Ελλάδα

Φωτιά Αττική: Δραματικός επίλογος για τις 9χρονες δίδυμες – Στους 88 οι νεκροί

Ακούστε το άρθρο

Έχουν περάσει σχεδόν πέντε εικοσιτετράωρα από το απόγευμα της Δευτέρας 23 Ιουλίου 2018 και οι έρευνες των σωστικών συνεργείων και των μελών των σωμάτων ασφαλείας για την ανεύρεση αγνοουμένων στο Μάτι συνεχίζονται. Δυστυχώς, ελλείψει επίσημης ενημέρωσης από την πλευρά της πολιτείας, δεν υπάρχει ακόμη σαφής εικόνα για τον αριθμό των αγνοουμένων.

Στο μεταξύ, όμως, άλλο ένα άτομο προστέθηκε στον κατάλογο των θυμάτων από τη φονική πυρκαγιά της Δευτέρας στην Ανατολική Αττική, καθώς στις 2 τα ξημερώματα κατέληξε στο ΚΑΤ γυναίκα 42 ετών, η οποία ήταν διασωληνωμένη και σε κρίσιμη κατάσταση στη ΜΕΘ.

Έτσι, ο συνολικός αριθμός των νεκρών από τη φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική ανέρχεται πλέον στους 88.

Εξάλλου, μάχη για τη ζωή τους δίνουν άλλοι εννέα άνθρωποι που νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας των νοσοκομείων της Αττικής που υποδέχθηκαν τα θύματα της εθνικής τραγωδίας. Συνολικά, 46 ενήλικες παραμένουν στα νοσοκομεία, ενώ δύο είναι τα παιδιά που νοσηλεύονται με τραύματα στο νοσοκομείο Αγία Σοφία. Η εκτίμηση για την κατάσταση των παιδιών είναι ότι δεν διατρέχουν κίνδυνο.

Κάποια από τα θύματα μπορεί να μην ταυτοποιηθούν ποτέ

Είναι πιθανό κάποια από τα θύματα της τραγωδίας στο Μάτι να μην ταυτοποιηθούν ποτέ τόνισε σε συνέντευξή της στον ΣΚΑΙ η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. Υποστράτηγος Πηνελόπη Μηνιάτη.

Η υποστράτηγος Μηνιάτη μετείχε και στις έρευνες για την πτώση της μοιραίας πτήσης 522 της «Helios Airways» η οποία είχε πέσει στην περιοχή του Γραμματικού στην Αττική τον Αύγουστο του 2005 και είπε πως και εκείνη την περίπτωση, παρά το γεγονός ότι διαδικαστικά ήταν πιο εύκολη αφού υπήρχε λίστα επιβατών, υπήρξαν τρεις σοροί που ουδέποτε αναγνωρίστηκαν.

Σημειώνεται ότι εβδομήντα ένα συγκριτικά βιολογικά υλικά συγγενών αγνοουμένων, 80 βιολογικά υλικά σορών και 22 δελτία δακτυλικών αποτυπωμάτων από σορούς, για την αντιπαραβολή τους έχουν παραληφθεί μέχρι τώρα από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών (Δ.Ε.Ε.) της Ελληνικής Αστυνομίας.

Νεκρές οι δίδυμες Σοφία και Βασιλική Φιλιπποπούλου

Με τον πλέον δραματικό τρόπο γράφτηκε ο επίλογος της υπόθεσης των 9χρονων δίδυμων κοριτσιών, τα οποία αναζητούσαν οι γονείς τους μετά από την πυρκαγιά στην ανατολική  Αττική.

Η Σοφία και η Βασιλική Φιλιπποπούλου, που αγνοούνταν από το απόγευμα της Δευτέρας, έχασαν τη ζωή τους στις φλόγες και οι σοροί τους έχουν ταυτοποιηθεί από τις αρχές.

Τα δύο κοριτσάκια μάλιστα ήταν αγκαλιά με τον παππού και την γιαγιά τους που δεν τα άφησαν από κοντά τους μέχρι την τελευταία στιγμή.

Την δυσάρεστη είδηση επιβεβαίωσε συντετριμμένος ο ιδιωτικός ερευνητής Γιώργος Τσούκαλης, ο οποίος είχε αναλάβει για λογαρισμό της οικογένειας τις έρευνες για τον εντοπισμό τους.

Φίλος της οικογένειας ανέβασε επίσης στο Facebook την τραγική είδηση:

«Ο επιλογος γραφτηκε. Και οι 4 βρεθηκαν αγκαλια.Ουτε ο θανατος δεν μπορεσε να τους χωρισει»…

Το πρωί της Παρασκευής οι γονείς τους βρέθηκαν στο νεκροτομείο της Αθήνας για να παραδώσουν στους ιατροδικαστές προσωπικά αντικείμενα της Σοφίας και της Βασιλικής, όπως κουκλάκια και ρούχα των δύο παιδιών.

Το χρονικό της αναζήτησης

Οι γονείς των διδύμων, αφότου αναζήτησαν τα παιδιά τους σε νοσοκομεία, αστυνομικά τμήματα ακόμη και στο νεκροτομείο, τα είδαν τυχαία, σε ρεπορτάζ της τηλεόρασης του Alpha, να αποβιβάζονται από σκάφος.

Ωστόσο, λίγες ώρες μετά, ο άνθρωπος που φαινόταν στα πλάνα να τις συνοδεύει, διέψευσε πως ήταν οι αδερφές Φιλιπποπούλου, επιβεβαιώνοντας πως ήταν τα δικά του παιδιά.

Αμέσως, εκδόθηκε Amber Alert για τις εννιάχρονες δίδυμες, αλλά τελικά επιβεβαιώθηκε το χειρότερο σενάριο. 

Ταυτοποιήθηκε η σορός του πατέρα και του αδελφού της 13χρονης Εβίτας Φύτρου

Ταυτοποιήθηκε η σορός του πατέρα και του αδελφού της 13χρονης Εβίτας Φύτρου που πήδηξε στο κενό για να σωθεί από τη φωτιά στο Μάτι και βρήκε τραγικό θάνατο, όπως ανακοίνωσε συντετριμμένη  η μητέρα στο νοσοκομείο όπου εκλήθη.

Στην φονική πυρκαγιά έχασαν τη ζωή τους και ο αδελφός της, ο 11χρονος Ανδρέας, και ο πατέρας τους, Γρηγόρης.

Tραγικό τέλος βρήκαν στη φωτιά στο Μάτι η 13χρονη Εβίτα Φύτρου, που πήδηξε από ύψος 15 μέτρων για να σωθεί, ο 54χρονος πατέρας της, Γρηγόρης και ο 11χρονος αδερφός της, Αντρέας.

H 13χρονη κόρη της οικογένειας, Εβίτα, είχε βρεθεί νωρίτερα νεκρή. Tο άτυχο κορίτσι ήταν αθλήτρια της ποδηλασίας στην ΑΕΚ και θεωρείτο ένα από τα μεγάλα ταλέντα του αθλήματος.

Πριν τη ΔΕΘ ανασχηματισμός απόδοσης ευθυνών για τις φονικές φωτιές

Ένα παλιό αξίωμα της πολιτικής έλεγε πως εκλογές, ανασχηματισμός και υποτίμηση του νομίσματος δεν προαναγγέλλονται.

Χθες ουσιαστικά όμως ο πρωθυπουργός προανήγγειλλε τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, επιβεβαιώνοντας τα ρεπορτάζ του Νews 24/7 από το πρώτο βράδυ κιόλας που ξέσπασαν οι φονικές φωτιές.

Αφού τόνισε ότι «οι αποκεφαλισμοί την ώρα της μάχης, που είχαν γίνει κανόνας σε προηγούμενες τραγωδίες, δεν αποτελούν πράξη πολιτικής γενναιότητας, αλλά πολιτικής δειλίας», ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε με νόημα: «Αφού η μάχη αυτή τελειώσει, αφού και η τελευταία εστία κινδύνου εκλείψει, τότε θα υπάρξει η ψύχραιμη αποτίμηση και η πιθανή απόδοση ευθυνών. Διαφορετικά, ξεπέφτουμε σε κυνήγι μαγισσών και σε μία προσπάθεια ανεύρεσης αποδιοπομπαίων τράγων. Εγώ αυτό δεν πρόκειται να το κάνω. Εμείς αυτό δεν πρόκειται να το κάνουμε».

Ο πρωθυπουργός, δηλαδή, δήλωσε ότι θα προχωρήσει σε απόδοση ευθυνών για τις φονικές πυρκαγιές αφού κερδηθεί η μάχη που δίνεται με τις φωτιές στην Αττική. Πριν δηλαδή τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και πιθανότατα πριν την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια στις 20 Αυγούστου.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων για τον επικείμενο ανασχηματισμό είναι η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, ενώ το γεγονός ότι το νέο κυβερνητικό σχήμα θα είναι «εκλογικό» -θα οδηγήσει δηλαδή τη χώρα στις εθνικές εκλογές όποτε και αν αυτές γίνουν- οδηγεί στην εκτίμηση ότι με εξαίρεση το Νίκο Κοτζιά, τον Ευκλείδη Τσακαλώτο (εφόσον δεν ζητήσει να μετακινηθεί από το υπουργείο και επιμείνει σε αυτό), τον Πάνο Καμμένο, την Έφη Αχτσιόγλου και τον Γιώργο Χουλιαράκη, ουδείς μπορεί να θεωρηθεί αμετακίνητος. Πολλές πιθανότητες έχουν βεβαίως να παραμείνουν στη θέση τους ο Κώστας Γαβρόγλου, ο Χρήστος Σπίρτζης -λόγω και των πυρκαγιών-, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ενώ ουδεμία συζήτηση γίνεται φυσικά για τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη.

Το νέο κυβερνητικό σχήμα θα σηματοδοτήσει τη διεύρυνση (ήδη ακούγεται το όνομα της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, όπως και της Λούκας Κατσέλη) , την ανανέωση (κατά τα πρότυπα της προώθησης των Δημήτρη Τζανακόπουλου, Έφης Αχτσιόγλου, Αλέξη Χαρίτση και Νάσου Ηλιόπουλου) , αλλά και την ενότητα της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ (πολλοί θεωρούν βέβαια την επαναφορά του Νίκου Φίλη στο νέο υπουργικό συμβούλιο).

Πηγές: CNNeleftherostypos.gr, NEWS247, in.gr 

Όλη η επικαιρότητα