Ηλεία

«Δούρειος Ίππος»: Ο «αυτοσχεδιασμός» στην τελική ευθεία

Ακούστε το άρθρο

Πρεμιέρα το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου

Λίγες μόλις μέρες έχουν απομείνει από την πρεμιέρα της θεατρική ομάδας “Δούρειος Ίππος” με το έργο του Λουίτζι Πιραντέλλο “Απόψε αυτοσχεδιάζουμε” σε σκηνοθεσία Παρασκευά Παπαπετρόπουλου. Από το επόμενο Σάββατο 22 Φεβρουαρίου και μέχρι τις 8 Μαρτίου η σκηνή του θεάτρου “Απόλλων” μετατρέπεται σε ένα άλλο “θέατρο” που θα φιλοξενήσει τις ιστορίες ενός θιάσου της δεκαετίας του 60.

Εκεί οι θεατές θα  μάθουν από πρώτο χέρι τί συμβαίνει στις πρόβες και τα παρασκήνια. Την αγωνία του συγγραφέα, τη συνεργασία του με τον σκηνοθέτη, το πόσο “ελεύθερος” τελικά είναι ο ηθοποιός να αυτοσχεδιάσει επί σκηνής ή να ακολουθήσει πιστά το κείμενο. Και όλα αυτά διανθισμένα με τις προσωπικές ιστορίες των ηρώων.

Το έργο

Ένας θίασος προσπαθεί να διασκευάσει σε θεατρικό έργο το διήγημα του Λουίτζι Πιραντέλλο “Λεονόρα, Αντίο!”. Οι σκηνοθετικές εντολές προκαλούν σύγχυση στους ηθοποιούς, οι οποίοι στο μεταξύ ταυτίζονται τόσο πολύ με τους ρόλους τους, ώστε διώχνουν τον σκηνοθέτη προκειμένου να ζήσουν τις ζωές των χαρακτήρων που υποδύονται!

Η παράσταση–ανοιχτή πρόβα εξελίσσεται μετ’ εμποδίων καθώς σε αρκετά σημεία προκαλούνται εντάσεις και διαφωνίες μεταξύ σκηνοθέτη και ηθοποιών. Είναι οι αναγκαίες αφορμές για να εξεταστούν διάφορα ζητήματα ουσίας για τη σκηνική τέχνη και την υποκριτική.

Ο Πιραντέλο μεταγράφει με μεγάλη μαεστρία φιλοσοφικές σκέψεις χρησιμοποιώντας την τέχνη των μεταμορφώσεων και των αντικατοπτρισμών . Στο «Απόψε αυτοσχεδιάζουμε» στήνει τους καθρέπτες του εντός του ίδιου του θεάτρου….

Όλη η επικαιρότητα