Αγροτικά Ηλεία

«Δώρο» 5 λεπτά για τους σταφιδοπαραγωγούς από την Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας

«Δωράκι» για τους σταφιδοπαραγωγούς- μέλη της επεφύλασσε η Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας, παράλληλα όμως ‘χτυπά καμπανάκι’ για τους υπόλοιπους παραγωγούς που βρίσκονται εκτός Ομάδας, καθώς οι διεκδικήσεις και η επίλυση προβλημάτων μπορούν να γίνουν μόνο μέσα από μία ισχυρή Οργάνωση.

Όπως ανακοινώθηκε χθες από τον πρόεδρο της Ομάδας Παραγωγών κ. Χρήστο Βαλιανάτο, οι σταφιδοπαραγωγοί που παρέδωσαν την Κορινθιακή σταφίδα για το έτος 2016, θα λάβουν ένα επιπλέον μπόνους της τάξεως των 5 λεπτών.

Στα 95 λεπτά η τιμή

Πιο συγκεκριμένα, οι παραγωγοί είχαν λάβει ως αρχική τιμή τα 90 λεπτά το κιλό και με τα επιπλέον χρήματα η τιμή διαμορφώνεται τελικά στα 95 λεπτά το κιλό. Πρόκειται για χρήματα που θα διατεθούν από το ταμείο της Ομάδας, περίπου 40.000 ευρώ τα οποία θα μοιραστούν 264 παραγωγοί, οι οποίοι είχαν παραδώσει σταφίδα πέρυσι.

Αυτό που ζητά η Ομάδα από τους παραγωγούς, είναι όσοι τηρούν βιβλία εσόδων- εξόδων, να μεταβούν στην Ομάδα με το μπλοκ των τιμολογίων τους, προκειμένου να εκδοθεί το σχετικό τιμολόγιο και εντός του Ιουλίου να καταβληθούν τα χρήματα.

Πληρώνονται και τα πανιά

Επιπλέον, εντός της ερχόμενης εβδομάδα θα καταβληθεί στους παραγωγούς το 50% της αξίας των σταφιδοπάνων που είχαν διανεμηθεί το 2016 μέσα από το επιχειρησιακό πρόγραμμα. Πρόκειται για το χρηματικό ποσό των 20.000 ευρώ, το οποίο θα διανεμηθεί σε 100 παραγωγούς.

Ανακοινώθηκε επίσης ότι το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, θα κληθούν από την Ομάδα όσοι παραγωγοί έχουν δηλώσει για προμήθεια πανιών στο επιχειρησιακό πρόγραμμα του 2017, προκειμένου να τους παραδοθούν τα πανιά που δικαιούνται. Σχετικές αιτήσεις έχουν υποβάλει 130 παραγωγοί.

‘Μην τα περιμένουν όλα από την Ομάδα’

Τα παραπάνω είναι τα καλά νέα, γιατί από την πλευρά της Ομάδας υπάρχει δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι εδώ και καιρό έχει ξεκινήσει η προσπάθεια για την δημιουργία μίας ισχυρής Ομάδας που θα έχει υπό την σκέπη της όλους τους σταφιδοπαραγωγούς του νομού, η ανταπόκριση μέχρι σήμερα είναι μικρή.

Ο κ. Βαλιανάτος δεν μάσησε τα λόγια του και ανέφερε για το θέμα: «Η Ομάδα Παραγωγών τα τελευταία χρόνια ξεκίνησε μία μεγάλη προσπάθεια, μία εκστρατεία θα έλεγα, για να εγγράψει όλους τους σταφιδοπαραγωγούς του Νομού σε μία Ομάδα. Επειδή τα ψέματα τελείωσαν, καλούμε όλους τους σταφιδοπαραγωγούς μέχρι τις 20 Ιουλίου να κάνουν αίτηση εγγραφής, έτσι ώστε να ενισχυθεί η Ομάδα. Δεν είναι δυνατόν να παράγουμε 25.000 περίπου τόνους σταφίδας σε όλο το νομό και η Ομάδα παραγωγών να διακινεί μόνο τους 800 τόνους. Δηλαδή μόλις το 3% των ποσοτήτων της περιφέρειας. Δεν γίνεται υπό αυτές τις συνθήκες να περιμένουν οι παραγωγοί να κανονίσει η Ομάδα για την τιμή του προϊόντος, ούτε να επιλύσει τα θέματα του προϊόντος. Αυτό είναι ανήκουστο. Να ξεκαθαρίσουμε ότι η Ομάδα Παραγωγών ούτε υποδομές έχει, ούτε μπορεί να ανταποκριθεί έτσι. Εδώ διαλύθηκαν τα ‘μεγαθήρια’ που ήταν δίπλα μας, η ΕΑΣ Αμαλιάδας και η ΕΑΣ Γαστούνης και περιμένουν από την Ομάδα να ξεκαθαρίσει την τιμή και να δώσει λύσεις; Δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτό. Εμείς τους καλούμε όλους να εγγραφούν και να προχωρήσουμε όλοι μαζί».

Οι παραγωγοί έχουν το χρονικό περιθώριο μέχρι τις 20 Ιουλίου για τις εγγραφές τους και μπορούν μέχρι τότε να έρχονται σε επαφή με την Ομάδα για να συζητήσουν λεπτομερώς τις διαδικασίες αλλά και το σχεδιασμό που υπάρχει για το προϊόν της σταφίδας.

Όλη η επικαιρότητα