Κόσμος

Οι δράστες της επίθεσης στην Γέφυρα του Λονδίνου ήθελαν να ενοικιάσουν φορτηγό

Ακούστε το άρθρο

Οι τρεις άνδρες που το βράδυ του Σαββάτου της 3ης Ιουνίου έριξαν το βανάκι πάνω σε πεζούς στη Γέφυρα του Λονδίνου και στη συνέχεια μαχαίρωσαν διαβάτες, σκοτώνοντας οκτώ ανθρώπους, αρχικώς  είχαν προσπαθήσει να νοικιάσουν φορτηγό 7,5 τόνων, δήλωσε ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της βρετανικής αστυνομίας.

Ο Ντικ Χέιντον τόνισε ότι οι δράστες μετέφεραν στο πίσω μέρος του μικρού φορτηγού βόμβες μολότωφ, ενώ εξαπέλυσαν την επίθεση χρησιμοποιώντας ροζ κεραμικά μαχαίρια.

Οι Αρχές ανέφεραν ότι το σχέδιο των δραστών να νοικιάσουν ένα βαρύ όχημα υποδήλωνε ότι στόχος τους ήταν να προκαλέσουν πολύ περισσότερα θύματα. «Με ένα φορτηγό 7,5 τόνων οι συνέπειες θα μπορούσαν να είναι πολύ χειρότερες» τόνισε στους δημοσιογράφους ο Χέιντον.

Παρ’ όλο που το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης, ο αρχηγός της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας δήλωσε πως δεν έχουν βρεθεί αποδείξεις ότι οι δράστες -ο γεννηθείς στο Πακιστάν, Κουράμ Μπατ, ο Ιταλός Γιουσέφ Ζαγκμπά και ο Ρασίντ Ρεντουέιν που είχαν συνδέσμους στην Λιβύη, το Μαρόκο και την Ιρλανδία- εκτελούσαν συγκεκριμένες εντολές, που είχαν λάβει είτε από ανθρώπους στην Βρετανία, είτε στο εξωτερικό.

Οι αστυνομικές δυνάμεις εντόπισαν στο σπίτι Ρεντουέιν, ένα διαμέρισμα στο Μπάρκινγκ στο ανατολικό Λονδίνο, στο οποίο οι δράστες σχεδίαζαν την επίθεση, ένα αντίραφο του Κορανίου, το οποίο ήταν ανοιγμένο στην σελίδα που αναφέρεται στον μαρτυρικό θάνατο.

«Δεν αναζητούμε ένα ευρύτερο δίκτυο» τόνισε ο Χέιντον, σημειώνοντας ότι οι αξιωματούχοι εξακολουθούν να προσπαθούν να καταλήξουν πώς συναντήθηκαν οι τρεις άνδρες. «Πώς γνωρίζονταν μεταξύ τους; Είναι μια ομάδα διαφορετικών ανθρώπων» σημείωσε.

Το πρωί του Σαββάτου, ο Μπατ, ο οποίος φέρεται να ήταν ο αρχηγός της ομάδας των δραστών, προσπάθησε να ενοικιάσει ένα φορτηγό 7,5 τόνων, χωρίς ωστόσο να προσκομίσει τα απαραίτητα έγγραφα.

Η προσπάθεια του αυτή θύμισε την τρομοκρατική επίθεση της 14ης Ιουλίου 2016 στην Νίκαια της Γαλλίας, όταν άνδρας έριξε φορτηγό 19 τόνων στο πλήθος, σκοτώνοντας 86 ανθρώπους.

Ο Χέιντον τόνισε ότι από το περασμένο Σάββατο η υπηρεσία έχει συγκεντρώσει 262 καταθέσεις από ανθρώπους από 19 χώρες και πολυάριθμες διεθνείς έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλη η επικαιρότητα