Αθλητισμός

Δόξασε την Ηλεία! – Ο -εκ Σαλμώνης καταγόμενος- Θ. Καρβουνιάρης μεγάλος νικητής στον 5ο Μαραθώνιο Ολυμπίας

Ακούστε το άρθρο

Συγκινητικές στιγμές στην Αρχαία Ολυμπία με πλήθος κόσμου και εκατοντάδες αθλητές να τερματίζουν πάνω από το Αρχαίο Στάδιο…

«Έκανα τα πρώτα μου βήματα στη χιλιόχρονη σκόνη κάτω από την επιβλητική σκιά ιερών ερειπίων. Έπαιζα στο πανάρχαιο Στάδιο, στα χώματα που πάτησαν θεοί και ήρωες. Άκουγα τις πέτρες να διηγούνται στον άνεμο μύθους και θρύλους. Στο χαμηλό και αναπαμένο φως το ηλιόγερμα ή μέσα στον ήλιο του καλοκαιριού τ’ αθώα μου μάτια νόμιζαν από τ’ άρρητο κάλλος των αγαλμάτων και των μνημείων. Απλό σαν το τρικύμισμα της θάλασσας και τ’ άρωμα του πεύκου. Γεννήθηκα στην Ολυμπία! Κι από τα πρώτα μου βήματα, σκοντάφτω πάνω στην ιστορία. Τ’ αγάλματα μου μάθανε την ομορφιά και μου διδάξανε τη γαλήνη. Αγγίζω με τα δάκτυλά μου την αφή του Πραξιτέλη πάνω στις πέτρες. Χαϊδεύω τις ρημαγμένες κολώνες και βλέπω τον ήλιο μ’ άλλα μάτια. Κάποτε εδώ πάλεψε ο Ηρακλής. Κάποτε εδώ πάτησε ο Διαγόρας. Κάποτε εδώ γεννήθηκε το Ολυμπιακό Πνεύμα. Άναψε η ιερή φλόγα και ντύθηκε με φως η οικουμένη».

Με αυτά τα λόγια, το μακρινό 1963, ο Γιώργος Σεφέρης συγκλόνισε όλη την υφήλιο παραλαμβάνοντας το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Αυτά τα λόγια πιθανώς αντήχησαν και στο μυαλό του μεγάλου νικητή του 5ου Μαραθώνιου Ολυμπίας, του – εκ Σαλμώνης ορμώμενου – Θανάση Καρβουνιάρη που σε κάτι λιγότερο από τρεις ώρες πέρασε πάνω από το αρχαίο στάδιο και γνωρίζοντας την αποθέωση έκοψε πρώτος το νήμα, όντας παράλληλα ο πρώτος Ηλείος που καταφέρνει ανάλογο επίτευγμα!

Αυτά τα λόγια πιθανώς αντήχησαν και στο μυαλό όλων εκείνων που έβαλαν το λιθαράκι τους για την επιτυχημένη διεξαγωγή του 5ου Μαραθώνιου Ολυμπίας είτε ήταν διοργανωτές, εθελοντές, υποστηρικτές, αθλητές ή απλοί θεατές.

Και ήταν πολλοί…

Και κάποιοι από πολύ μακριά…

Ο 5ος Μαραθώνιος Ολυμπίας πέρασε στην ιστορία και συν τοις άλλοις ήρθε ξανά για να μας θυμίσει πως τούτη η γη μοιάζει ευλογημένη. Και αντί να δώσουμε εμείς να το καταλάβουν σε αυτούς που έρχονται από τα πέρατα της γης, τις περισσότερες φορές μας δίνουν εκείνοι να το καταλάβουμε!

Η φετινή διοργάνωση χαρακτηρίστηκε από την υψηλή συμμετοχή τόσο στο Μαραθώνιο και τον Ημιμαραθώνιο, όσο και στους επιμέρους αγώνες των 12 χλμ και των 2 χλμ σε Αμαλιάδα, Πύργο και Αρχαία Ολυμπία από πολυάριθμους Έλληνες και ξένους δρομείς.

Αυτοί που έκοψαν πρώτοι το νήμα

Όπως προαναφέραμε ο Θανάσης Καβουνιάρης ήταν ο μεγάλος νικητής του 5ου Μαραθωνίου Ολυμπίας. Ο 43χρονος δρομέας από την Σαλμώνη κάλυψε τη διαδρομή των 40 χλμ από την Αμαλιάδα στην Ολυμπία, σε 2:49:53 και έγινες ο πρώτος Ηλείος που κερδίζει το Μαραθώνιο στα πέντε χρόνια διεξαγωγής του. Δεύτερος τερμάτισε ο Νίκος Δουζίνας με χρόνο 2:56:39 και τρίτος ο Θανάσης Κάβουρας  που ολοκλήρωσε τον αγώνα σε 3:02:37.

Στις γυναίκες η Hana Kopeckova από την Τσεχία, ήταν πρώτη με χρόνο 3:37:05 με δεύτερη την Σταυρούλα Μπάκα με χρόνο 3:50:42 και τρίτη την Ηaidee Palacpac που τερμάτισε σε 3:52:11.

Στον ημιμαραθώνιο, πρώτος στους άνδρες τερμάτισε ο Νίκος Σταθακόπουλος από την Αμαλιάδα με χρόνο 1:25:33. Δεύτερη – και φυσικά πρώτη στις γυναίκες – αναδείχθηκε η Κατερίνα Ασημακοπούλου με χρόνο 1:26:56 και τρίτος ο Βλάσης Καραβασίλης με 1:28:49, ένα δευτερόλεπτο μπροστά από τον Ηλείο Γιώργο Κωνσταντάρα με τον οποίο πάντως ανέβηκαν μαζί στο βάθρο.

(Αναλυτικά τα αποτελέσματα όλων των αγώνων και οι απονομές σε προσεχές φύλλο)

Τι δήλωσαν

Θανάσης Καρβουνιάρης (Νικητής 5ου Μαραθώνιου Ολυμπίας)

Ο μεγάλος νικητής του 5ου Μαραθωνίου Ολυμπίας, Θανάσης Καρβουνιάρης από την Σαλμώνη μετά την απονομή δήλωσε στην «Πατρίς σπορ» τα εξής:

«Είμαι πολύ χαρούμενος και ικανοποιημένος που νίκησα στον Μαραθώνιο Ολυμπίας. Είμαι Ηλείος από τη Σαλμώνη και είναι και αυτός ένας λόγος που έτρεξα τον ιερό αυτό δρόμο που γίνεται για 5η φορά εδώ στην Αρχαία Ολυμπία. Είμαι πολύ περήφανος που είμαι ο πρώτος Ηλείος που καταφέρνει να κερδίσει και εύχομαι ο συγκεκριμένος αγώνας να συνεχιστεί και να τερματίζουμε εκεί που αρμόζει, δηλαδή μέσα στο αρχαίο στάδιο. Ήταν ένας εξαιρετικός αγώνας παρά τις δύσκολες συνθήκες λόγω του αέρα και είμαστε εδώ για να στηρίξουμε και συνεχίζουμε για τον επόμενο Μαραθώνιο Ολυμπίας.

Δημήτρης Κωσταριάς (Πρόεδρος του σωματείου «Μαραθώνιος»)

Ο Πρόεδρος του σωματείου «Μαραθώνιος» Δημήτρης Κωσταριάς κάνοντας την αποτίμηση της 5ης διοργάνωσης δήλωσε:

«Σήμερα (σ.σ. χθες) ήταν μια μεγάλη μέρα για την ηλειακή γη καθώς διεξήχθη ο 5ος Μαραθώνιος και όλα κύλισαν ομαλά, όπως τα είχαμε σχεδιάσει. Είμαστε πάρα πολύ ευχαριστημένοι, δεν δημιουργήθηκε το παραμικρό και δηλώνουμε ευτυχείς για αυτό που συνέβη στον τόπο που γεννήθηκαν οι Ολυμπιακοί αγώνες».

Όλη η επικαιρότητα