Ηλεία

ΔΟΥ Ηλείας: Πιο γρήγορα η επιστροφή ΦΠΑ

Με σχετικά ικανοποιητικό ρυθμό –τηρουμένων των αναλογιών-  κινείται η εξυπηρέτηση επιστροφών ΦΠΑ στις ΔΟΥ της Ηλείας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, στη ΔΟΥ Πύργου έχουν αξιολογηθεί 447 αιτήσεις συνολικά, εκ των οποίων είναι πληρωμένες οι 240 και άλλες 196 προς πληρωμή (και 11 έχουν διαγραφεί και απορριφθεί). Οι απλήρωτες αιτήσεις φτάνουν στο ύψος των 10,76 εκατ. ευρώ περίπου. Ο μέσος όρος αναμονής είναι 416 ημέρες, ενώ από το 2014 έχουν υποβληθεί συνολικά 346 αιτήσεις. Η ΔΟΥ Πύργου είναι στο νο 39 σε σύνολο 110 ΔΟΥ πανελλαδικά όσον αφορά τις επιδόσεις της, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι περιλαμβάνει και τις αιτήσεις από τη Ζάκυνθο…

Στη ΔΟΥ Αμαλιάδας είναι 1037 οι αξιλογημένες αιτήσεις, με 894 πληρωμένες και 141 προς πληρωμή. Το συνολικό ποσό είναι 893.996 ευρώ με μέσο χρόνο αναμονής τις 98 ημέρες. Η σημαντική διαφορά σε σχέση με τον Πύργο είναι ότι στη ΔΟΥ Αμαλιάδας οι αιτήσεις αφορούν επιχειρήσεις που δεν απαιτούν έλεγχο, άρα και καθυστέρηση στην απόδοση του ΦΠΑ, για αυτό και ο ρυθμός εξυπηρέτησης είναι υψηλός.

Όπως τονίστηκε στην εφ.«Πατρίς» από έγκυρη πηγή, το προβλεπόμενο χρονικό όριο επιστροφής ΦΠΑ των 90 ημερών είναι εκ των πραγμάτων αδύνατον να τηρηθεί, καθότι οι μόλις πέντε υπάλληλοι που καλούνται να ελέγξουν όλα τα στοιχεία (αυτοψία, βιβλία, σύνταξη έκθεσης, κ.ά.) είναι προφανώς πολύ λίγοι για να διεκπεραιώσουν μεγάλο αριθμό αιτήσεων μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.  Κάθε 20 μέρες εισάγονται περίπου 6 επιχειρήσεις για έλεγχο, ενώ ακόμα και οι αιτήσεις που δεν χρειάζονται έλεγχο, απαιτούν διαδικασίες που προϋποθέτουν καθυστέρηση λίγων ημερών. Στη ΔΟΥ Πύργου οι αιτήσεις με αναμονή άνω των 90 ημερών είναι 175.

Σύμφωνα με όσα μεταφέρθηκαν στην εφ.«Πατρίς», σε σχέση με τη γενική εικόνα κα το υπάρχον προσωπικό οι αιτήσεις κυλούν με καλό ρυθμό, αφού έχει πληρωθεί πάνω από το 50% των αιτήσεων, ενώ δεν διαφαινέται στον ορίζοντας προοπτική ενίσχυσης των υπηρεσιών με προσωπικό για την επιτάχυνση των διαδικασιών.

Όλη η επικαιρότητα