Ελλάδα

ΔΟΜ: Υπό την αποκλειστική ευθύνη του υπ. Μετανάστευσης ξενοδοχεία και δομές στην ενδοχώρα

Ακούστε το άρθρο

«Υπό την αποκλειστική ευθύνη του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, συμπεριλαμβανομένων των ζητημάτων ασφαλείας» είναι τόσο τα ξενοδοχεία όσο και οι δομές φιλοξενίας στην ενδοχώρα, διευκρινίζει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης σε ανακοίνωσή του.

Απαντώντας σε δημοσιεύματα σχετικά με τη λειτουργία του ξενοδοχείου στο Κρανίδι, αλλά και τις μετακινήσεις των αιτούντων άσυλο, ο διεθνής οργανισμός επισημαίνει ότι «ο ΔΟΜ δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνος για παράτυπες πράξεις που πιθανώς να διαπράξουν οι φιλοξενούμενοι μετανάστες και δεν ελέγχει τις μεταφορές του πληθυσμού από και προς τις συγκεκριμένες δομές, οι οποίες και ενεργοποιούνται κατόπιν απόφασης του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου».

Επίσης, σημειώνει ότι «κατόπιν συμφωνίας, η ελληνική κυβέρνηση έχει ζητήσει από τον ΔΟΜ την παροχή συγκεκριμένων υποστηρικτικών υπηρεσιών διαχείρισης των δομών, μέσω του προσωπικού του Οργανισμού που εργάζεται πέντε ημέρες την εβδομάδα, στο πλαίσιο των εργάσιμων ωρών».

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης παρέχει υπηρεσίες σε 30 ανοιχτές δομές φιλοξενίας στην ενδοχώρα, όπου διαμένουν 25.000 αιτούντες άσυλο, και σε 55 ξενοδοχεία, όπου διαβιούν 6.000 αιτούντες άσυλο.

Στην ανακοίνωσή του ο οργανισμός δηλώνει «έτοιμος να παρέχει και επιπλέον υποστήριξη όπου και όποτε κριθεί αναγκαίο, πάντα σε συνεργασία και κατόπιν αιτήματος των ελληνικών αρχών, ως μέρος των Ηνωμένων Εθνών».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Όλη η επικαιρότητα