Ηλεία

Δωρεάν κρατική αρωγή στους σεισμόπληκτους: Πότε θα έρθει η πρώτη ευκαιρία;…

17210_ph1.jpg

ΤΑΣ ΠΥΡΓΟΥ: Οι οφειλές είναι γύρω στα 2,5 εκ.

Με την πρώτη ευκαιρία ? χωρίς πάντως να προσδιορίσει πότε θα έλθει ? θα δοθούν τα εναπομείναντα χρήματα από το κράτος στους δικαιούχους σεισμόπληκτους ως κρατική αρωγή.

Την πιο πάνω απάντηση έδωσε ο αν. υπουργός Ανάπτυξης Σταυρ. Καλογιάννης στη βουλή σε ερώτηση που έκανε ο βουλευτής Ανδρέας Μαρίνος.

Ο κ. Καλογιάννης αναφερόμενος στα γενικά στοιχεία, είπε ότι ο αρχικός προϋπολογισμός για την δωρεάν κρατική αρωγή ήταν 125 εκ. και στη συνέχεια αυξήθηκε στα 139,6 εκ. Από αυτά δόθηκαν 138,16 εκ. και στο νομό Ηλείας αντιστοιχούσαν 47,48 εκ. ευρώ. Το υπόλοιπο ήταν 1.460.000 ευρώ και από αυτά δόθηκαν στις 30 Ιανουαρίου 2013 οι 800.000 ενώ απομένουν να δοθούν 600.000.

Βέβαια το θέμα δεν είναι στα ανωτέρω ποσά αλλά στα υπόλοιπα τα οποία ? όπως είπε και ο υφυπουργός- είναι κοστολογημένα. Πρόκειται δηλ. για τις τελευταίες αυτοψίες των μηχανικών του ΤΑΣ οι οποίες όμως έχουν «παγώσει» από οκταμήνου μετά την εγκύκλιο που είχε στείλει το υπουργείο στο ΤΑΣ με την οποία ζητούσε να μην βεβαιώνονται άλλα χρέη του δημοσίου προφανώς για να μην υπολογιστούν από την «Τρόικα».

Το ποσό αυτό ανέρχεται στα 4,7 εκ. από τα οποία ? όπως μας είπε ο προϊστάμενος του ΤΑΣ Πύργου Παν. Βεργέτης ? τα 2,5 εκ. περίπου αντιστοιχούν στους σεισμόπληκτους του νομού Ηλείας.

Πάντως, ως θετικό κρίνεται το γεγονός ότι ο αν. υπουργός αναγνώρισε αυτή την οφειλή και δεσμεύτηκε για την πληρωμή της από το κράτος.

Υπενθυμίζουμε ότι για το θέμα αυτό είχε προκληθεί αναστάτωση τον περ. Νοέμβριο κατά την κατάθεση του κρατικού προϋπολογισμού στη βουλή, όταν διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε κωδικός για τους σεισμόπληκτους.

«Ρs»

Όλη η επικαιρότητα