Ηλεία

Το δράμα ενός 57χρονου από τα Καβάσιλα: Έκκληση για σύνταξη αναπηρίας – «Ζητώ να δείξει το ανθρώπινο πρόσωπό του ο Νόμος»

Ακούστε το άρθρο

Καθηλωμένος από παραπληγία και παράλυση πνευμόνων κάνει έκκληση στον νόμο να δείξει το ανθρώπινο πρόσωπό του και να του χορηγηθεί σύνταξη αναπηρίας.

Ο 57χρονος Νίκος Γούναρης από τα Καβάσιλα, κάποτε μικροπωλητής,  ζει το προσωπικό του δράμα που το μοιράζεται με την σύζυγό του Ευανθία η οποία βρίσκεται στο πλευρό του 24ώρες τη μέρα.

Η μοίρα τον «χτύπησε» από μικρό παιδί και τον θυμήθηκε πενήντα χρόνια μετά δίνοντάς του ακόμη ένα δυνατό «χτύπημα».

Διπλό «χτύπημα»

« Είμαι παραπληγικός από τριών χρονών, ύστερα  από πολιομυελίτιδα. Ταλαιπωρούμαι από παιδί. Σήμερα είμαι 57 ετών. Δούλεψα μικροπωλητής αλλά τώρα δεν μπορώ να κάνω τίποτα. Το 2005 αρρώστησα και στα πνευμόνια…Έπαθα παράλυση πνευμόνων και είμαι όλη τη μέρα με οξυγόνο από το μηχάνημα», μας λέει με τρεμάμενη φωνή ο κ. Νίκος και συνεχίζει:   «Πρώτη φορά ασφαλίστηκα στο ΤΕΒΕ το 1997 και το 2005 πέρασα στον ΟΓΑ. Έκανα αίτηση για σύνταξη αναπηρίας αλλά η απάντηση ήταν αρνητική. Δεν ξέρω τι να κάνω! Μου λέει ο ΟΓΑ ότι θα πάρω κύρια σύνταξη στα 67 χρόνια! Μα θα ζήσω ως τότε;  Όλη μέρα με το οξυγόνο, θα πάθω μόλυνση και θα πεθάνω. Και πως θα ζήσω χωρίς καμία βοήθεια αφού δεν δουλεύω; Ούτε η γυναίκα μου μπορεί γιατί  πρέπει να είναι πάντα κάποιος δίπλα μου για να με εξυπηρετεί. Τι ζητάω λοιπόν; Ένα βοήθημα, μια σύνταξη αναπηρίας»

«Κάνω έκκληση…»

Η σύζυγός του κ. Ευανθία Γούναρη μας λέει: «Ο άνδρας μου δεν μπορεί πια να δουλέψει γιατί έπαθε παράλυση πνευμόνων, με ποσοστό αναπηρίας 50%  και είναι και παραπληγικός με ποσοστό αναπηρίας 67%. Οι γιατροί μας έχουν πει πως χρειάζεται 24 ώρες το 24ωρο οξυγόνο. Ο Νίκος δεν μπορεί να κάνει τίποτα μόνος του, θέλει δίπλα του πάντα έναν άνθρωπο. Είμαι δίπλα του σαν νοσοκόμα από το πρωΐ μέχρι το άλλο πρωί. Σεβόμαστε τους νόμους, αλλά κάποτε πρέπει να γίνονται και ανθρώπινοι. Ζητάμε ένα μικρό βοήθημα, για να ζήσουμε…Κάνω έκκληση…»

Απορριπτική απόφαση

Τον Μάρτιο του 2013 ο κ. Γούναρης καταθέτει αίτηση στο Περιφερειακό Υποκατάστημα Δυτ. Ελλάδος του ΟΓΑ για έγκριση σύνταξης αναπηρίας. Περίπου ένα χρόνο αργότερα ο ΟΓΑ του απαντά και του απορρίπτει την αίτηση βασιζόμενος φυσικά στο γράμμα του Νόμου. Στην απορριπτική απόφαση αναφέρονται μεταξύ άλλων:

«Επειδή από τα στοιχεία του φακέλου προκύπτει ότι ο αιτών ο οποίος κρίθηκε ανίκανος για εργασία κατά την έννοια του νόμου το Νοέμβριο του 1961 και εγγράφηκε στα Μητρώα Ασφαλισμένων του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης Αγροτών από 1/1/2005 δηλαδή η ανικανότητά του για εργασία επήλθε προγενέστερα της ασφάλισής του, συνεπώς δεν έχει τις απαιτούμενες από τον Νόμο προϋποθέσεις και δεν μπορεί να πάρει σύνταξη αναπηρίας από τον ΟΓΑ»

Όλη η επικαιρότητα