Categories: Life

Δραστηριότητες που… μας «σπρώχνουν» στο φυσικό περιβάλλον!

Share

Αλλάζουν όμως και την «σχέση» μας με την πόλη που ζούμε..

Εξορμήσεις στο βουνό, τρέξιμο στη φύση, φωτογραφία, ποδήλατο στην πόλη ή έξω από αυτήν… καθημερινές ή και… Σαββατοκυριακάτικες ανθρώπινες ασχολίες που δίνουν ξεχωριστό νόημα στη ζωή μας. Δραστηριότητες που… μας «σπρώχνουν» μέσα στο φυσικό περιβάλλον του ανθρώπου που σίγουρα δεν είναι τα τσιμέντα και το καυσαέριο…

Η ΠΑΤΡΙΣ μιλά με ανθρώπους που έχουν κάνει βίωμά τους την ενασχόληση με αυτές τις δραστηριότητες και που σήμερα μας εξηγούν γιατί δεν έχουμε να χάσουμε, αλλά να κερδίσουμε πάρα πολλά, ακολουθώντας τα χνάρια τους…

Τούλα Δούρου-Καμαρινού (Αποδράσεις – Φωτογραφία): «Παντού υπάρχει ομορφιά»

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ: Αγαπημένη συνήθεια, από παιδιά, οι περιπλανήσεις μας στη φύση. Μοναχικές διαδρομές, εκδρομές με φίλους, ξεναγήσεις επισκεπτών μας, πικ-νικ με το παιδάκι μας, ένα απλό καλοκαιριάτικο μπανάκι, όλα καταγεγραμμένα με το φακό μιας φωτογραφικής μηχανής. Από τις πιο μακρινές διαδρομές ως τις Κυριακάτικες αποδράσεις μας, η φωτογραφία ήταν μια παράλληλη δραστηριότητα. Καταγράφουμε όσα αφουγκραζόμαστε καθώς ο ήλιος βυθίζεται πίσω από τα βουνά της αντικρινής παραλίας, καταγράφουμε το μικρόκοσμο των μανιταριών, τη δύναμη ενός καταρράκτη, τη γαλήνη των λιμνών, το φευγαλέο πέρασμα του νερού ενός ποταμού, αλλά και τη σκόνη που σηκώνει το πέρασμα ενός κοπαδιού ή μιας αγωνιστικής μηχανής, τις ροδοσιές πάνω στην άμμο, το ανέκφραστο πρόσωπο ενός ηλιοκαμένου ψαρά αλλά και το δικό μας χαμόγελο, αλλιώτικο κάθε φορά, στο τέλος μιας ακόμα διαδρομής.

ΚΟΣΤΟΣ: Όσο αντέχει η τσέπη σου. Από την απλή ανέξοδη πεζοπορία, ξεκινώντας από τη γειτονιά σου και με στόχο “όσα αγναντεύεις από την ταράτσα του σπιτιού σου” ως μακρινές και δαπανηρές διαδρομές. Δεν χρειάζεται να ταξιδέψεις ως την άλλη άκρη του πλανήτη. Παντού υπάρχει ομορφιά.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΩ; Επειδή δεν υπάρχει λόγος να μην το κάνεις!

ΚΙΝΔΥΝΟΙ: Να μην θες να γυρίσεις στο σπίτι σου αλλά και να “εθιστείς” στις επαναλαμβανόμενες αποδράσεις.

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ: Φωτογραφική μηχανή, άνετα ρούχα, σταθερά παπούτσια, νερό, μαγιό, πλαστικές τσάντες απορριμμάτων για να μαζέψουμε τα πλαστικά, κυρίως, σκουπίδια που “ξέχασαν” οι προηγούμενοι και φυσικά … κεφτεδάκια!

ΩΦΕΛΟΣ: Αντιλαμβάνεσαι το πραγματικό μέγεθος και την ουσία της ύπαρξής σου πάνω στον πλανήτη, χαλαρώνεις καθώς βυθίζεσαι στη φύση, γνωρίζεις καινούριους ανθρώπους, αλλά κυρίως γνωρίζεις τον εαυτό σου και τους συντρόφους σου, αντιλαμβάνεσαι την αναγκαιότητας αλληλεγγύης, υπευθυνότητας, μέτρου, εγρήγορσης και στις πιο μικρές διαδρομές. Αγαπάς πιο πολύ τον εαυτό σου έχεις ένα ακόμα κίνητρο να φροντίσεις και να γυμνάσεις το κορμί σου καθώς αναπόφευκτα θα θελήσεις να αυξήσεις το βαθμό δυσκολίας των διαδρομών σου και να μάθεις τα όριά σου σε όλα τα επίπεδα δυσκολίας και τα πεδία δράσης».

Κώστας Θεοδωρόπουλος (Ορειβασία, πρόεδρος Ορειβατικού Συλλόγου Πύργου) «Μοναδικά τα συναισθήματα στο βουνό»

«Φίλος του ορεινού στοιχείου και μέλος του Ορειβατικού Συλλόγου Πύργου του οποίου τυγχάνει να είμαι και πρόεδρος τα τελευταία πέντε χρόνια συμμετέχοντας ανελλιπώς στις εξορμήσεις του, αναζητώντας την ομορφιά της διαδρομής και την αληθινή διέξοδο στη φύση.

ΓΙΑΤΙ ΟΡΕΙΒΑΣΙΑ: Διότι με το περπάτημα στο βουνό και η επαφή με την φύση σε κάνουν να ξεφεύγεις από το stress της καθημερινότητας και νοιώθεις άλλα ευχάριστα συναισθήματα.

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ: Φέτος ο Ορειβατικός Σύλλογος Πύργου συμπληρώνει 13 χρόνια ζωής και βάση προγράμματος πραγματοποιεί εξορμήσεις κάθε 15νθήμερο. Η δραστηριότητά μας σε κάποιο βουνό ή κάποιο φαράγγι τους θερινούς μήνες είναι άριστα οργανωμένη, με τον αρχηγό και τους βοηθούς καθώς και τον οδηγό βουνού γνώστη της διαδρομής και της περιοχής, δίνει την δυνατότητα στους συμμετέχοντες να πραγματοποιήσουν με ασφάλεια και άνεση την πολύωρη πορεία τους προς την κορυφή κάποιου βουνού ή την διάσχιση κάποιου φαραγγιού.

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ: Εκτός από τις μεγάλες και πολύωρες πορείες μας, έχουμε και πορείες μικρότερης απόστασης και διάρκειας για όσους επιθυμούν και για όσους νέους συμμετέχοντες θέλουν να εξοικειωθούν στην ορειβατική δραστηριότητα.

ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ: Όλες οι εξορμήσεις με τον Σύλλογό μας τον Ορειβατικό του Πύργου, είτε στον Όλυμπο με την υψηλότερη κορυφή της Ελλάδας, τον Μύτικα στα 2918μ., είτε στον Ψηλορείτη στα 2456μ., είτε στο χιονισμένο Καΐμακτσαλάν στα 2524μ., ή τα 18χλμ. διάσχισης του φαραγγιού της Σαμαριάς, έχουν η καθεμιά την δική της δυσκολία αλλά και την δική της ομορφιά αφήνοντας μοναδικές ευχάριστες εμπειρίες».

Παναγιώτης Καπώνης (Βοτανοσύλλεκτης, Ορειβασία, Κολύμβηση, Ποδήλατο, Τρέξιμο) «Ζήσε την ζωή σου ώστε όταν φύγεις  οι άλλοι να κλαίνε και εσύ να γελάς»…

«Το να παίρνεις τα όρη τα βουνά τις λίμνες και τις θάλασσες είναι τρόπος ζωής και όχι διέξοδος από τα καθημερινά προβλήματα… άλλο να τρέχεις στα πολυτελή Σαλέ και στα Ξενοδοχεία, που και αυτά τα θέλω στην ζωή μου, και άλλο να στήνεις την σκηνή σου στο ποτάμι ή στην θάλασσα, να διασχίζεις δυσκολοπρόσιτα φαράγγια, να ανεβοκατεβαίνεις βουνοκορφές, να περπατάς σε ποτάμια για να καταλήξεις τελικά στην θάλασσα»…

ΠΕΡΠΑΤΩΝΤΑΣ ΣΤΟΥ ΒΟΥ-ΝΟΥ ΣΟΥ ΤΙΣ ΣΚΕΨΕΙΣ: Πάντα μου άρεσε να χάνομαι για ώρες μέσα στα βουνά. Η σχόλη μου όμως με την συλλογή βοτάνων με έφερε ακόμα πιο κοντά σε αυτά. Τα τοπία απερίγραπτα και το οξυγόνο στους πνεύμονές στην καλύτερή του ποιότητα. Η Ελλάδα μας γεμάτη με υπέροχες διαδρομές, με χρώματα, καταρράκτες και βότανα. Το να περνάς μέσα από φαράγγια, να περπατάς σε απόκρημνους γκρεμούς καταλήγοντας σε κάποιον καταρράκτη και φτάνοντας εν τέλει στον προορισμό σου, είναι σαν να σκέφτεσαι πως θα καταφέρεις να διασχίσεις – ξεπεράσεις μια δύσκολη στιγμή της ζωής σου, περπατώντας σκεπτόμενος πάνω στην πιο ακραία λύση (με κριτήριο πάντα την υπάρχουσα ψυχική σου κατάσταση), για  να καταλήξεις να “ξεπλένεις” ότι παλιό από πάνω σου. Απολαύστε την οποιαδήποτε διαδρομή με όλα της τα “δώρα” και μην μεμψιμοιρείτε για τις δυσκολίες. Αυτές, είναι ο στίβος που θα σας κάνει πιο δυνατούς  για την επόμενη μάχη σας…

ΘΑΛΑΣΣΑ: Για την φουρτούνα της, όλοι μας αυτή κατηγορούμε, ενώ στην ουσία όλα τα κάνει ο άνεμος. Η επαφή με το νερό σημαίνει κάθαρση. Μπορώ να κολυμπάω για ώρες. Ξεκίνησα κάνοντας ψαροντούφεκο πριν 12 χρόνια περίπου αλλά γρήγορα κατάλαβα πως ψάχνοντας το θήραμα έχανα την ομορφιά του υδάτινου κόσμου. Πολύ γρήγορα το εγκατέλειψα και αφιέρωσα το βλέμμα μου στον βυθό και στις εικόνες του. Φυκιάδες, θαλάμες, θαλάσσια φαράγκια και ανέμελα ψάρια να σε κοιτούν και να αναρωτιούνται τι είσαι εσύ και πως βρέθηκες εκεί. Ο χρόνος αλλάζει ροή, η διάσταση άλλη. Η ευκαιρία του να ζεις σε έναν άλλο κόσμο. Το αλάτι σου ψήνει τις πληγές, σου καθαρίζει το αίμα και απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα από το δέρμα. Η εισπνοή θαλάσσιων σταγονιδίων κατά την κολύμβησή μας,  μπορεί να βελτιώσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Δεν θα μπορούσα με τίποτα να ζήσω χωρίς αυτήν… Άλλωστε είναι η εξάρτηση του άρρενος από το θήλυ…

ΤΡΕΞΙΜΟ – ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ:  Στο πρώτο μισό του αγώνα δεν πρέπει να είσαι ηλίθιος. Στο δεύτερο δεν πρέπει να είσαι δειλός… Το τρέξιμο μπήκε στην ζωή μου πριν πέντε χρόνια περίπου. Στην αρχή δεν ήταν κάτι το ιδιαίτερο αλλά σε μικρό χρονικό διάστημα έγινε αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου. Ξεκίνησα με μικρές αποστάσεις 5–10 χιλιομέτρων, συνέχισα με 20άρια και κατέληξα να τρέχω μαραθώνιους (42χιλιόμετρα). Το κάνεις για εσένα και μόνον για να δοκιμάσεις τις αντοχές σου. Στους μαραθώνιους παίρνεις θάρρος από ανθρώπους 60 ετών και αυτό είναι κάτι μαγικό. Είναι η θέληση για την ζωή. Στον τερματισμό δε, ή θα κλάψεις ή θα δακρύσεις αλλά όλα αυτά με την συνοδεία ανατριχίλας… ένα περίεργο συναίσθημα το οποίο δεν μπορώ να προσδιορίσω ακριβώς από πού προέρχεται. Καλύτερα να τρέχετε για το καλό σας και όχι για το κακό σας»…

Σάκης Μαντάς (Ποδηλασία) Τρόπος να ζεις!

ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΖΩΗΣ: Υπηρετώ τον αθλητισμό από παιδί και συντεταγμένα από το 1984. Έπειτα από έναν μεγάλο κύκλο γνώρισα την ποδηλασία και την χαίρομαι με ποικίλους τρόπους! Η ποδηλασία θα σου δώσει λύσεις σε μια σειρά πρακτικών εκφράσεων και προβλημάτων από την μετακίνηση, μέχρι την υγεία σου! Η λογική μας λοιπόν είναι σε καθημερινή βάση το ποδήλατο να είναι προέκτασή μας και ένα εργαλείο –όπως και είναι- για να βελτιώνουμε την ζωή μας.

ΝΑ ΜΠΕΙ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ: Είναι ένας γρήγορος τρόπος μετακίνησης καθημερινά στις πόλεις, πολύ δε περισσότερο σε μια πόλη όπως ο Πύργος. Τα σύγχρονα ποδήλατα είναι τόσο εύχρηστα και διεισδυτικά σε δρόμους αλλά και έτσι φτιαγμένα να ανεβαίνουν μεγάλες ανηφόρες χωρίς κόπο και μεγάλες κατηφόρες με απόλυτη ασφάλεια. Μένει να βρεθεί ένας τρόπος να μπει στην ζωή της πόλης και των ανθρώπων συντεταγμένα, με όλες τις εκδοχές του. Τα τελευταία 15 χρόνια καταγράφονται σοβαρές προσπάθειες από την πλευράς πολιτών με την δημιουργία συλλόγων και με την ιδιωτική πρωτοβουλία που έχουν φέρει ένα αποτέλεσμα. Σίγουρα όχι αυτό που θα θέλαμε γιατί δεν υπάρχει η επιθυμητή βοήθεια από την τοπική αυτοδιοίκηση, κυρίως των δήμων, είτε γιατί από άγνοια έχουν αλλού στραμμένο το βλέμμα ή στρουθοκαμηλίζουν αφήνοντας ουσιαστικά θέματα καθημερινότητας να χρονίζουν.

ΥΠΕΡΟΧΗ ΛΥΣΗ: Το ποδήλατο είναι μια υπέροχη λύση να «αδειάσεις» γόνιμα από την καθημερινότητα με μια βόλτα χωρίς ιδιαίτερο εξοπλισμό που είναι απαραίτητος για τους αθλητές, να πας στην θάλασσα να απολαύσεις το μπάνιο σου, να έχεις ένα μικρό πρόγραμμα άθλησης και με την βοήθεια μικροοργάνων ίσως να παρακολουθείς την εξέλιξή σου και στην ουσία να το κάνεις ένα μικρό καθημερινό γυμναστήριο με ενδιαφέρον και σπάζοντας την ρουτίνα σου! Υπάρχουν κυριολεκτικά δίπλα μας διαδρομές που προσωπικά έχω χαρτογραφήσει, και που μπορείς μέσα σε ελάχιστη ώρα να τις χρησιμοποιήσεις για αναψυχή και για ελαφριά προπόνηση. Χρησιμοποιώντας ποδήλατο έχεις άμεση επαφή με φίλους και ανθρώπους καθημερινά, σταματάς άμεσα, μιλάς χωρίς εμπόδιο, μπορείς να σφίξεις στο δρόμο το χέρι ενός φίλου ή να ανταλλάξεις τον χαιρετισμό σου με άμεση επαφή, μετακινείσαι γρήγορα από την μια πλευρά της πόλης στην άλλη. Το ποδήλατο είναι ένας ολόκληρος κόσμος.

«ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΟΣ ΠΥΡΓΟΥ»: Πριν από 15 περίπου χρόνια δημιούργησα τον πρώτο ποδηλατικό σύλλογο αναγνωρισμένο από την Ελληνική Ομοσπονδία Ποδηλασία και την Γ.Γ. Αθλητισμού, τον «Ποδηλατοδρόμο Πύργου». Πραγματοποιούμε δράσεις όπως η αγωνιστική ποδηλασία, διοργάνωση τοπικών αγώνων και πρωταθλημάτων, ποδηλατοβόλτες, χαρτογραφήσεις μονοπατιών και διαδρομών για την ποδηλασία, παρουσιάσεις της ποδηλασίας σε σχολεία, εξορμήσεις καθημερινά. Κάνουμε προσπάθεια να δημιουργηθεί ακαδημία αλλά και ακαδημία πολιτών για την εισαγωγή στην ποδηλασία, και συνδράμω όπου με καλέσουν. Προσωπικά είμαι στην διάθεση όλων, του Δήμου, των συμπολιτών μου για προσωπική ενημέρωση. Όσοι θέλουν  πληροφορίες να μην διστάσουν να επικοινωνήσουν μαζί μου στο τηλέφωνο 6977 249306 ή στο  sakisamantas@gmail.com χωρίς τον παραμικρό ενδοιασμό».