WEB tv Ηλεία

Δριμύ κατηγορώ των εκπαιδευτικών της Ηλείας κατά του Υπουργείου Παιδείας (vid)

«Ο χώρος του σχολείου από τη στιγμή που δεν λαμβάνονται ουσιαστικά μέτρα είναι ένας χώρος υπερ-μετάδοσης του ιού!!!», τονίζουν οι εκπαιδευτικοί.
Ακούστε το άρθρο

«Η κυβέρνηση αγνοεί τα δίκαια αιτήματα των εκπαιδευτικών τα τελευταία δύο χρόνια, με αποτέλεσμα αυτή την περίοδο – με το άνοιγμα των σχολικών μονάδων μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων – να επικρατεί ένα πραγματικό …μπάχαλο στην παιδεία και παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες του Υπουργείου Παιδείας να παρουσιάσει μία μαγική εικόνα, η κατάσταση δυστυχώς είναι πολύ διαφορετική όσον αφορά τα κρούσματα COVID στα σχολεία».

Η παραπάνω δήλωση των εκπαιδευτικών της Ηλείας στην χθεσινή συνέντευξη τύπου που δόθηκε για τα προβλήματα της παιδείας, όχι μόνο στην Ηλεία, αλλά σε ολόκληρη την Ελλάδα, δείχνει ξεκάθαρα το λάθος … δρόμο που ακολουθείται από την κυβέρνηση, όσον αφορά τα υγειονομικά Πρωτόκολλα που τηρούνται στην εκπαίδευση, με κυριότερο φυσικά τον συνωστισμό των μαθητών μέσα στις τάξεις, λόγω απροθυμίας του υπουργείου να προσλάβει νέους εκπαιδευτικούς, πού θα μπορούσαν να δώσουν μία σημαντική λύση στο πρόβλημα.

Το «παρών» στην συνέντευξη έδωσαν και μαθητές από το Εσπερινό Λύκειο Πύργου, που αναφέρθηκαν για μία ακόμη φορά στο μεγάλο πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουν, δηλαδή να κάνουν τα μαθήματά τους μέσα σε αίθουσες «ψυγείο», στο 1ο Λύκειο Πύργου, αλλά και γονείς μαθητών.

Στέλλα Αναστασίου: «Το υπουργείο Παιδείας προσπαθεί να παρουσιάσει μια μαγική εικόνα»

Πρώτη πήρε το λόγο η Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηλείας κα Στέλλα Αναστασίου που δήλωσε μεταξύ άλλων.  «Βρισκόμαστε ήδη στη 2η εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων και παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας να παρουσιάσουν μια μαγική εικόνα μιλώντας για «κάποιες αναμενόμενες αρρυθμίες», η κατάσταση δυστυχώς είναι πολύ διαφορετική. Σύμφωνα και με τις δηλώσεις της υφυπουργού Μακρή τα εν δυνάμει κρούσματα πανελλαδικά ξεπερνούν τις 31.000 σε μαθητές και εκπαιδευτικούς και παρόλα αυτά δεν θα πρέπει να ανησυχούμε. Δε θα πρέπει να ανησυχούμε σύμφωνα με την υφυπουργό που στα σχολεία δημιουργείται μια επικίνδυνη αλυσίδα υπερμετάδοσης στο πλαίσιο των απαράδεκτων πρωτοκόλλων λειτουργίας τους. Δε θα πρέπει να ανησυχούμε για τα χιλιάδες έκτακτα λόγω κορωνοιού κενά σε εκπαιδευτικούς που έρχονται να προστεθούν στα χιλιάδες κενά που προϋπήρχαν και που δεν έχουν ακόμα καλυφθεί. Μόνο στη Ηλεία και στη Δ/θμια εκπ/ση μιλάμε για πάνω από 430 κρούσματα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς έως και αυτή τη στιγμή που μιλάμε. Ενώ τα κενά που προϋπήρχαν μαζί με αυτά που δημιουργήθηκαν λόγω κρουσμάτων θα καλύπτονται κατά τα φαινόμενα κυρίως με προσλήψεις αναπληρωτών με τρίμηνες συμβάσεις.

Απαιτούμε:

⦁ Να ληφθούν έστω και τώρα μέτρα για την αραίωση των μαθητών στις τάξεις. Να ανακληθούν άμεσα όλες οι συγχωνεύσεις τμημάτων.

⦁ Να πραγματοποιούνται μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ με ευθύνη του ΕΟΔΥ σε όλα τα σχολεία. Όλα τα απαραίτητα τεστ (rapid, PCR, κ.τ.λ.) να είναι δωρεάν για όλο τον πληθυσμό.

⦁ Να καλυφθούν όλα τα κενά σε εκπαιδευτικούς εδώ και τώρα.

⦁ Να ενισχυθεί το προσωπικό καθαριότητας των σχολείων με μόνιμες προσλήψεις.

Έκτακτη χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων και την παροχή, δωρεάν, όλων των μέσων αυξημένης ατομικής προστασίας (π.χ. μάσκες ΚΝ95) σε όλο το προσωπικό στα σχολεία.

⦁ Προσλήψεις σχολικών νοσηλευτών και σύνδεσης των σχολικών μονάδων με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

⦁ Διεύρυνση των κατηγοριών που δικαιούνται άδεια ευπαθούς ομάδας. Άδεια ειδικού σκοπού σε όλους τους γονείς για όλο το χρονικό διάστημα που νοσούν τα παιδιά τους με πλήρεις αποδοχές.

⦁ Στοχευμένα εκπαιδευτικά – παιδαγωγικά μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας σε μαθησιακό και ψυχοκοινωνικό επίπεδο.

⦁ Να μην εφαρμοστούν, να καταργηθούν η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και η Τράπεζα Θεμάτων.

⦁ Να σταματήσουν εδώ και τώρα όλες οι διαδικασίες προώθησης της

αντιεκπαιδευτικής αξιολόγησης.

Η ΕΛΜΕ Ηλείας καλεί τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς, τους μαθητές και όλους τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά την Παρασκευή 21 Γενάρη και ώρα 13:00 σε Παράσταση Διαμαρτυρίας στη Δ/νση Δ/θμιας Εκπ/σης».

Αντωνία Μπρη: «Ο χώρος του σχολείου είναι ένας χώρος υπερ-μετάδοσης του ιού»

Ακολούθως μίλησε η Πρόεδρος του ΣΕΠΕ Πύργου & Αρχαίας Ολυμπίας Αντωνία Μπρη που τόνισε μεταξύ άλλων. «H κυβέρνηση κρύβει το γεγονός ότι τα 10.000 από τα 25.000 κρούσματα μαθητών και εκπαιδευτικών, βρίσκονταν στα σχολεία την πρώτη ημέρα λειτουργίας τους μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, δημιουργώντας αντικειμενικά μια επικίνδυνη αλυσίδα υπερμετάδοσης, στο πλαίσιο των απαράδεκτων πρωτόκολλων λειτουργίας των σχολείων. Δεκάδες εκπαιδευτικοί στα σχολεία της ΠΕ νοσούν ή είναι στενές επαφές και λείπουν από τα σχολεία. Τα δεκάδες έκτακτα κενά έρχονται να προστεθούν στα ήδη δεκάδες λειτουργικά κενά. Σε αίθουσες των 25 τμ συνεχίζουν να  συγχρωτίζονται εκπαιδευτικοί και μαθητές για 7-8 ώρες μαζί με τις ώρες του ολοήμερου, όπου εκεί βρίσκονται ταυτόχρονα μαθητές από διαφορετικές τάξεις και τμήματα και κατά τη διάρκεια της σίτισης μάλιστα χωρίς μάσκα!…το ίδιο συμβαίνει φυσικά και στα λεωφορεία με τους μεταφερόμενους μαθητές όπου και εκεί δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη και συγχρωτίζονται όλοι μαζί από όλες τις τάξεις του σχολείου!! Ο χώρος του σχολείου λοιπόν από τη στιγμή που δεν λαμβάνονται ουσιαστικά μέτρα είναι ένας χώρος υπερ-μετάδοσης του ιού!!!  Τα σελφ τεστ έχουν ποσοστά ψευδών αποτελεσμάτων και η αξιοπιστία τους  είναι αμφίβολη και επιτείνεται και από το γεγονός ότι πρόκειται για ένα τεστ  το οποίο διενεργείται  ιδιωτικά, οπότε δεν παρέχει την ασφάλεια ενός επίσημου ελέγχου. Παράλληλα, συνεχίζεται το μέτρο του 50% +1 προκειμένου να κλείσει ένα τμήμα. Πρόκειται για μέτρο το οποίο μπορεί να αποβεί μοιραίο και εγκληματικό. Όσο αφορά στα σχολεία της περιφέρειάς μας, τα στοιχεία ανέδειξαν όλα τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί. Το γεγονός ότι το ποσοστό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι πολύ μικρότερο από εκείνο των απόντων μαθητών αποδεικνύει πως οι γονείς δεν έδειξαν εμπιστοσύνη στα μέτρα που επιβάλλει το υγειονομικό πρωτόκολλο για το άνοιγμα των σχολείων και, αυτοβούλως, επέλεξαν την παραμονή των παιδιών τους στο σπίτι. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στα Δημοτικά σχολεία παρουσιάζεται μία αύξηση τόσο των απόντων μαθητών (40% έναντι 34%) όσο και των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων (15% έναντι 8%), τα οποία διπλασιάστηκαν.  Τέλος, παραμένει ιδιαίτερα υψηλό το ποσοστό απόντων μαθητών στα Νηπιαγωγεία το οποίο αγγίζει το 60%.

Ζητάμε: 

Να ληφθούν έστω και τώρα μέτρα για την αραίωση των μαθητών στις τάξεις, να καταγραφούν και να αξιοποιηθούν όλες οι διαθέσιμες αίθουσες με ευθύνη του ΥΠΑΙΘ, των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης και των Δήμων. Να ανακληθούν άμεσα όλες οι συγχωνεύσεις τμημάτων.

Να πραγματοποιούνται μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ με ευθύνη του ΕΟΔΥ σε όλα τα σχολεία. Όλα τα απαραίτητα τεστ (rapid, PCR, κ.τ.λ.) να είναι δωρεάν για όλο τον πληθυσμό.

Με ευθύνη του ΥΠΑΙΘ να γίνουν όλες οι απαραίτητες προσλήψεις, ώστε να καλυφθούν όλα τα κενά σε εκπαιδευτικούς εδώ και τώρα.

Να ενισχυθεί το προσωπικό καθαριότητας των σχολείων με μόνιμες προσλήψεις..

Έκτακτη χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων και την παροχή, δωρεάν, όλων των μέσων αυξημένης ατομικής προστασίας (π.χ. μάσκες ΚΝ95) σε όλο το προσωπικό στα σχολεία.

Προσλήψεις σχολικών νοσηλευτών και σύνδεση των σχολικών μονάδων με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων και δωρεάν πρόγραμμα ιατρικών εξετάσεων όλων όσων νόσησαν.

Διεύρυνση των κατηγοριών που δικαιούνται άδεια ευπαθούς ομάδας. Άδεια ειδικού σκοπού σε όλους τους γονείς και για όλο το χρονικό διάστημα που νοσούν τα παιδιά τους με πλήρεις αποδοχές.

Εξασφάλιση αδειών ειδικού σκοπού στους εκπαιδευτικούς που βγαίνουν θετικοί ή νοσούν (10 ημερών), σε όσους βρίσκονται σε καραντίνα και σε όσους πρέπει να επιτηρούν μικρά παιδιά ή ηλικιωμένους».

Παναγιώτης Λαζανάς: «Δεν δέχθηκαν την στέγαση του νυχτερινού στο 1ο Γυμνάσιο Πύργου»

Για το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει στο νυχτερινό Λύκειο Πύργου μίλησε ο Παναγιώτης Λαζανάς, αντιπρόεδρος 15μελους, που ανέφερε ακόμη πως ενώ είχε προταθεί να μεταστεγαστεί στο σχολείο στο 1ο γυμνάσιο Πύργου τελικά αυτό δεν κατέστη εφικτό, μετά από αντιδράσεις που υπήρχαν. «Τα προβλήματα μας είναι και το κτιριακό, δεκαπέντε χρόνια τραβάμε κανάλι, μαθητές βρίσκονται σε άθλιες συνθήκες και θέλουμε αλλαγή σχολείου. Θέλουμε να μας πουν για πιο λόγο οι μαθητές εσπερινού είναι ακόμα εκεί και δεν έχει βρεθεί κτίριο για εμάς που είμαστε γονείς και εργαζόμενοι. Γιατί η ΕΛΜΕ δε πήρε θέση για το θέμα μας; Βρισκόμαστε υπό κατάληψη για κτιριακά θέματα. Είναι αίσχος που ζούμε αυτά που ζούμε. Θέλουμε άμεσα στήριξη για νέο κτίριο… χθες. Δε κάνουμε πίσω. Από 220 μαθητές πέρυσι φοιτούν φέτος 130…». Στην δήλωση αυτή του κου Λαζανά απάντησε η Πρόεδρος της ΕΛΜΕ κα Αναστασίου που τόνισε ότι η ΕΛΜΕ ήταν πάντα δίπλα στους μαθητές και η αλλαγή σχολείου ήταν πάντα στα βασικά αιτήματα, ενώ το ίδιο ανέφερε και η κα Ευρυδίκη Παυλοπούλου αντιπρόεδρος της ΕΛΜΕ.

Η παρέμβαση του Γιάννη Γιαννόπουλου

Επίσης για το ίδιο θέμα ο κος Γιάννης Γιαννόπουλος Γ.Γ. ΕΛΜΕ ανέφερε.

«Για το ζήτημα στέγασης του Εσπερινού η ΕΛΜΕ έχει στο παρελθόν πάρει θέση, να στεγαστεί σε οποιαδήποτε δομή σταθερής βάσης.

Δυνάμει όλα τα σχολεία πρωινής βάρδιας μπορούν να στεγάσουν το Εσπερινό. Ο προηγούμενος διευθυντής αντέδρασε στη στέγαση του Εσπερινού στο 1ο γυμνάσιο και η ΕΛΜΕ ουδέποτε το υποστήριξε αυτό».

Βασιλική Λυμπεροπούλου: «Αν μας άκουγαν και δεν μας αγνοούσαν δε θα φτάναμε ως εδώ»

Χαρακτηριστική ήταν και η δήλωση της μαθήτριας Βασιλικής Λυμπεροπούλου, εκπροσώπου της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Πύργου, που ανέφερε ότι όπως έκλεισαν τα σχολεία πριν τα Χριστούγεννα, έτσι άνοιξαν, χωρίς κανένα νέο μέτρο από την πολιτεία, προκειμένου να περιοριστούν τα κρούσματα του ιού μέσα στις σχολικές τάξεις. «Πάει πολύ να λένε πως όλα είναι καλά στα σχολεία μας. Όπως ακριβώς έκλεισαν πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων έτσι ακριβώς ξανά άνοιξαν. Με την μόνη διαφορά τον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων. Τα σχολεία μας τα θέλουμε ανοιχτά με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας μας.

Απαιτούμε:

1) Εδώ και τώρα μέτρα αραίωσης στις τάξεις.

2) Δωρεάν και συχνά ράπιντ τεστ σε όλους με ευθύνη του Υπ. Παιδείας, του ΕΟΔΥ και σε συνεργασία με τους δήμους. Όχι μόνο σελφ τεστ, ξέρουν όλοι πως δεν φτάνουν.

3) Να μην μπαίνουν απουσίες στους μαθητές που είναι σε υποχρεωτική ή προληπτική καραντίνα.

4) Δωρεάν μάσκες στους μαθητές.

5) Σε περίπτωση κρούσματος να γίνει ιχνηλάτιση και τα απαραίτητα τεστ με ευθύνη του σχολείου σε όλους τους μαθητές. Όχι να τρέχουμε στα ιδιωτικά διαγνωστικά να σκάμε και εκεί 10 ευρώ κάθε τρεις και λίγο.

6) Αύξηση της καθαριότητας και της απολύμανση στα σχολεία.

7) Να μην εφαρμοστεί η τράπεζα θεμάτων σε καμία τάξη, η ελάχιστη βάση εισαγωγής και οι περιορισμοί στο μηχανογραφικό.

Είμαστε αυτοί που έχουμε δίκιο και αν μας άκουγαν και δεν μας αγνοούσαν δε θα φτάναμε ως εδώ. Από την αρχή που ξέσπασε η πανδημία το μόνο που ακούμε είναι «δεν υπάρχει αυτή τη δυνατότητα». Το πρόβλημα δεν είναι πως αυτά που λέμε δε γίνονται. Το πρόβλημα είναι πως το Υπ. Παιδείας σήμερα όπως πάντα δε θέλει να τα κάνει. Μετράνε τις ανάγκες και τα δικαιώματα μας σε ευρώ. Είμαστε κόστος για το κράτος και την πολιτική που ακολουθούν. Επιλέγουν να δίνουν τα χρήματα και τους φόρους των γονιών μας, αλλού όχι στα σχολεία μας. Δε θα τους αφήσουμε άλλο να παίζουν με την υγεία και τις ζωές μας σα να μην μετράνε».

Όλη η επικαιρότητα