εικόνα της Τζωρτζίνας.

«Είχαμε ζητήσει από την μητέρα να καταγράφει την κλινική εικόνα της μικρής σε βίντεο. Δηλαδή τους σπασμούς της μικρής. Αυτή όμως επέλεξε να δείχνει το μόνιτορ. Εμείς μέσα από τα βίντεο πήραμε αυτό που θέλαμε, για να καταλάβουμε τι συμβαίνει», δήλωσε προ ημερών με νόημα ο κ. Ηλιάδης.

Στο πλευρό των γιατρών το υπουργείο Υγείας μετά τις καταγγελίες της 33χρονης

Την έντονη αντίδραση του ιατρικού κόσμου έχει προκαλέσει η υπερασπιστική γραμμή της Ρούλας Πισπιρίγκου που κατηγορείται για την ανθρωποκτονία από πρόθεση της 9χρονης Τζωρτζίνας. Η 33χρονη υποστηρίζει ότι δεν έδωσε η ίδια τη θανατηφόρο δόση κεταμίνης στην κόρη της και καταγγέλλει «ιατρικό λάθος», κατηγορώντας επί της ουσίας τους γιατρούς που προσπαθούσαν να κρατήσουν στην ζωή το παιδάκι. Γιατρός δεν θα μπορούσε να έχει χρησιμοποιήσει τέτοια δόση κεταμίνης στην Τζωρτζίνα, δήλωσε -μεταξύ άλλων- στο CNN Greece την Τετάρτη η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη να παρεμβαίνει σήμερα, Πέμπτη, για να ξεκαθαρίσει πως «θα κινηθούμε νομικά εναντίον της Ρούλας Πισπιρίγκου αν έχει συκοφαντήσει γιατρούς ή νοσηλευτές».

Στο «στόχαστρο» της κατηγορουμένης και των δικηγόρων της έχουν βρεθεί κατά κύριο λόγο οι γιατροί του «Παίδων», όπου νοσηλευόταν η Τζωρτζίνα τις τελευταίες ημέρες της ζωής της, ωστόσο η Ρούλα Πισπιρίγκου έχει στρέψει τα «βέλη» της και κατά άλλων γιατρών για τη νοσηλεία και την κατάληξη της Μαλένας.

Υπενθυμίζεται ότι οι υποθέσεις θανάτου της 3,5 χρονών Μαλένας και της 6 μηνών Ίριδας ερευνώνται από το Τμήμα Ανθρωποκτονιών έπειτα από εισαγγελική εντολή, καθώς υπάρχουν υποψίες ότι ούτε εκείνοι οφείλονται σε φυσικά αίτια.

Ειδικά όμως για την Τζωρτζίνα, η δικογραφία είναι αποκαλυπτική, τα στοιχεία αφθονούν και η υπόθεση είναι «δεμένη» όπως λένε οι αξιωματικοί της αστυνομίας και εκ των πραγμάτων φαίνεται να συμφωνούν ανακρίτρια και εισαγγελέας που διέταξαν την προφυλάκιση της 33χρονης μετά την απολογία της.

Στο θρίλερ με το ερώτημα της χορήγησης της ουσίας της κεταμίνης, και για το αν η εν λόγω φαρμακευτική ουσία υπάρχει διαθέσιμη στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», έδωσε η πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στο CNN Greece.

Καταρρίπτοντας την υπερασπιστική γραμμή Πισπιρίγκου, η κυρία Παγώνη ξεκαθάρισε πως η εν λόγω ουσία «δεν μπορεί να υπάρχει στο τμήμα που ήταν το παιδί» και ότι «κανένας γιατρός δεν χρησιμοποίησε αυτές τις δόσεις» που αναφέρονται, καθώς «σε αυτές τις υψηλές δόσεις επέρχεται θάνατος»,

Σημειώνει ακόμα πως ό,τι έχει συμβεί και ό,τι έχει χορηγηθεί από τους γιατρούς είναι καταγεγραμμένο στα βιβλία του νοσοκομείου. Σύμφωνα μάλιστα με την κυρία Παγώνη, «οι γιατροί βοήθησαν πάρα πολύ σε αυτή την ιστορία».

Κατόπιν της αντίδρασης αυτής εκ μέρους της προέδρου των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας-Πειραιά, ήταν η σειρά του υπουργείου Υγείας να ξεκαθαρίσει ότι βρίσκεται στο πλευρό του ιατρικού προσωπικού.

Όπως είπε στον Realfm 97,8 ο κ. Πλεύρης όταν ρωτήθηκε για την απολογία της 33χρονης κατηγορουμένης και τις φερόμενες αναφορές στις ευθύνες σε ιατρικό προσωπικό για τον θάνατο της 9χρονης:

«Εγώ ως νομικός σέβομαι το υπερασπιστικό δικαίωμα του κάθε ανθρώπου που είναι κατηγορούμενος ό,τι κι αν έχει κάνει. Δεν θα επιτρέψω όμως στο όνομα καμίας υπερασπιστικής γραμμής να θίγονται γιατροί, νοσηλευτές και νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Επειδή έχω ακούσει τις αναφορές που γίνονται τις δημοσιογραφικές, άμεσα θα αναζητήσουμε με τον νόμιμο τρόπο να δούμε τι έχει ειπωθεί και αν έχουν ειπωθεί αυτά που περιγράφονται και ακούμε θα κινηθούμε νομικά εναντίον της κατηγορουμένης γιατί δεν έχει δικαίωμα να συκοφαντεί γιατρούς» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης.

«Το τι έχει πράξει θα το βρει η δικαιοσύνη. Είναι κάτι που μας έχει σοκάρει όλους, από εκεί και πέρα όποια ευθύνη έχει αν προσπαθήσει να την μεταφέρει με ψευδείς κατηγορίες σε βάρος γιατρών, νοσηλευτών και νοσοκομείου δεν θα μείνουμε απαθείς. Θα κινηθούμε με τις νομικές διαδικασίες διότι επιτέλους δεν μπορούν να θίγονται και απλώς να παρακολουθούμε. Ήδη σας λέω έχω δώσει την εντολή προκειμένου να συλλεγούν τα στοιχεία, γιατί η ανάκριση έχει μια μυστικότητα και πρέπει με νόμιμο τρόπο να παραλάβουμε τι έχει ειπωθεί σε βάρος του νοσοκομείου και αν έχουν ειπωθεί αυτά που επιβεβαιώνονται από τις δημοσιογραφικές πηγές, θα κινηθούμε νομικά εναντίον της κατηγορουμένης. Θα λογοδοτήσει όχι μόνο για τις τυχόν απεχθείς πράξεις που κατηγορείται αλλά και για συκοφαντίες σε βάρος γιατρών και νοσηλευτών» πρόσθεσε.

Το νοσοκομείο Παίδων από την πλευρά του έχει αντικρούσει τους ισχυρισμούς της 33χρονης σχετικά με το «ιατρικό λάθος» στη χορήγηση κεταμίνης στην 9χρονη Τζωρτζίνα.

Σε δήλωση που έκανε το μεσημέρι της Δευτέρας, ο διοικητής του νοσοκομείου Παίδων Εμανουήλ Παπασάββας ξεκαθάρισε ότι στο νοσοκομείο δεν υπάρχει κεταμίνη σε καμία μορφή, καθώς και πως ουδέποτε χορηγήθηκε η ουσία αυτή από γιατρούς στην 9χρονη Τζωρτζίνα.

Άφιξη στις φυλακές Κορυδαλλού της κατηγορούμενης για την δολοφονία της 9χρονης κόρης της, Ρούλα Πισπιρίγκου, Αθήνα, 5 Απριλίου 2022.

Δεν αποκλείεται ακόμα και εντός της ημέρας να υπάρξουν εξελίξεις σχετικά με την ανάσυρση του τάμπλετ από τον τάφο της Τζωρτζίνας μετά τη χθεσινή κατάθεση του Μάνου Δασκαλάκη ο οποίος βεβαίωσε στην ανακρίτρια ότι το παιδί του τάφηκε με αυτό μετά από επιθυμία της μητέρας του.

Παράλληλα, όπως αναφέρει το in.gr, η ανακρίτρια αναμένει και τις απαντήσεις από τα εγκληματολογικά για τις οκτώ συσκευές κινητών της Ρούλας Πισπιρίγκου που κατασχέθηκαν μετά από δική της εντολή στο σπίτι της στην Πάτρα.

Όλη η επικαιρότητα