«Δώστε αίμα και κάντε τον κόσμο υγιέστερο» – Το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας του Εθελοντή Αιμοδότη

Share

«Δώστε αίμα και κάντε τον κόσμο υγιέστερο». Αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα που θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) για την Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη, που εορτάζεται στις 14 Ιουνίου.

Η ενημερωτική εκστρατεία του ΠΟΥ στοχεύει να υπογραμμιστεί η καθολική ανάγκη για ασφαλές αίμα στην παροχή υγειονομικής φροντίδας και στους ζωτικής σημασίας ρόλους που διαδραματίζουν οι εθελοντικές προσφορές αίματος για την επίτευξη του στόχου της υγειονομικής κάλυψης, παγκοσμίως, ώστε να διαμορφωθεί ένας υγιέστερος κόσμος. Ειδικότερα, η καμπάνια στοχεύει κυρίως: Να τιμήσει και να ευχαριστήσει τα άτομα που δίνουν αίμα συστηματικά και να ενθαρρύνει εκείνους που δεν έχουν ακόμη δωρίσει αίμα να ξεκινήσουν να προσφέρουν. Να τονίσει την ανάγκη για αδιάλειπτη εθελοντική προσφορά σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, να συμβάλλει στη διατήρηση επαρκών αποθεμάτων αίματος, καθώς και στην καθολική και έγκαιρη πρόσβαση σε ασφαλή μετάγγιση αίματος. Να εστιάσει την προσοχή στη συμβολή των δωρητών στην κοινότητα, ως κρίσιμο παράγοντα για τη βελτίωση της υγείας. Να καταδείξει την ανάγκη για καθολική πρόσβαση σε ασφαλή μετάγγιση αίματος και να συνηγορήσει σχετικά με το ρόλο της στην παροχή αποτελεσματικής υγειονομικής περίθαλψης και στην επίτευξη καθολικής υγειονομικής κάλυψης. Να ενισχύσει την υποστήριξη σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο μεταξύ των κυβερνήσεων εθνικών προγραμμάτων για το αίμα.

Ανάπτυξη δράσεων προσέλκυσης εθελοντών αιμοδοτών

Με απώτερο στόχο την κάλυψη των αναγκών της χώρας σε αίμα από 100% εθελοντικά προσφερόμενο αίμα και την εξάλειψη των δοτών συγγενικού περιβάλλοντος, που δυστυχώς δίνουν αίμα μόνο όταν υπάρχει ανάγκη για δικό τους άνθρωπο, κρίνεται απαραίτητη η ανάπτυξη δράσεων προσέλκυσης για την αύξηση εθελοντών αιμοδοτών.

Για την επίτευξη των ανωτέρω στόχων απαιτείται συνεχής ενεργοποίηση του προσωπικού των Υπηρεσιών Αιμοδοσίας της χώρας, αναφέρει το υπουργείο Υγείας. Σημειώνει ότι η ενημερωτική εκστρατεία και οι δράσεις για την εθελοντική αιμοδοσία για το έτος 2020 θα είναι προσαρμοσμένες στις ιδιαιτερότητες της επιδημίας του κορονοϊού και θα λαμβάνονται υπόψη όλα τα μέτρα που έχουν τεθεί για τον περιορισμό του, ώστε να μην πληγεί, αλλά αντίθετα να ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας των εθελοντών αιμοδοτών, λαμβάνοντας όλα τα μέτρα που προβλέπονται στα Πρωτόκολλα για την διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ