Δρ. Αυγερινοπούλου: Στη Κοινοβουλευτική Διάσκεψη στην Αλβανία για την νομοθέτηση και την πολιτική για τη νέα γενιά της Ευρώπης

Share

Τη Βουλή των Ελλήνων εκπροσώπησε η Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Βουλευτής Ν. Ηλείας, Ν.Δ., Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, στη Κοινοβουλευτική Διάσκεψη που οργάνωσε το Κοινοβούλιο της Αλβανίας, από 19 έως 21 Σεπτεμβρίου 2022, αντικείμενο της οποίας ήταν η νομοθέτηση και η πολιτική για τη νέα γενιά της Ευρώπης.

Η κα Αυγερινοπούλου, στην τοποθέτησή της, ενημέρωσε τους συμμετέχοντες Βουλευτές ότι η χώρα μας έχει αναλάβει μια σειρά σημαντικών πρωτοβουλιών με στόχο τη μείωση των εκπομπών του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030, στο σύνολο της οικονομίας. Επισήμανε ότι η Ελλάδα υλοποιεί το πρότυπο πρόγραμμα «GR-eco Islands» για την στήριξη της νησιωτικότητας και της βιωσιμότητας με στόχο τη δημιουργία «πράσινων» νησιών που να λειτουργούν αποκλειστικά με 100 % ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να παράγουν μηδενικά απόβλητα, όπως η Τήλος που αποτελεί το πρώτο «πράσινο» νησί της Μεσογείου. Τόνισε, επίσης, ότι η Ελλάδα έχει θέσει στόχο να γίνει πρωτοπόρος στην υπεράκτια αιολική ενέργεια και στην ηλεκτροκίνηση, ενώ υλοποιεί ένα εκτεταμένο πρόγραμμα αναδασώσεων σε όλη τη χώρα.

Στο περιθώριο της επίσκεψης της ελληνικής αντιπροσωπείας στα Τίρανα, η κα Αυγερινοπούλου και ο κ. Ζαχαριάδης, πραγματοποίησαν σειρά διμερών επαφών με την Υπουργό Τουρισμού και Περιβάλλοντος της Αλβανίας, κα Mirela Kumbaro, τον Πρόεδρο της Επιτροπής Παραγωγής, Εμπορίου και Περιβάλλοντος του Αλβανικού Κοινοβουλίου, κ. Arben Pellumbi, τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιο, καθώς και με μέλη της Ελληνικής Επιχειρηματικής Ένωσης Αλβανίας.

Στη συνάντηση με την Υπουργό Τουρισμού και Περιβάλλοντος της Αλβανίας, κα Mirela Kumbaro, οι δύο πλευρές εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους για τον τρόπο αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης και τον αντίκτυπο που πιθανόν θα έχει στην κοινωνία το αυξημένο ενεργειακό κόστος, ενώ συνομίλησαν και για τις δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος.

Στη συνάντησή τους με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Παραγωγής, Εμπορίου και Περιβάλλοντος του αλβανικού Κοινοβουλίου, κ. Arben Pellumbi, οι Έλληνες Βουλευτές αντήλλαξαν απόψεις για την ενεργειακή κρίση, την κλιματική αλλαγή αλλά και τα ευρεία περιθώρια συνεργασίας των δυο κοινοβουλίων, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην τεχνογνωσία την οποία μπορεί να παρέχει η Βουλή των Ελλήνων στο Κοινοβούλιο της Αλβανίας.

Η αντιπροσωπεία της Βουλής των Ελλήνων στη συνέχεια συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας, κκ. Αναστάσιο, ο οποίος τους ενημέρωσε για το έργο της Αρχιεπισκοπής και αναφέρθηκε στην τιτάνια προσπάθεια που επί 30 χρόνια γίνεται από την Εκκλησία της Αλβανίας, εκφράζοντας την πάγια θέση του για την ειρηνική συνύπαρξη των θρησκειών και των πολιτισμών.

Τέλος, οι κκ. Αυγερινοπούλου και Ζαχαριάδης συναντήθηκαν με τον Αντιπρόεδρο της Ελληνικής Επιχειρηματικής Ένωσης Αλβανίας, κ. Ηλία Κατσούρη, την Εκτελεστική Διευθύντρια, κα Εριφύλη Βερβέρη, καθώς και με το μέλος ΔΣ κ. Denald Tafani και συζήτησαν για τον εξωστρεφή χαρακτήρα της ελληνικής οικονομίας, τα εργαλεία συνεργασίας για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος των δυο χωρών.