Ηλεία Οικονομία

ΔΟΥ Πύργου: Κλείνουν άρον άρον τα μπλοκάκια!

Ακούστε το άρθρο

Δεν έχουν σταματημό οι επισκέψεις των ελεύθερων επαγγελματιών στην Εφορία για να διακόψουν τις εργασίες τους, αφού η δυσβάσταχτη φορολογία και η συρρίκνωση του τζίρου τους έχουν εγκλωβίσει τις επιχειρήσεις σε μη αναστρέψιμη πορεία.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το υπουργείο Οικονομικών για την περιοχή που καλύπτει η ΔΟΥ Πύργου (Πύργος, Ολυμπία, Κρέστενα, Ζαχάρω), από το 2015 έως και σήμερα έχουν κλείσει κοντά στα 2.500 «μπλοκάκια». Το 2015 έκαναν διακοπή 869 ελεύθεροι επαγγελματίες, το 2016 έφτασαν στους 904, ενώ μέχρι τις 30 Νοεμβρίου του 2017 είχαν γίνει 701 διακοπές, εξέλιξη που φανερώνει τον «βούρκο» στον οποίο έχει παγιδευτεί η ηλειακή επιχειρηματικότητα…

Ο πρόεδρος της ΕΛΦΕΕ Ηλείας, Διονύσιος Χαμεζόπουλος, περιέγραψε στην εφ. «Πατρίς» με μελανά χρώματα την κατάσταση που βιώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, υπογραμμίζοντας την φορολογική και ασφαλιστική «θηλιά» που τους πνίγει καθημερινά.

«Δυστυχώς οι φορολογικές και ασφαλιστικές συνθήκες είναι δυσμενείς για τους ελεύθερους επαγγελματίας, κάτι που οδηγεί στις ολοένα και αυξανόμενες διακοπές. Όμως πέρα από όσους διακόπτουν και επίσημα τις εργασίες τους, υπάρχουν αρκετοί επαγγελματίες που παραμένουν τύποις ανοιχτοί αλλά δεν είναι βιώσιμοι και κρατιούνται με τα χίλια ζόρια. Απλώς δεν έχει έρθει ακόμα το πλήρωμα του χρόνου για αυτούς», εξήγησε στην εφ. «Πατρίς» ο κ. Χαμεζόπουλος, τονίζοντας ότι ακόμα και για τους μικρούς ελεύθερους επαγγελματίες, το ύψος της συνολικής φορολογίας, μέσα από φόρους και εισφορές, ξεκινά από το 47%.

Τουλάχιστον το μισό εισόδημα πάει στο κράτος

«Οι περισσότερες διακοπές είναι από αυτοαπασχολούμενους, εμπόρους και βιοτέχνες, διότι αυτές οι επαγγελματικές ομάδες διέπονται από το ίδιο ασφαλιστικό και φορολογικό σύστημα, το οποίος τους πλήττει βάναυσα. Η φορολογία ξεκινά από το 20%  και συν 27% εισφορές, άρα το ελάχιστο είναι 47%. Αν ανέβει κλίμακα στο εισόδημα και είναι στα 30.000 ευρώ, η συνολική φορολογία μαζί με το τέλος επιτηδεύματος και την εισφορά αλληλεγγύης φτάνει έως και το 70% του εισοδήματος», ανέλυσε ο κ. Χαμεζόπουλος.

Πρόσθετο πρόβλημα στους εργαζόμενους ως μισθωτούς με μπλοκάκι δημιούργησε η αλλαγή της νομοθεσίας, καθώς με τον νέο τρόπο υπολογισμού του φόρου, επέφερε υψηλότερη επιβάρυνση.

«Με το προηγούμενο σύστημα, όποιος είχε έως και τρεις εργοδότες με μπλοκάκι, είχε τα φορολογικά πλεονεκτήματα του μισθωτού. Με τον νέο νόμο εξομοιώθηκε φορολογικά με τους κανονικούς ελεύθερους επαγγελματίες, χάνοντας τις φορολογικές ελαφρύνσεις, συνεπώς και το κίνητρο για να εργαστεί περισσότερο. Κατά συνέπεια, οι περισσότεροι επιλέγουν να μείνουν σε έναν εργοδότη, διότι το έξτρα εισόδημα που κέρδιζαν, ουσιαστικά πήγαινε στο κράτος μέσα από φόρους και εισφορές», σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΛΦΕΕ Ηλείας.

Όλη η επικαιρότητα