Ηλεία

ΔΣ Ήλιδας: Αντεγκλήσεις, χαρακτηρισμοί και αποχωρήσεις λόγω της απώλειας της «γαλάζιας σημαίας»

«Φωτιές» άναψε η ερώτηση για την φετινή απώλεια της Γαλάζιας Σημαίας, απώλεια η οποία έφερε το θέμα αντιρύπανσης της παραλιακής ζώνης και την σχετική μελέτη, ποιος την έκανε, ποιος την «προχώρησε», ποιος της αμέλησε και τελικά η πρώτη δια ζώσης – αλλά κεκλεισμένων των θυρών – συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας χθες το απόγευμα, από την προ κορονοϊού εποχή, «κατάφερε» να επανέλθουν οι λεκτικές αντεγκλήσεις, οι χαρακτηρισμοί και οι αποχωρήσεις, αφού η παράταξη του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Χρήστου Χριστοδουλόπουλου, αποχώρησε διαμαρτυρόμενη για τον δήμαρχο Ήλιδας κ. Γιάννη Λυμπέρη, πριν ξεκινήσει η συζήτηση των θεμάτων ημερήσιας διάταξης.

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συνεδριακού Κέντρου Αμαλιάδας, όπου ενδείκνυται για την τήρηση των απαιτούμενων αποστάσεων, ωστόσο, οι αποστάσεις όσον αφορά στις αντιπαραθέσεις κάθε άλλο παρά… κρατήθηκαν.

Ο δήμαρχος Ήλιδας απαντώντας σε ερώτηση για την Γαλάζια Σημαία, είπε ότι χάθηκε λόγω των μετρήσεων που έγιναν σε έτη επί της δημοτικής αρχής Χριστοδουλόπουλου, αλλά κυρίως σε έναν ευρωπαϊκό αυστηρό αλγόριθμο, που αυτό δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι το νερό της θάλασσας δεν ήταν κατάλληλο για τους λουόμενους.

Κατηγόρησε, πάντως, την προηγούμενη δημοτική αρχή ότι ολιγώρησε για τις μετρήσεις αυτές, προκαλώντας την «έκρηξη» του κ. Χριστοδουλόπουλου, με αποκορύφωμα την αναφορά στην μελέτη για την συνολική προστασία της παραλιακής ζώνης από την ρύπανση, παρότι όπως είπε ο κ. Λυμπέρης, το 2014 ως απερχόμενος δήμαρχος ο ίδιος την άφησε έτοιμη.

Ο κ. Χριστοδουλόπουλος απάντησε ότι από την στιγμή που ανέλαβε ήταν αργά να «προχωρήσει» η μελέτη, κάτι που έπρεπε να έχει κάνει η δημοτική αρχή Λυμπέρη.

Στο σημείο αυτό άρχισαν οι εκατέρωθεν χαρακτηρισμοί, με αποτέλεσμα η παράταξη Χριστοδουλόπουλου να αποχωρήσει. Στην αίθουσα από την παράταξη Χριστοδουλόπουλο παρέμειναν κάποιοι σύμβουλοι, οι οποίοι είχαν υποβάλλει ερωτήσεις και ανέμεναν απαντήσεις.

Ένα άλλο μεγάλο θέμα που τέθηκε κατά την διάρκεια της διαδικασίας των ερωτήσεων ήταν το διυλιστήριο Φράγματος Πηνειού, θέμα το οποίο έθεσε ο κ. Χριστοδουλόπουλος, με αφορμή πρόσφατη συνέντευξη Τύπου του δημάρχου Ήλιδας, όπου τον είχε κατηγορήσει ότι επί δημαρχίας του «παρέδωσε» το διυλιστήριο στον κάμπο.

Ο κ. Χριστοδουλόπουλος είπε στον κ. Λυμπέρη ότι το έργο είναι διαδημοτικό και όχι του δήμου Ήλιδας. Ο κ. Λυμπέρης είπε ότι ο δήμος Αμαλιάδας και μετέπειτα Ήλιδας είναι ο κύριος του έργου, συμπληρώνοντας χαρακτηριστικά: «Το νερό είναι δημόσιο αγαθό, δεν είναι δικό μας. Ο κόσμος σε αυτή μας τη θητεία θα πιεί καθαρό νερό…».

Το θέμα αυτό, όπως και τα υπόλοιπα θέματα που τέθηκαν κατά την διαδικασία των ερωτήσεων και κατά την συζήτηση της ημερήσιας διάταξης θα δημοσιευτούν αναλυτικά στο αυριανό μας φύλλο με τις τοποθετήσεις των παρατάξεων.

Όλη η επικαιρότητα