Κόσμος

Δολοφόνησαν εν ψυχρώ την ακτιβίστρια Μαριέλε Φράνκο

Ακούστε το άρθρο

Τεράστιο είναι το σοκ που έχει προκαλέσει στη Βραζιλία η εν ψυχρώ δολοφονία της ακτιβίστριας Μαριέλε Φράνκο με χιλιάδες πολίτες να διαδηλώνουν, ζητώντας δικαίωση για τον θάνατο της.

Ήταν δημοτική σύμβουλος και από τα πιο προβεβλημένα μέλη του κινήματος για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βραζιλία.

Η Μαριέλε Φράνκο, ο οδηγός της και ένας δημοσιογράφος βρίσκονταν στο αυτοκίνητο της δημοτικής συμβούλου όταν δύο άγνωστοι άνδρες «γάζωσαν» το όχημα με πυροβόλα όπλα με αποτέλεσμα να σκοτωθεί η Φράνκο και ο οδηγός της, ενώ ο δημοσιογράφος είναι τραυματίας.

Εξαιτίας της κλιμακούμενης βίας στην πόλη, το Ρίο ντε Ζανέιρο, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Βραζιλίας τέθηκε υπό τον έλεγχο της στρατιωτικής αστυνομίας.

Μόλις μία μέρα πριν, με ανάρτησή της στο Twitter, η Μαριέλε Φράνκο είχε ασκήσει κριτική για την κατάσταση στην πόλη, αμφισβητώντας τη δράση της αστυνομίας.

«Ακόμη μία δολοφονία νέου ανθρώπου. Πόσους ακόμη νεκρούς πρέπει να μετρήσουμε μέχρι ο πόλεμος αυτός να φτάσει στο τέλος του;».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπευθύνου για τη Δημόσιο Ασφάλεια στην πόλη, Ρίτσαρντ Νούνιες, θα πραγματοποιηθεί «πλήρης έρευνα της δολοφονίας» της Φράνκο και του οδηγού της, ενώ στις έρευνες θα συμμετάσχει και η ομοσπονδιακή αστυνομία.

Η 38χρονη Φράνκο είχε γεννηθεί και μεγαλώσει στη Φαβέλα ντε Μαρέ, μία από τις πλέον φτωχές κοινότητες της πόλης και ανήκε στη γένια των ακτιβιστών που ύψωσαν τη φωνή τους για τα προβλήματα των συμπολιτών τους και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είχε εκλεγεί δημοτική σύμβουλος το 2016 και θεωρούνταν ο φύλακας άγγελος των φτωχών.

Πηγή: eleftherostypos.gr

Όλη η επικαιρότητα