Αθλητισμός

«Δρόμος Εκεχειρίας 2023»: Επιτυχία για 8η συνεχόμενη χρονιά

Έχει γίνει πλέον θεσμός στον τόπο που γεννήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες,  με επικεφαλής τη Συμπολιτεία Ολυμπίας, που διοργάνωσε και  φέτος τον δρόμο της εκεχειρίας!   
Ακούστε το άρθρο

Στον τόπο που γεννήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες,  και κάθε τέσσερα χρόνια οι αρχαίοι Έλληνες ενώνονταν για να τιμήσουν τους Θεούς του, η Συμπολιτεία Ολυμπίας διοργάνωσε και  φέτος τον δρόμο της εκεχειρίας.

Τον δρόμο που οδηγεί από την Αρχαία Ήλιδα, διοργανώτρια των Ολυμπιακών Αγώνων, στην Αρχαία Ολυμπία, τον τόπο τέλεσής τους. Τον δρόμο που οδηγεί από την εκεχειρία στην ειρήνη.

Η αφετηρία για τον «Δρόμο Εκεχειρίας» δόθηκε χθες  στις 5.45 το πρωί , από την διοργανώτρια πόλη των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων, Αρχαία Ήλιδα.

Οι συμμετέχοντες δρομείς,  αφού διήλθαν  από τα χωριά Δάφνη, Κεραμιδιά, Δαφνιώτισσα, Περιστέρι, Χειμαδιό, Σόπι, Καράτουλα, Μαγούλα, Λατζόι, Ηράκλεια, Πουρνάρι, Πελόπιο, Πλάτανος,  τερμάτισαν στην Αρχαία Ολυμπία, τόπο τέλεσης των Αγώνων, περίπου στις 3.30 το απόγευμα. Συμμετείχαν περίπου 450 δρομείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Να θυμίσουμε ότι ο δρόμος δεν είχε αγωνιστικό χαρακτήρα,  και βραβεύτηκαν  με μοναδικά αριθμημένα μετάλλια όλοι όσοι ολοκλήρωσαν με επιτυχία ολόκληρη τη διαδρομή των 50 χιλιομέτρων.

Το Σάββατο 6 Μαΐου 2023, το πρωί, έγινε ο  Δρόμος Εκεχειρίας, αφιερωμένος στον βασιλιά της αρχαίας Πίσας, Κλεοσθένη. Ο “Δρόμος του Κλεοσθένη” είναι 5 χλμ και έχει αγωνιστικό χαρακτήρα. Το απόγευμα  του  Σαββάτου, λίγο πριν την τελετή έναρξης του «Δρόμου Εκεχειρίας», πραγματοποιήθηκε ο Δρόμος του Ίφιτου, μια διαδρομή περίπου 2 χιλιομέτρων. Ο δρόμος ήταν αφιερωμένος στον πρωτεργάτη της Εκεχειρίας, βασιλιά της Αρχαίας Ήλιδας , Ίφιτο.

Η διοργάνωση κάθε χρόνο, υποστηρίζεται από πλήθος θεσμικών υποστηρικτών. Διοργανώνεται  δε,  από τη Συμπολιτεία Ολυμπίας. Συνδιοργανωτές είναι οι, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, οι Δήμοι  Ήλιδας, Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας, το Ανώτατο Συμβούλιο Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων, το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής και του #BEACTIVE, τεχνική υποστήριξη Πολεμικό Μουσείο Αθηνών., ενώ τελούν υπό την Αιγίδα πολλών φορέων

ΛΕΥΤΕΡΗΣ  ΒΑΡΟΥΞΗΣ (Υποψήφιος Βουλευτής  Ηλείας Ν.Δ.):

«Χρέος μας να στηρίζουμε τέτοιες διοργανώσεις»!

Ο  Υποψήφιος  Βουλευτής  της Ν.Δ. κ. Λευτέρης Βαρουξής, είχε εγκάρδια συνάντηση κατά την διάρκεια του αγώνα, με την κα Σοφία Χίντζιου – Κοντογιάννη(Πρόεδρος της Συμπολιτείας Ολυμπίας και της Πολιτείας Ηλίδας Ολυμπίας), και τον σύζυγο της κ. Γιώργο Κοντογιάννη(Σύμβουλο του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης)!

Στο Δρόμο της Εκεχειρίας 2023, έναν αγώνα συμβολισμού και επιβράβευσης της προσπάθειας που προβάλλει όσο κανείς άλλος τις αξίες της ευγενούς άμιλλας, του ευ αγωνίζεσθε και του υγιούς ανταγωνισμού, έδωσε το παρών, και ο Υποψήφιος Βουλευτής Ηλείας της Ν.Δ.,  Λευτέρης Βαρουξής ο οποίος τόνισε: «Είναι χρέος μας να στηρίζουμε τέτοιες διοργανώσεις, που τιμούν και προβάλλουν τη Γη που γέννησε του Ολυμπιακούς Αγώνες σε όλο τον κόσμο. Συγχαρητήρια στους διοργανωτές, στους συμμετέχοντες και σε όλους τους ανθρώπους που αγκάλιασαν και τη φετινή διοργάνωση»!

Όλη η επικαιρότητα